-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 01

Šių dienų kontekste aktualizuojasi naujasis „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“ albumas „Antroji pamaina“

Dabartiniais neramiais laikais vilniečių grupė „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“ išleidžia 3 metus brandintą albumą „Antroji pamaina“. Tai albumas, pradėjęs naują etapą grupės kūryboje: jis žymi originalių tekstų ir įdomesnių muzikinių aranžuočių pradžią, o taip pat aktualiai suskamba karo Ukrainoje kontekste.
 „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“
„Lapkričio dvidešimtosios orkestras“ / Tomo Tereko nuotr.
Temos: 1 Muzika

Albumas

Iš tiesų tai yra antrasis „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“ (toliau Orkestras) albumas. Verta priminti, jog trečiasis albumas, nors įrašytas gerokai vėliau, spėjo būti išleistas anksčiau, nei „Antroji pamaina“. Paklausti kodėl nuvėlino šio albumo išleidimą orkestrantai mini užsitęsusią pandemiją, choro partijų kūrimą bei paties choro paieškas (įrašant dainą „Kelias“ dalyvavo ir partiją atliko LŽŪM mišrus choras „Dobilas“).

Laimos Stasiulionytės nuotr./ „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“
Laimos Stasiulionytės nuotr./ „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“

Pastarasis albumas eina panašiu keliu, kaip ir pirmasis – Orkestras perdainavo savo ir draugų iš alternatyvių scenų dainas – punk („Kelias“ – „Toro Bravo“), grindcore („Satanizmo traukinys“ – „Disforija“), shitcore („Dragas“ – MC Dexnyz), death metal („Vtoraja smena“ – „Haunted Reaktor“). Tačiau šiame albume suskamba daugiau originalių tekstų – „Juoda baranka“, „Kniedytas Ploščius“, „Darkwebo freelanceriai“. Be to skamba daugiau instrumentų, įmantresnių kompozicinių viražų. Muzikantai albume norėjo turėti daug ir gražiai aranžuotų pučiamųjų, o tai ir uždavė kryptį visam kūrybiniam procesui.

Tomo Tereko nuotr./ „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“
Tomo Tereko nuotr./ „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“

Reikia paminėti, jog šio albumo įrašymas sąlygojo labai svarbų posūkį Orkestro kūryboje. Po šio įrašo pradėti kurti nauji kūriniai, atsisakyta koverių bei Orkestro narių ankstesnių grupių repertuarų. Orkestras nustojo būti tik koverių grupe, imti kurti originalūs tekstai dainoms, kurių autoriumi tapo grupės būgnininkas Andreika.

Jei nieko apie Orkestrą nežinai

Jei visgi iki šiol nieko nesate girdėję apie Orkestrą ir jokia jo daina nebuvo papuolus į jūsų grojaraštį – pradėkite albumą klausyti nuo „Drago“. Tai daina, kuri veža visus. Koncertų lankytojams kilnojasi kojos ir sukiojasi klubai, o ir patiems orkestrantams ši daina baisiausiai patinka (teisybės dėlei reikėtų paminėti, jog patinka visiems, išskyrus Orkestro būgnininką...) Yra vilčių, jog šis gabalas išpopuliarės ir net pateks į Orkestrui neįprastos publikos grojaraščius.

Laimos Stasiulionytės nuotr./ „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“
Laimos Stasiulionytės nuotr./ „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“

Apie kitas dainas

„Juoda baranka“ – daina, kuri reprezentuoja Orkestro muzikaliausio zaiciško etapo opus magnum (Zaicas – Orkestre grojęs, tačiau jau pasitraukęs kontrabosistas, kuriam iki šiol orkestrantai dėkingi už paliktą muzikinę „driūžę“ – aut. pastaba). Jos kūrimo metu prie Orkestro prisijungė pūtikai Titas ir Rapolas, kartu su kuriais į „sirguliuojantį“ kolektyvą sugrįžo džiaugsmas, draivas ir „įdomesnis nusiteikimas“. Šios dainos tekstas buvo pirmas originalus tekstas, parašytas specialiai Orkestrui. Kalbant apie patį tekstą: juoda baranka buvo ištraukta iš Viktoro Pelevino romano „Čapajevas ir pustota“ – ten Čapajevas nurodo savo komisarui pasakyti ugningą kalbą darbininkams iš audinių gamyklos, prieš jiems išvykstant į frontą, o tas kažką ekspromtu suvelia apie juodą baranką, kurią galima bus užsimauti, kai tik panorėsit... Bet daina ne apie tai, daina yra apie gundymą, sutartį su velniu ir kaltę. Taip norisi juodos barankos, velnias kišą ją tau, paimi, įsidedi į kišenę, žiūri, kad iš kišenės rūksta dūmai ir supranti, kad gyvenimas niekada nebebus toks paprastas, kaip buvo.

 „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“
„Lapkričio dvidešimtosios orkestras“

Yra albume ir viena itin herojiška daina – „Kniedytas ploščius“, sudėliota su Meistro Maruko (Marijaus Bernoto) pagražinimais. Naivus dainos herojus kartu yra ir labai mielas žmogus. Gal ne itin išvaizdus, gal ne per daug gudrus, bet laiko kardaną. (Jei prisiyrėte iki šios straipsnio dalies, tuomet tikriausiai jau žinote, ką reiškia „laikyti kardaną“. Jei ne – užsukite į Orkestro koncertą ir viskas iš karto paaiškės – aut. pastaba). Kniedytas ploščius kaip objektas yra „nuvilktas“ nuo Robo Halfordo (grupės „Judas Priest“ vokalisto – aut. pastaba) pečių ir jau tapęs Orkestro metalo himnu.

 „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“
„Lapkričio dvidešimtosios orkestras“

Šių dienų kontekste

Pasikeitus pasauliui, dainos sukurtos taikos metu, karo akivaizdoje ėmė skambėti visiškai kitaip. „Per paramos Ukrainai koncertą dainavau „Kelias kelias kelias“, o du trečdaliai publikos išgirdo „Karas karas karas“ – nenorėjau, kad jiems būtų karas galvoje tuo metu, kai dainavau šiuos žodžius, norėjau, kad būtų ryžtas ir neįveikiama valia, bet klausytojas pasirinko savo interpretaciją ir tai yra už mano galios ribų“, – sako grupės vokalistas Micius.

 „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“
„Lapkričio dvidešimtosios orkestras“

Naujame albume daina „Vtaraja smėna (Antroji pamaina)“ atliekama rusų kalba. Ukrainos karo kontekste orkestrantai sąmoningai paliko šią dainą akcentuodami įvairiatautę Lietuvos sudėtį, kaip ir patį Orkestrą, kuriame groja kelių tautybių žmonės. Šią dainą parašė Visagino atominės elektrinės inžinierių vaikai tuomet kai elektrinė sustojo. Manėme, kad tai svarbus momentas, norėjome jį paminėti. Dainos tekstas pasakoja apie zombių pamainą, kuri keliasi iš karstų ir eina įjungti nebeveikiančios elektrinės. Šiandien daina vėl skamba keistai aktualiai – Ukrainos atominėse elektrinėse dirba ne antroji, o amžinoji pamaina – inžinieriai ir technikai yra įstrigę elektrinėse, jų nepakeičia daugiau nei mėnesį. Ačiū jiems, atomo inžinieriams, kad sugeba tokiomis sunkiomis sąlygomis suvaldyti branduolinės reakcijos jėgą, atlaikyti negandos spaudimą ir tiekti šviesą prieš agresorių kariaujantiems miestams.

Albumas „Antroji pamaina“ skaitmeniniu formatu:

VIDEO: „Antroji pamaina“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius