Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 31

Modestas Pitrėnas: „Nežinojau, kad Petras Vyšniauskas gali sėdėti kabinete, nepūsdamas saksofono“

Nuo sausio Valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ meno vadovu pradėjo dirbti garsiausias Lietuvos saksofonininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas profesorius Petras Vyšniauskas. „1957 metai – „Trimito“ įkūrimo, o taip pat ir mano gimimo metai, todėl man bus labai lengva skaičiuoti, kiek orkestrui metų“, – šypsodamasis simboliniu sutapimu džiaugėsi naujasis meno vadovas.
Modestas Pitrėnas
Modestas Pitrėnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nuo sausio pradžios dar praėjo labai nedaug laiko – o aš nesu greito maisto šalininkas, todėl dideli darbai laukia ateityje. Bet jau spėjome išsirinkti orkestro meno tarybą“, – naujojo darbo rezultatus pristatė P.Vyšniauskas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Trimito meno vadovu pradėjęs dirbti Petras Vyaniauskas orkestrui suteiks solidumo.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Trimito“ meno vadovu pradėjęs dirbti Petras Vyšniauskas orkestrui suteiks solidumo.

„Trimito“ meno taryboje dirbs ir orkestro repertuaro, muzikinių krypčių, strateginių planų klausimus spręs Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Modestas Pitrėnas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Pučiamųjų katedros vedėjas docentas Robertas Beinaris, trys orkestro muzikantai-senbuviai Vilius Pocius, Julius Černius ir Valdas Stanaitis bei Kultūros ministerijos atstovė Irena Didžiulienė.

Labai džiaugiuosi naujuoju Petro Vyšniausko ir vyriausiojo „Trimito“ dirigento Ugniaus Vaiginio tandemu. Jis gali padaryti tikrą perversmą! 

Kitas meno tarybos narys R.Beinaris žadėjo stengtis prisidėti prie naujų profesionalių muzikantų atėjimo į „Trimitą“.„Kai sužinojau naujieną apie naująjį orkestro meno vadovą, lengvai nustebau. Nebuvau matęs ir nežinojau, kad Petras gali sėdėti kabinete, nepūsdamas savo instrumento, negastroliuodamas po pasaulį, ir dirbti administracinį, biurokratinį darbą. Bet vėliau supratau, kad šiam orkestrui ir reikia tokio žmogaus, – sakė M.Pitrėnas. – Petras iki šiol aktyviai atstovavo Lietuvos kultūrai užsienyje, o taip pat neatsisakydavo nei vieno koncerto Lietuvoje. Šis jo bruožas stebina, gal šiek tiek ir neramina – kad tik jam užtektų jėgų. Tačiau aš labai džiaugiuosi naujuoju P. Vyšniausko ir vyriausiojo „Trimito“ dirigento Ugniaus Vaiginio tandemu. Jis gali padaryti tikrą perversmą ir naujai atskleisti orkestrą. Manau, tai yra pagrindinis tikslas ir užduotis šiai veržliai komandai.“

„Naujasis meno vadovas mane pasikvietė neatsitiktinai – LMTA studentai yra būsimi „Trimito“ atlikėjai. Kaip katedros vedėjas esu įpareigotas „Trimitui“ suteikti kuo geresnius muzikantus, juos motyvuoti, – savo tikslais dalijosi LMTA Pučiamųjų katedros vedėjas. – „Trimitas“ visada turėjo labai gerus vadovus, o jei ką keičia – tai tik gerą į gerą. Dabar vadovavimą perima garsiausi atlikėjai, abu pūtikai, todėl tikiu, kad orkestras iš naujo atgims.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Trimito meno vadovu pradėjęs dirbti Petras Vyaniauskas orkestrui suteiks solidumo.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Raudonikis.

Su „Trimitu“ beveik 40 metų bendradarbiaujantis kompozitorius Algimantas Raudonikis vylėsi, kad šis bendradarbiavimas tęsis ir toliau.

Norisi akcentuoti pučiamųjų instrumentų muziką, šiek tiek pakeisti repertuarą ir suteikti orkestrui solidumo.

Naujasis orkestro meno vadovas pasidalijo mintimis, kokį „Trimitą“ norėtų matyti ateityje.„Mums teko daugybę kartų pervažiuoti Lietuvą, mūsų ryšiai su orkestru visada buvo artimi. Noriu „Trimitui“ palinkėti turėti to optimizmo, kuris buvo iki šiol, ir su naujomis jėgomis žengti pirmyn“, – linkėjo kompozitorius.

„Taip, kaip „Trimitas“ groja Vakaruose be dainininkų, skiriasi nuo to, kaip jis groja su dainininkais Lietuvoje. Orkestras turi tikrai puikių muzikantų, todėl norisi juos išryškinti. Jie nesimokė akompanuoti, todėl norisi akcentuoti pučiamųjų instrumentų muziką, šiek tiek pakeisti repertuarą ir suteikti orkestrui solidumo“, – ateities vizijų neslėpė P.Vyšniauskas.

Anapilin iškeliavus „Trimito“ sielai – dirigentui Romui Balčiūnui, batutą perėmė trimitininkas, koncertmeisteris ir solistas U.Vaiginis.

„Stengiausi ir toliau stengsiuosi, kad „Trimitas“ būtų žinomas kaip aukščiausios prabos kolektyvas, – žadėjo orkestro vyriausias dirigentas. – Minėdami 55-erių metų „Trimito“ veiklos sukaktį, išleidome knygą „Trimitas: nuo parko orkestro – į muzikos aukštumas“, kuri yra tiltas nuo orkestro įkūrėjo Vito Žiliaus iki šių laikų. Ją pristatysime Vilniaus knygų mugėje.“

„Trimitas“ šiais metais ruošiasi organizuoti tęstinį festivalį „Skambėkite trimitai“, kuris šiemet bus dedikuotas profesoriui Leonardui Ulevičiui 70-ies metų jubiliejaus proga.

O jau kovo 21 dieną Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje kartu su „Trimitu“ koncertuos garsus Australijos multiinstrumentalistas Jamesas Morrisonas.

„Po metų laiko derybų mums pavyko jį pasikviesti į Lietuvą. Šį pasaulinio garso muzikantą išvysime pirmą kartą ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse“, – intrigavo ir gerbėjus į koncertą kvietė U.Vaiginis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Trimito meno vadovu pradėjęs dirbti Petras Vyaniauskas orkestrui suteiks solidumo.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Trimito“ meno vadovu pradėjęs dirbti Petras Vyšniauskas orkestrui suteiks solidumo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius