-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 06 15

Pažaislyje skambės Vidmanto Bartulio „Requiem“

Kaune, kaip ir visoje Lietuvoje, šią savaitę minima Gedulo ir vilties diena. Laikinojoje sostinėje šiai progai skirtos parodos, koncertai ir kiti renginiai prasidėjo pirmadienį ir tęsis iki penktadienio.
Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblis pastatytas XVII-XVIII a. yra laikomas vienu gražiausių brandžiojo baroko pavyzdžių Šiaurės ir Rytų Europoje.
Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblis / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Vienas iš atmintinai dienai skirtų renginių – šįvakar, 19 val. Pažaislio vienuolyne vyksiantis koncertas, skirtas Okupacijos ir genocido dienai. Vienuolyno sodelyje susirinkę klausytojai išgirs monumentalų Kauno kompozitoriaus Vidmanto Bartulio kūrinį „Requiem“.

Debiutavo prieš 22 metus

„Requiem“ sopranui, tenorui, bosui, simfoniniam ir pučiamųjų orkestrams, mišriam ir berniukų chorams kompozitorius sukūrė 1989 metais, Lietuvos kultūros ministerijos užsakymu stalinizmo aukoms paminėti.

Tačiau autorius dedikaciją praplėtė, nesusiedamas jos su konkrečiu istoriniu laikotarpiu. Partitūroje V.Bartulis įrašė „Už laisvę žuvusiesiems“. „Requiem“ premjera nuskambėjo 1989 metų birželio 14 dieną.

„Šis „Requiem“ atskleidžia gilų mūsų sąmonės pjūvį. Jis buvo parašytas vos tik atsirado pirma proga viešai pagerbti tremtinių atminimą. Todėl kūrinys – tai tikras prasiveržimas iš ilgos nebylios tylos, apskritai iš formalios duoklės mirusiesiems pasaulietinių formų“, – apie V.Bartulio „Requiem“ sakė muzikologas Giedrius Gabšys.

Geriausi balsai

Kūrinį sudaro dešimt dalių: Requiem aeternam, Kyrie, Requiem aeternam, Absolve Domine, Dies irae, Processio, Domine Jesu Christe, Sanctus, Agnus Dei ir Lux aeterna.

Šįvakar šį didingą kūrinį Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pristatys jungtinės geriausių Lietuvos atlikėjų pajėgos. Orkestrinę partitūrą įgarsins 70-ies metų jubiliejų neseniai paminėjęs Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Juozas Domarkas), orkestro garsų paletę praplės valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ (meno vadovas Algirdas Budrys, vyriausiasis dirigentas Ugnius Vaiginis).

Šalia Kauno valstybinio choro (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Petras Bingelis) stos unikalusis berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“ (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Vytautas Miškinis). Solistų partijas atliks Sandra Janušaitė (sopranas), Vaidas Vyšniauskas (tenoras) ir Vladimiras Prudnikovas (bosas).

Kiti renginiai

Birželio 15 diena, trečiadienis

Kauno IX forto muziejus (Žemaičių pl. 73)

12 val. Skambės tremtinių dainos, kurias atliks Kauno Dainavos seniūnijos vokalinis ansamblis.

Birželio 16 diena, ketvirtadienis

Lietuvos švietimo istorijos muziejus (Vytauto pr. 52)

14 val. parodos „Daugiau niekada... 1941 m. mokytojams tremtiniams atminti“ atidarymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius