Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 18

Kompozitorių sąjungai – 75-eri

Kompozitorių sąjunga mini 75-erių metų sukaktį. Šventosios Kotrynos bažnyčioje ta proga – lietuviškos muzikos vakaras.
Gramofonas
Gramofonas / „Fotolia“ nuotr.

Šventojo Kristoforo kamerinis orkestras lietuviškos muzikos vakarui pasirinko naujų, dar negirdėtų ir jau skambėjusių kūrinių. Į dvi kompozicijos mokyklas – Eduardo Balsio ir Juliaus Juzeliūno – skirstomi Lietuvos kompozitoriai pastaraisiais metais, pasak muzikologų, pasipildo vis naujais, senosioms tradicijoms nepaklūstančiais kūrėjais. Ryčio Juškaičio, Rimvydo Racevičiaus, Jono Tamulionio, Teisučio Makačino ir Jurgio Juozapaičio muzika skirta kompozitorių sąjungos 75-mečiui.

„Tai nei šventė, nei paminėjimas, čia toks kasdienybės darbo vainikas yra šis koncertas“, – sako Kompozitorių sąjungos pirmininkė Zita Bružaitė.

Dar XV amžiuje Lietuvos valdovų rūmuose gimusios muzikavimo tradicijos vėliau peraugo į profesionalią muziką. XX amžiaus pradžioje kūrėjai bandė burtis į įvairias draugijas, tačiau Kompozitorių sąjunga įkurta tik 1941 m. Vienas jos įkūrėjų – Juozas Gruodis.

„Ji atsirado kaip tik tokiame nepatogiame sovietinės ideologijos laikotarpyje ir Kompozitorių sąjunga buvo Maskvos padalinys, – pasakoja Z. Bružaitė. – Tai, aišku, nepridėjo sveikatos ir pačiam J. Gruodžiui, balansuojant tarp meno ir mums primestos ideologijos.“

Pasak Z. Bružaitės, Lietuvos kompozitoriai buvo kritikuojami dėl modernistinės muzikos ir turėjo žengti žingsnį atgal. Tik prasidėjus atšilimui, kai Kompozitorių sąjungai vadovavo Stasys Vainiūnas, kūrėjai vėl įgijo teisių šiek tiek laisviau kurti.

Ir anksčiau kompozitorių gerove besirūpinusi sąjunga šiandien yra kūrėjų pagalbininkė – inicijuoja lietuviškos muzikos koncertus, muzikologų studijas.

Antradienį su orkestru grojo trimitininkas Laurynas Lapė ir smuikininkė Rusnė Mataitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius