Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 08 02

Lietuvoje koncertuosiantys „Theodor Bastard“: folkloras yra tarsi laiko kapsulė

„Theodor Bastard“ – viena įdomiausių ir geriausių šiuolaikinės Europos muzikos grupių, jungianti „world“, triphopą, „darkwave“, rytietiškas ir Balkanų tradicijas bei šiaurietišką mistiką. Iš Sankt Peterburgo kilęs kolektyvas ne kartą koncertavo Lietuvoje ir kerėjo „Mėnesio Juodaragio“ scenose, švytėdamas nepaprastu ritmų ir melodijų srautu, ypatinga archainių instrumentų ir šiuolaikinio skambesio derme.
Grupė „Theodor Bastard“
Grupė „Theodor Bastard“ / Organizatorių nuotr.

Išskirtiniame interviu 15min „Theodor Bastard“ dalinasi įžvalgomis apie muziką, kūrybą, namus ir meilę Lietuvai.

– Esate buvę Lietuvoje kelis kartus, kokį įspūdį susidarėte apie mūsų šalį?

– Tiesą sakant, mes atvykstame čia daug dažniau nei jūs manote. Atvykstame ir be koncertinių planų į jūsų nuostabią šalį aplankyti draugų. Mes vertiname jūsų gilų ryšį su protėviais ir pagoniškomis šaknimis. Tas ryšis jaučiamas bendraujant su žmonėmis ir jūsų istorijoje.

– Ką prisimenate iš jūsų pasirodymų festivalyje „Mėnuo Juodaragis“?

– Šį festivalį kaip pavyzdį mes pateikiame kitiems koncertų organizatoriams visame pasaulyje. Mes mylime festivalio atmosferą, mus supančią gamtą ir žmones. Aš manau, kad šis festivalis yra tikras meno reiškinys.

– Šių metų festivalio tema NAMAI. O kas jums yra namai?

– Mums namai yra Motina Žemė. Gyvybę teikianti gamta. Kuo labiau žmonija vystosi, tuo labiau aiškėja, kad mes privalome gerbti ir apsaugoti savo namus. Nes Motina Žemė duoda mums visko, ko mums reikia.

– Ar matėte šių metų festivalio atlikėjus? Gal tarp jų radote savo mėgstamus?

– „Laibach“ yra mūsų mėgstama grupė. Mes turime daug bendrų draugų, esame su jais bendravę Sankt Peterburge. Ši grupė yra legenda. Mes buvo nustebę, kai muzikos padangėje atsirado grupė „Rammstein“, nes jie pasiėmė „Laibach“ išvaizdą ir pavertė tai į cirką. Mums bus didžiulė garbė groti su jais vienoje scenoje.

– Kaip jūs apibūdintumėte „Theodor Bastard“ muziką? Ką išvysime per festivalį?

– Mūsų gyvi pasirodymai yra energingesni už įrašus. Ir tai puiku. Mes skiriame daug dėmesio garso ir pasirodymo kokybei. Koncertas yra nepakartojamas veiksmas kaip ritualas ar misterija. Kiekviena kartą mes laukiame to drebėdami.

– Jūsų dainos archajiškos, mistiškos, paslaptingos... Kaip tai svarbu jūsų dainoms? Kokią svarbą užima folkloras? Ar jis sudaro visų kūrinių pagrindą?

– Kas yra folkloras? Tai šaknys. Viskas ar dubstep, ar darkwave, yra tik didžiulio muzikinės kultūros medžio dalis. Folkloras yra tarsi laiko kapsulė, kuri geba perduoti šimtametės kultūros kodus. Folkloras negali būti cenzūruojamas, perrašomas ( kaip tai vyksta su istorijos knygomis). Buvimas šalia folkloro, kūrimas jo pagrindu leidžia pažvelgti giliau į žmonijos ištakas. Taigi liaudies muzika yra esminis elementas, kuris tikrai įkvepia.

– „Theodor Bastard“ yra viena neįprasčiausių šiuolaikinės Rusijos world music grupių? Taip jūs save apibūdinate oficialiame puslapyje. Taigi, kas tokio neįprastoje jūsų grupėje?

– Rusijoje vyrauja stiprus kultūrinis fenomenas vadinamas „Rusijos roku“, kuris yra įkvėptas 70-ųjų ir 80-ųjų Vakarų pasaulio roko muzikos. Mūsų kuriama muzika remiasi ne tik slavų etnografija, bet ir Afrikos, Artimųjų Rytų ir netgi Brazilijos etnine muzika. Rusijoje mes esame pakankamai stipriai izoliuoti nuo kitų muzikantų. Mes jaučiamės šiek tiek svetimi. Bet, tai nėra blogas dalykas. Kurti didžiosioms masės skirtą muziką – tai ne apie mus.

– Gal pristatytumėte savo naująjį albumą „Vetvi“? Ar galima sakyti, kad šis albumas nuo rytų muzikinės energijos perėjo prie šiaurietiško skambesio?

– „Vetvi“ – išskirtinimis albumas mums. Mes grynąjį slavizmą pasukome link šiaurės. Mus įkvėpė Karelija ir neapsakomas jos grožis. Ten tu save randi kitoje erdvėje, apsuptas grynos, laukinės, atšiaurios gamtos. Ta aplinka ir įkvėpė sukurti albumą. Ir aišku, šiaurietiška muzika yra labai įdomi, joje vyrauja skirtingos dermės, tonai, garsai. Būnant Karelijoje teko susipažinti su skirtingomis dainomis – lopšinėmis, švenčių dainomis, laidotuvių dainomis. Tai visai kitas pasaulis.

– Jūs labai daug koncertuojanti grupė? Kokią reikšmę jums turi koncertai?

– Tikras, realus kontaktas – čia ir dabar, tai mes turime koncertų metu. Kas praėjo yra praeitis ir ateitis dar neprasidėjo. Yra tik čia ir dabar.

– Jūs turite nemažai fanų Lietuvoje, keletas žodžių jiems.

– Mes mylime klausytojus Lietuvoje! Koncertai jūsų šalyje yra kažkas neapsakomo – tai davimas ir gavimas. Mes negalime sulaukti, kada vėl susitiksime, draugai!

Grupė „Theodor Bastard“ pasirodys festivalyje „Mėnuo Juodaragis“ rugpjūčio 27d. Didžiojoje scenoje.

Daugiau apie festivalį – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius