Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 30

Kaune debiutuos VDU Muzikos akademijos styginių orkestras „Avanti“

Šį šeštadienį, gruodžio 3 d., 18 val. VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7) debiutinį koncertą surengs VDU Muzikos akademijos kamerinis orkestras „Avanti“.
VDU Muzikos akademijos kamerinis orkestras „Avanti“
VDU Muzikos akademijos kamerinis orkestras „Avanti“ / R.Bieliauskaitės nuotr.

Renginyje dalyvaus ir garsus kompozitorius Vytautas Barkauskas, daugybės kūrinių kameriniams ansambliams, muzikos dramos spektakliams bei kino filmams autorius.

Įkurtas 2010 metais

2010 m. Kauno Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademijoje studentų ir dėstytojo Roberto Bliškevičiaus iniciatyva buvo suburtas jaunų, talentingų ir kupinų kūrybinių vilčių jaunųjų menininkų ansamblis – VDU Muzikos akademijos styginių orkestras.

Prie šių entuziastingų jaunųjų menininkų prisijungus keliems jau kelerius metus profesionaliai dirbantiems muzikantams iš Kauno simfoninio, Kauno muzikinio teatro orkestrų bei kitų kolektyvų, ansamblis tapo kameriniu orkestru ir pasivadino itališku žodžiu „Avanti“, lietuviškai reiškiančiu „Pirmyn“.

Sieks išlaikyti muzikantus Kaune

Orkestro įkūrimas – tai ne tik dar vieno muzikinio kolektyvo atsiradimas, bet ir noras išsaugoti Kaunui labai talentingų ir perspektyvių muzikantų kartą, kuri galėtų kartu kurti ir aktyviai įsilietų į miesto kultūrinį gyvenimą.

Visi kolektyvo nariai – savo srities profesionalai – kupini įkvėpimo laisvu nuo studijų ar darbo metu papildomai repetuoti vakarais, ruošti programas ir koncertuoti.

Nepaisant to, jog šiuo metu kolektyvas neturi finansavimo, muzikantai entuziastingai investuoja savo jėgas ir laiką į kolektyvo formavimo procesą bei tiki, jog „Avanti“ taps aukščiausio meninio lygio kolektyvu, galinčiu koncertuoti ne tik Kaune ar kituose Lietuvos miestuose, bet ir garsinti šalies vardą užsienyje.

Dirigentas – puikus vadybininkas

Orkestro meno vadovas ir dirigentas Robertas Bliškevičius yra žinomas atlikėjas, daugiau kaip dvylika metų vadovaujantis styginių kvartetui „Chordos“, vienam pagrindinių šiuolaikinę muziką propaguojančių kolektyvų Lietuvoje. Su šiuo ansambliu menininkas keletą kartų buvo paskatintas Valstybine stipendija.

R.Bliškevičius nuolat koncertuoja ir kaip solistas, yra tarptautinio Baltijos šalių baroko orkestro bei tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Brevis consort“ narys. Pastarajame kolektyve jis groja ne tik barokiniu altu, bet ir yra violų da gamba kvarteto narys, grojantis bosine viola da gamba.

Muzikantas neapsiriboja vien menine veikla – jis taip pat yra puikus vadybininkas, nuolatinis Lietuvos kultūros rėmimo fondo remiamų projektų vykdytojas, jau šeštus metus dirbantis Lietuvos kompozitorių sąjungos kamerinės muzikos festivalio „Muzikos ruduo“ meno vadovu.

Solistė patirties sėmėsi Italijoje

Orkestro solistė Rita Novikaitė (mecosopranas) – tik šiemet VDU Muzikos akademijos dėstytojų būrį papildžiusi vokalo pedagogė. Baigusi dainavimo ir operos studijas Lietuvoje, R.Novikaitė tęsė mokslus Džiuzepės Verdžio akademijoje Italijoje, baigė dainavimo ir dainavimo pedagogijos studijas Graz'o Muzikos ir taikomųjų menų universitete Austrijoje.

Atlikėja sukūrė ne vieną reikšmingą vaidmenį teatrų ir festivalių scenose, dalyvavo daugelyje nacionalinių bei tarptautinių festivalių.

„Vilnius turi keletą kamerinių orkestrų, Klaipėdoje taip pat toks orkestras yra. O Kaune ši kultūrinė niša dar neišnaudota. Manau, mūsų orkestras taps dar viena galimybe mieste suburti ir išlaikyti jaunus, perspektyvius muzikantus“, – tikisi R.Bieliauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius