Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 18

Pažaislio muzikos festivalyje – žmogus-orkestras, tarmiški keiksmai ir kokybiška muzika

Birželio 21 d., penktadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje Pažaislio muzikos festivalio klausytojai turės unikalią progą išgirsti žmogų-orkestrą, svečią iš Rusijos Sergejų Malovą, virtuoziškai grojantį dviem giminingais, bet tuo pačiu skirtingais instrumentais – smuiku ir altu.
Sergejus Malovas
Sergėjus Malovas / Pažaislio muzikos festivalio nuotr.

Alto studijas baigęs garsiajame Mozarteum universitete, o smuiko – Hanso Eislerio aukštojoje muzikos mokykloje, Sergejus Malovas yra laimėjęs daugybę prizų įvairiuose tarptautiniuose konkursuose, grodamas abiem instrumentais. Jaunasis atlikėjas yra meistriškai įvaldęs dar vieną styginį instrumentą – violončelę da spalla, kuria grojama ne tradiciškai, o priglaudus ją prie kaklo, tarsi smuiką. Dar studijuodamas, šis universalus menininkas išgarsėjo kaip pripažintas kamerinės muzikos atlikėjas. Jis kviečiamas atlikti koncertus abiem instrumentais su iškiliausiais Europos ir Azijos šalių orkestrais, o rudenį jo laukia debiutas Berlyno filharmonijoje.

Atlikėjas groja vokiečių meistro Peterio Greinerio smuiku, garsaus italo Pietro Gagginialtu ir specialiai jam Dmitry Badiarovo pagaminta violončele daspalla.

Pirmoje koncerto dalyje klausytojai išgirs solinę Sergejaus Malovo programą, pavadintą „Žmogus orkestras“, kurioje skambės liaudies ir akademinė muzika iš viso pasaulio: Bulgarijos, Airijos, Norvegijos, Vokietijos, Rusijos ir kt. Antroje koncerto dalyje išgirsime Johanneso Brahmso sonatą violončelei ir fortepijonui, atlikėjo pritaikytą altui bei spalvingą Maurice Ravel sonatą smuikui ir fortepijonui. Šioje pasirodymo dalyje solistui talkins talentinga pianistė Indrė Baikštytė, garsios Lietuvos muzikų šeimos atstovė, kurios senelis – kompozitorius Eduardas Balsys.

Gausybės konkursų laureatės, fortepijoninio trio „FortVio“ narės, muzikos kritikų vadinamos „neabejotinu interpretacinių idėjų generatoriumi“ pianistės Indrės Baikštytės ir multiinstrumentalisto Sergejaus Malovo duetas turėtų tapti nauju atradimu daugeliui muzikos mylėtojų.

Birželio 23 d., sekmadienį, 11 val., Šilalės r. Kaltinėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyks koncertas, skirtas žemaičių krikšto 600-osioms metinėms paminėti.

Istorikai teigia, kad po Žalgirio mūšio Žemaičių krikšto ėmėsi pats Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas ir Lenkijos karalius Jogaila. Sakoma, kad 1413 m. Vytautas ir Jogaila plaukė laivais per Žemaitiją Dubysos upe, o kelionę baigė pėsčiomis, prie Luokės, ant Šatrijos kalno. Šios kelionės metu įvairiose Žemaitijos vietovėse buvo pakrikštyta keletas tūkstančių žemaičių.

Visuomenei plačiai žinomas istorikas Alfredas Bumblauskas sako: „Vienaip ar kitaip, visa Vakarų istorija yra susijusi su krikščionybe, todėl Žemaitijos krikštas turi europinę reikšmę. Tai yra paskutinis ištisas regionas, kuris buvo pakrikštytas ir tokiu būdu susiformavo Europa. Visa mūsų krašto istorija patyrė pilnatvę tiktai nuo čia“.

Paminėti šio išskirtinio įvykio jubiliejų vienu Pažaislio muzikos festivalio renginių padės iškilusis, ne tik Lietuvoje, bet visoje Europoje pripažintas Kauno valstybinis choras, kurio meno vadovas ir vyriausias dirigentas yra šiemet asmeninį jubiliejų minintis profesorius Petras Bingelis. Bene ryškiausias šio dirigento bruožas – energija, jos veržimosi bei tramdymo žaismas. Jis iš tų, kurie net sunkiausiomis akimirkomis visada pasiryžę eiti pirmyn ir rizikuoti. Maestro P.Bingelis kuria ne tiek intymų, kiek ekspresyvų choro meną, teigiantį gyvenimą, veržlumą, optimizmą.

Birželio 23 d., sekmadienį, 19 val., Taujėnų dvare koncertuos kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“ ir solistas Liudas Mikalauskas.

Kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“ susibūrė 1986 m., šiuo metu jame groja Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas) ir Sergejus Okruško (klavesinas). Ansamblio pavadinimas siejamas su Taikomosios dailės muziejaus patalpomis, kuriose XVI–XVII a. buvo laikomi ginklai, nes būtent čia prasidėjo aktyvus kolektyvo koncertinis gyvenimas. „Vilniaus arsenalas“ yra daugelio tęstinių projektų, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos festivalių dalyvis, aktyviai koncertuoja, yra surengęs per 1000 koncertų įvairiuose Lietuvos ir Europos miestuose. Ansamblio repertuaras itin platus: nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų.

Liudas Mikalauskas – vienas įžymiausių lietuvių jaunosios kartos bosų, savo išskirtiniu balso tembru ir artistiškumu pelnęs didžiulę publikos meilę. Solistas yra tapęs 12-os tarptautinių dainininkų konkursų „Grand Prix“ ir I-ųjų vietų laureatu, buvo apdovanotas LR Kultūros ministerijos premija „Už geriausią profesionaliojo meno 2006 m. debiutą“, ruošia vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre bei visuose Lietuvos muzikiniuose teatruose, dažnai kviečiamas dainuoti su Lietuvos ir Lenkijos simfoniniais orkestrais.

Koncerto programa, pavadinta „Vasaros divertismentas“, tarsi kviečia klausytojus atsipalaiduoti ir praleisti smagų vakarą su nuotaikinga įvairių epochų muzika. Vakaro metu skambės dainos, arijos ir instrumentinės pjesės, sukurtos Johanno Sebastiano Bacho, Georgo Friedricho Händelio, Wolfgango Amadeus Mozarto, Gioacchino Rossini, taip pat – premjeriniai Zitos Bružaitės ir Jono Tamulionio kūriniai. Ypač intriguoja J.Tamulionio kompozicija „Lasero“, kurios pavadinimas sudarytas iš ansamblio „Vilniaus arsenalas“ narių vardų (LAima, SErgejus, ROlandas), o tematinę medžiagą diktuoja šių vardų muzikiniai skiemenys ar raidės.

Birželio 24 d., pirmadienį, 19 val., Babtyno-Žemaitkiemio dvare Pažaislio muzikos festivalio klausytojų laukia itin nuotaikinga premjera – kompozitoriaus Vidmanto Bartulio inicijuotas projektas „Mūsų Lietuva (tarmiškos linksmybės)“.

Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu, siekiant išsaugoti kalbinį lietuvių tautos paveldą, 2013-ieji paskelbti tarmių metais. Vienas uoliausių lietuviškų tarmių tyrėjų ir puoselėtojų, habilituotas daktaras Kazimieras Garšva teigia: „Mūsų gimtoji kalba yra seniausia gyvoji indoeuropiečių kalba, o jos tarmės, patarmės, šnektos – labai svarbi tautos kultūros paveldo dalis, kurį Lietuva turi atskleisti pasauliui ir Europos Sąjungos daugiakultūrinei visuomenei. Tarmių amžius – apie 1000 metų, todėl jos yra svarbus šaltinis tautos ir ypač kalbos istorijai“. Tarmių tyrėjai sako, kad nė vienoje Europos valstybėje tokioje nedidelėje teritorijoje nerasi tiek tarmių ir šnektų kaip Lietuvoje.

V.Bartulio suburtos atlikėjų pajėgos pateiks Lietuvos tarmes kitu, kiek neįprastu kampu.

„Esame pripratę prie tautinės kūrybos štampų, kurie lydi mus visą sąmoningą gyvenimą... Šiai programai stengėmės surinkti visa, kas yra ar gali būti linksmiausia mūsų ganėtinai liūdnokoje tautosakoje. Tai – vestuvinės blevyzgos, linksmos patarlės, „riebumu“ rusiškiems nenusileidžiantys keiksmai, užrašyti Vinco Krėvės-Mickevičiaus, niekur neskambėjusios maldelės bei lopšinės ir dar daug visokių linksmybių“, – pasakojo programos autorius.

Tarmiškomis linksmybėmis autentiškoje Babtyno-Žemaitkiemio dvaro aplinkoje žarstysis balsingasis Kauno valstybinis choras, įvairiais saksofonais ir klarnetu gros džiazo korifėjus Petras Vyšniauskas, armonikieriaus amplua pasirodys akordeono virtuozas Kazys Stonkus, dainomis ir šnekomis klausytojus apdovanos charizmatiškoji tautinės muzikos atlikėja Veronika Povilionienė, pokštaus Sigitas Mecelica ir aktorė Eugenija Bendoriūtė. Visam šiam spalvingam atlikėjų būriui diriguos maestro Petras Bingelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius