-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 10

Ketvirtadienio „Vilnius Jazz“ scenoje savitai spindės legendiniai pophitai

Spalio 11 d. 19 val. sostinės Rusų dramos teatre jubiliejinio „Vilnius Jazz“ festivalio publikos laukia rafinuoti susitikimai.
Nguyenas Le
Nguyenas Le / Organizatorių nuotr.

Ypač intriguojantį, jau sulaukusį plataus atgarsio Europoje ir už Atlanto projektą vakare žada pristatyti Paryžiuje gyvenantis vietnamiečių kilmės gitaristas Nguyenas Le. Subūręs įvairių kultūrų atstovus, jis prikėlė naujam gyvenimui legendinius 8-ojo dešimtmečio pophitus.

Šio projekto, pavadinto „Songs of Freedom“, aranžuotės stebina vaizduotės polėkiu, garsovaizdžio spalvų įvairove, harmoningu etninių motyvų ir žinomų melodijų lydiniu. Aprėpdamas savo muzika pasaulio platybes Nguyenas Le tarsi kviečia pasidžiaugti jo jaukumu ir grožiu.

Šio muziko meno magiją paaiškina jo asmenybės unikalumas. Nguyenas Le yra baigęs vaizduojamojo meno ir filosofijos studijas, o muzikos nuo paauglystės mokėsi tik savarankiškai – iš pradžių grojo mušamaisiais, vėliau persimetė prie akustinės ir elektrinės gitarų.

Profesionali šio muziko karjera įsibėgėjo, jam įsiliejus į Prancūzijos nacionalinį džiazo orkestrą. Nguyenas Le ypač atkreipė į save dėmesį ekspromtu pakeitęs Alą DiMeolą džiazo ir flamenko projekte „Jazzpana“, kurį rengė Vince'as Mendoza su Vakarų Vokietijos radijo bigbendu. Pastarasis kolektyvas ėmė dažnai kviestis gitaristą groti solo savo programose.

Nuo pat karjeros pradžios Nguyeną Le traukė skirtingų muzikos stilių ir kultūrų samplaikos. Jis grojo roką, fanką, džiazą, domėjosi etnine muzika ir kūrė savo unikalų braižą, akumuliuodamas šią patirtį.

Pirmoji gitaristo grupė „Ultramarine“ grojo afrikietišką ir Karibų muziką. Vėliau jis kūrė projektus su Alžyro dainininku Safy Boutella, vietnamiečiu Truong Tangu, kuris išmokė Nguyeną Le muzikuoti vienastygiu vietnamietišku instrumentu „dan bau“.

Paryžiuje gimusio Nguyeno Le tėvynės ilgesys 1996-aisiais išsiliejo plataus pripažinimo sulaukusiu albumu „Tales from Viet-Nam“, sulydžiusiu džiazą ir tradicinę Vietnamo muziką. Jis ženklino naują gitaristo kūrybos etapą. Menininkas pasinėrė į „world“ muzikos stichiją, įtraukdamas į savo orbitą įvairiausio stiliaus muzikos atlikėjus, tarp jų – grojančius vietnamietiškomis ir afrikietiškomis fleitomis, Alžyro bandža ir kitais egzotiškais instrumentais.

Nguyeno Le projektuose dalyvavo visa plejada iškilių perkusininkų, tarp jų – Karimas Ziadas, Trilokas Gurtu, Terri Lyne Carrington; jam talkino Richardas Bona, Chrisas Potteris, Rudreshas Mahanthappa ir daug kitų džiazo korifėjų. Gitaristas jau išleido beveik 20 albumų, kurių dalis pateko į solidžių muzikos leidinių ir radijo stočių topus.

Nguyeno Le gitara skambėjo Marco Ducret, Ray Charleso, Ornette Colemano, Uri Caine'o, bigbendo žanro pažibos Marios Schneider bei kitų žymių muzikų projektuose. Patirtis gitaristui leido ir pačiam rašyti orkestrinius kūrinius, pasirodyti šiuolaikinės akademinės muzikos koncertuose.

Šio menininko kūryba imponuoja įvairaus skonio publikai ne tik dėl etninio atspalvio, bet pirmiausia – dėl subtilumo, organiškumo. 2006 metais Nguyenas Le buvo apdovanotas “Django d'Or” kaip gitaros virtuozas. Pernai jam buvo įteiktas Prancūzijos meno ir literatūros ordinas.

O savotiška „Songs of Freedom“ įžanga taps vieno veikliausių ispanų džiazo būgnininkų Marco Ayzos grupės pasirodymas. Tai neįprastas kolektyvas: jame greta klavišininko ir bosininko muzikuos didžėjus ir reperis. Mat M.Ayza trokšta suderinti savo kūryboje džiazo ir hiphopo pomėgį – šiose sferose būgnininkas jaučiasi kaip žuvis vandenyje.

Marco grupės muzika – nuoširdi ir įtraukianti, kupina spontaniškos džiazo dvasios ir aliuzijų  juodosios muzikos ikonų stilių – nuo Gilo Scotto Herono iki Marvino Gaye bei Stevie Wonderio, nuo Johno Coltrane‘o iki J Dilla ir moderniojo hiphopo.

Bilietus platina Bilietų Pasaulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius