-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 09

Pažaislio festivalio kryptis ves į Zapyškį ir Taujėnų dvarą

Savaitgalį Pažaislio muzikos festivalio koncertai kvies išvykti iš Kauno. Liepos 9 d., šeštadienį, 17 val., Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje koncertuos vienas garsiausių Lietuvos sopranų Asta Krikščiūnaitė kartu su nuolatine scenos partnere, pianiste Audrone Kisieliūte ir kontrabosininku Donatu Bagursku. O liepos 10-ąją, sekmadienį, 18 val. Taujėnų dvare įvairialypę programą pristatys nuolatinis festivalio dalyvis – kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“.
Joana Gedmintaitė ir „Vilniaus arsenalo“ nariai
Joana Gedmintaitė ir „Vilniaus arsenalo“ nariai / Organizatorių nuotr.

A.Krikščiūnaitės ir jos kolegų programa „Vasara su kontrabosu“ – tai nuotaikinga kelionė per amžių sandūras: nuo Georgo Friedricho Händelio iki Leonardo Bernsteino. Gan neįprastas balso  ir  styginių instrumentų karaliaus Kontraboso duetas sulies aksominį A.Krikščiūnaitės  sopraną bei D.Bagursko valdomą didįjį instrumentą, o juos lydės pianistės  A.Kisieliūtės fortepijono garsai.

A.Krikščiūnaitė – bene daugiausiai kartų Pažaislio muzikos festivalyje dalyvavusi atlikėja. Solistė sukūrė ne vieną įsimintiną vaidmenį Lietuvos muzikiniuose teatruose, dažnai kviečiama dainuoti Estijos nacionalinėje operoje, bet jos repertuare vienodai svarbūs tiek operos, tiek oratorijos, kantatos ar dainos žanrai. Ji dainuoja įvairių stambios formos kūrinių solo partijas, koncertuoja su įvairiais simfoniniais ir kameriniais orkestrais Lietuvoje, Estijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, JAV.

Ypatingai žaviai skamba dainininkės interpretuojama kamerinė muzika. Įvairius kamerinius kūrinius dainininkė dažnai atlieka su Čiurlionio ir Vilniaus Valstybiniu styginiais kvartetais, o su nuolatine partnere A.Kisieliūte dainininkė yra parengusi net keliolika koncertinių programų. Abi atlikėjos dažnai dalyvauja radijo ir televizijos laidose, gastroliuoja užsienyje, dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose.

Organizatorių nuotr./Zapyakyje skambės koncertas Vasara su kontrabosu
Organizatorių nuotr./Zapyškyje skambės koncertas „Vasara su kontrabosu“

D.Bagurskas – Šv.Kristoforo kamerinio orkestro kontrabosų grupės koncertmeisteris. Jis aktyviai reiškiasi kaip solistas, taip pat groja įvairios sudėties ansambliuose. Jo iniciatyva buvo atlikta nemažai kūrinių, skirtų solo kontrabosui, premjerų. Kontrabosininkas nuolat bendradarbiauja su Čiurlionio ir Chordos styginių kvartetais, yra ansamblio „4 Tango“ narys, koncertuoja su Vilniaus festivalio orkestru, su Baltijos šalių baroko orkestru bei Vilniaus savivaldybės choru „Jauna muzika“ dalyvauja senovinės muzikos projektuose. D.Bagurskas groja XVI a. gyvenusio italų meistro Gasparo da Salo kontraboso kopija, kurią 1995 m. pagamino vokiečių meistras Horst Grünert.

„Vilniaus arsenalas“ ir J.Gedmintaitė

Sekmadienį melomanai turėtų nepraleisti koncerto Taujėnų dvare, kur pasirodys kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“. Ansamblio nariai – Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas) ir Sergejus Okruško (klavesinas) – koncertui pasirinko programą, įvairiapusiškai atspindinčią ne tik paties kolektyvo savitumą, bet ir solistės Joanos Gedmintaitės (sopranas) balso galimybių gamą. Greta itin sudėtingos J.S.Bacho Trio sonatos girdėsime arijas iš baroko epochos genijaus kantatų, autentiškai skambantį D.Cimarosos koncertą keis naujai aranžuotos ištraukos iš W.A.Mozarto ir G.Rossini operų.

Ansamblis „Vilniaus arsenalas“ – vienas ryškiausių lietuviškos muzikos atlikėjų ir propaguotojų: šis kolektyvas inicijavo ir atliko daugiau kaip 40 lietuvių kompozitorių premjerų. Koncerte girdėsime du tokius kūrinius, sukurtus kompozitorių kauniečių: Zitos Bružaitės ir Vidmanto Bartulio.

„Vilniaus arsenalo“ istorija prasidėjo 1986 m. Aktyvią koncertinę veiklą kolektyvas pradėjo atidarius Taikomosios dailės muziejų Vilniuje. Šiame pastate, kur XVI–XVII a. buvo laikomi ginklai, ansamblio rengiami koncertai tapo tradiciniais, tad ir kolektyvo pavadinimas buvo susietas su muziejaus patalpomis.

Ansamblis atlieka įvairius kamerinės muzikos kūrinius nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų. Visgi pastaruoju metu ansamblis vis dažniau pasirodo šiuolaikiniame amplua, didesnį dėmesį skirdamas XX–XXI a. autoriams. „Vilniaus arsenalas“ aktyviai koncertuoja ir yra surengęs per 1000 koncertų įvairiuose Lietuvos miestuose, Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje.

Ansamblio vadovas, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro altų grupės koncertmeisteris R.Romoslauskas ir fleitininkė, Vilniaus konservatorijos pedagogė L.Šulskutė yra ansamblio įkūrėjai ir senbuviai. Pianistas ir klavesinininkas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius S.Okruško į ansamblio sudėtį įsiliejo prieš dešimtmetį.

Dažnai su ansambliu „Vilniaus arsenalas“ programas rengianti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė J.Gedmintaitė garsi ne tik savo sukurtais vaidmenimis, bet ir plačia koncertine veikla. Televizijos žiūrovai ją neabejotinai įsiminė projekto „Triumfo arka“ metu, o oratorijų bei kantatų žanro gerbėjai tyro atlikėjos soprano virtuoziškumu gali gėrėtis koncertuose Lietuvoje bei visoje Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius