Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 13

Pučiamųjų orkestras „Trimitas“ pradėjo jubiliejinį sezoną

Pirmadienio vakare Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ pradėjo savo jubiliejinį – 60-tąjį – koncertinį sezoną. Vakaro metu skambėjo gausaus solistų būrio atliekami pasaulio klasikų kūriniai, o kolektyvą sveikino šalies vadovai ir pramogų pasaulio atstovai.
Jubiliejinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ sezono atidarymas
Jubiliejinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ sezono atidarymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Norime būti paklausūs, įdomūs ir įvairiapusiai – grojame nuo baroko klasikos iki populiariosios, estradinės muzikos, todėl atidarymo koncerto metu bus atskleistas visas „Trimito“ potencialas“ – prieš pasirodymą tikino orkestro vadovas Deividas Staponkus.

„Trimito“ kolektyvas šiemet mini ne tik jubiliejinio – 60-tojo – sezono pradžią, bet ir „Trimito“ vardo suteikimo penkiasdešimtmetį bei 45 metus, kai orkestras paskelbtas valstybiniu: „Ne kiekvienas kolektyvas gali pasigirti tokiomis brandžiomis sukaktimis. Tai yra įpareigojančios, bet ir daug reiškiančios datos“ – sakė D.Staponkus.

Kolektyvą pasveikino ir į koncertą atvykęs premjeras Algirdas Butkevičius. Jis orkestrui įteikė paveikslą ir gėlių: „Linkiu, kad stiprus ir autentiškas Lietuvos „Trimito“ garsas ilgus amžius skambėtų pačiose garbingiausiose pasaulio salėse ir arenose. Telydi šiose kelionėse Jus įkvepianti kūrybinė ugnis, improvizacijų džiugesys ir, žinoma, aplodismentai“, – savo sveikinimo kalboje sakė šalies vadovas.

„Trimitą“ pasveikino ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Politikė į renginį atvyksti negalėjo, tačiau atsiuntė gėlių ir sveikinimo tekstą.

Renginio metu skambėjo žymių kompozitorių muzika: Vincenzo Bellini, Nicollo Paganini, Aramo Chačaturiano, Luiso Enríquezo Bacalovo, Karolio Kurpinskio, taip pat lietuvių Vaidos Striaupaitės-Beinarienės, Balio Dvariono, Algimanto Raudonikio ir kitų kūriniai.

Programą papildė ir orkestrą sveikinę žymūs atlikėjai: operos solistė Marta Lukošiūtė, kamerinės muzikos atlikėja Judita Leitaitė, kalrnetininkai Algirdas Budrys ir Rimvydas Savickas, obojininkas Robertas Beinaris, perkusininkas solistas Saulius Auglys, fagotininkas Andrius Puplauskis, jaunoji smuikininkė Paulina Daukšytė.

Kolektyvui dirigavo pučiamųjų orkestrų žanro atstovai: Lietuvos kariuomenės orkestro kapitonas Dainius Pavilionis, Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinio pučiamųjų orkestro meno vadovas ir dirigentas Egidijus Miknius, kompozitorius, Šiaulių bigbendo meno vadovas ir dirigentas Jaroslavas Cechanovičius ir vyriausiasis dirigentas Ugnius Vaiginis, kurio mostui ir patirčiai paklūsta šis kolektyvas.

Jubiliejinį sezoną „Trimito“ klausytojus džiugins ne viena naujovė – garsūs Lietuvos ir užsienio atlikėjai, nauji projektai. Spalį skambės austrų kompozitoriaus Franco Cibulkos specialiai „Trimitui“ sukurtos mišios „Via Crucis“, o Kalėdų laikotarpiu Lietuvoje pirmą kartą viešės Vokietijos balsas Carl Ellis.

Jubiliejinį sezoną „Trimito“ klausytojus džiugins ne viena naujovė – garsūs Lietuvos ir užsienio atlikėjai, nauji projektai.

Spalio pradžioje „Trimitas“ vyks į gastroles Baltarusijoje, vėliau kolektyvas koncertus rengs ir Vokietijoje, Lenkijoje. „Sieksime užkariauti kuo daugiau klausytojų širdžių, kad koncertų salės lūžtų, būtų pilnos“ – sakė D.Staponkus.

„Trimitas“ gali pasigirti ilgametėmis tradicijomis – savo veiklos istoriją orkestras skaičiuoja dar nuo 1957 metų, kai kompozitorius ir dirigentas Vitas Žilius įkūrė Vilniaus centrinio kultūros ir poilsio parko muzikos kolektyvą.

Vėliau, kai vadovu buvo paskirtas energingasis dūdų revoliucionierius, dirigentas Romas Balčiūnas, kolektyvo klasikinis repertuaras papildytas estradine muzika, teatralizuotais paradais su choreografiniais elementais, programoje atsirado ir vokalistų. Kolektyvas išsiplėtė iki 50 muzikantų, nariai pasipuošė spalvingais rūbais.

„Trimito“ vardas kolektyvui suteiktas 1966 metais, o 1971 metais kolektyvas oficialiai pripažintas valstybiniu pučiamųjų instrumentų orkestru. Šiuo metu „Trimitui“ vadovauja LMTA Dainavimo katedros docentas, tarptautinių konkursų laureatas Deividas Staponkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius