Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 18

Grupė „Led Zeppelin“ paduota į teismą dėl dainos „Stairway To Heaven“

Legendinius rokerius „Led Zeppelin“ į teismą duoda kolega – grupės „Spirit“ bosistas Markas Andesas, rašo „Business Week“. Anot vieno iš „Spirit“ grupės įkūrėjų, „Led Zeppelin“ dainos „Stairway To Heaven“ įžanga yra nuplagijuota iš jų dainos „Taurus“.
Iš "Led Zeppelin" liko legenda.
„Led Zeppelin“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Andesas siekia, kad anglų rokeriams būtų uždrausta iš naujo išleisti ketvirtąjį „Led Zeppelin“ albumą, kuriame ir yra minima daina, o „Taurus“ dainą parašęs „Spirit“ gitaristas Randy California būtų pripažintas kaip vienas iš „Stairway To Heaven“ autorių.

R.California mirė 1997 metais. Jis prieš mirtį žiniasklaidai sakė įsitikinęs, kad „Led Zeppelin“ nuplagijavo jo dainą. „Jie uždirbo milijonus dolerių iš jos ir niekada net neištarė „Ačiū“, niekada nepaklausė „Ar galėtume su tavimi pasidalinti uždarbiu?“. Galbūt vieną dieną jų sąžinė privers juos tai padaryti“, – yra sakęs jis.

Anksčiau britai buvo priversti pripažinti, kad dainos „Whole Lotta Love“, „Babe I’m Gonna Leave You“, „The Lemon Song“ ir „Dazed and Confused“ buvo iš dalies „pasiskolintos“ iš kitų kūrėjų

Norint, kad JAV teismas kūrinį pripažintų plagijatu, reikia ne tik įrodyti, kad abu darbai – beveik identiški, tačiau ir tai, kad kaltinamoji pusė turėjo galimybę pasinaudoti originalia medžiaga.

Pirmasis „Led Zeppelin“ koncertas JAV buvo 1968-aisiais. Tuomet jie apšildė publiką prieš „Spirit“ pasirodymą. Tais metais pastarieji ir įrašė savo albumą su daina „Taurus“. Abi grupės ant tos pačios scenos keliuose festivaliuose lipo ir 1968 m.

M.Andesas – toli gražu ne pirmasis, „Led Zeppelin“ kaltinamas autorinių teisių pažeidimu. Anksčiau britai buvo priversti pripažinti, kad dainos „Whole Lotta Love“, „Babe I’m Gonna Leave You“, „The Lemon Song“ ir „Dazed and Confused“ buvo iš dalies „pasiskolintos“ iš kitų kūrėjų.

Ar M.Andesas teisus, spręskite patys:

VIDEO: Led Zeppelin - Stairway To Heaven
VIDEO: Taurus - Spirit

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius