Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 14

„Vaidilos teatras“: klasika – tai ne greitojo maisto restoranas

„Tie jauni žmonės, kurie ieško savo veido, išskirtinumo, domisi savo intelektu ir siela bei nori ją puoselėti, tikrai neapsiriks pasirinkę klasikinę muziką. Apetitas ateina bevalgant – kuo daugiau jos klausai, tuo labiau ji tau patinka,“ – trečiadienį „Comfort Hotel“ viešbutyje vykusioje spaudos konferencijoje apie naują klasikinės muzikos projektą „Vaidilos klasika“ kalbėjo pianistas Petras Geniušas.
Projekto „Vaidilos klasika“ pristatymas
Projekto „Vaidilos klasika“ pristatymas / Organizatorių nuotr.

Projekto „Vaidilos klasika“ idėjos sumanytojai ir organizatoriai – „Vaidilos“ teatro direktorius Gediminas Jankus ir „Vaidilos klasika” meno vadovas bei pianistas Darius Mažintas – pristatė naujo klasikinės muzikos projekto koncepciją, pirmojo sezono programos turinį bei „Vaidilos“ teatro salės išskirtinumą, iškeliant istorinę, kultūrinę ir architektūrinę šios erdvės reikšmę.

„Kaip ir per šiuos „Vaidilos teatro“ atgimimo metus, taip ir prieš beveik 120 metų, šioje salėje vyko įvairūs koncertai, privatūs renginiai, teatro spektakliai. Teatro erdvė visuomet turėjo ypatingą reikšmę Lietuvos menininkams ir muzikantams, o šiandien ji atvira dar didesnėms kūrybinėms galimybėms,“ – savo mintis dėstė „Vaidilos teatro“ vadovas Gediminas Jankus.

„Vaidilos teatro“ erdvė klasikinės muzikos projekto idėjai pasirinkta neatsitiktinai – atsižvelgiant į istorinę, architektūrinę bei kultūrinę jos vertę: „Tai 400 sėdimų vietų kamerinė salė, esanti puikioje vietoje ir turinti klasikinei muzikai tobulai tinkančią akustiką“, – sakė projekto „Vaidilos klasika” meno vadovas Darius Mažintas.

Žymus Lietuvos pianistas Petras Geniušas teigė, kad Vaidilos teatro salė Vilniui suteikia didelį pliusą: „Miesto centre esanti tokio lygio, kokybės ir lokacijos salė – retenybė.” Pasak menininko, kiekviena muzika turi jai tinkamą erdvę, o „Vaidilos teatras“ turi galimybę tapti „klasikos namais“.

Organizatorių nuotr./Projekto „Vaidilos klasika“ pristatymas
Organizatorių nuotr./Projekto „Vaidilos klasika“ pristatymas

Projekto „Vaidilos klasika“ programa sudaryta atsižvelgiant į pačią erdvę ir jos privalumus.

„Programos koncepcija organiškai pasidalino į šiuos muzikos barus: solinius atlikėjų koncertus, kamerinės muzikos kolektyvų bei chorinės muzikos pasirodymus,“– pasakojo Darius Mažintas.

„Norėjosi sujungti visus geriausius Lietuvos ir užsienio šalių atlikėjus bei sukurti naują platformą ir galimybę pasirodyti jauniems Lietuvos virtuozams,“– su įkvėpimu kalbėjo projekto idėjos autorius. Pirmojo „Vaidilos klasika“ sezono programoje – ypatingas svečias iš užsienio – Ukrainos Grammy laimėtojas vibrafonininkas Andrei Pushkarev, taip pat klausytojus džiugins fortepijono virtuozas ir Grammy nominantas Andrius Žlabys, fortepijono garsus paverčiantis orkestru Vyacheslav Gryaznov, kamerinis choras „Brevis“, pasirodys Baltijos gitarų kvartetas, įvairūs trio ansambliai.

Darius Mažintas, paklaustas, kokią žinutę projekto „Vaidilos klasika“ tapusi frazė „klasika 21 amžiuje“ transliuoja žiūrovams bei klausytojams, teigė, kad viena iš projekto idėjų – klasikinės muzikos ir moderniųjų technologijų apjungimas: „Šiuolaikinis amžius skatina paiimti viską, kas yra geriausia iš moderniųjų technologijų. Atlikėjai jau ne vienerius metus groja ne iš natų sąsiuvinių, o naudodamiesi planšetėmis. Tai gina autorių teises ir skatina ekologiją.” – užtikrintai kalba pianistas D.Mažintas.

Petras Geniušas, paklaustas, kokį palinkėjimą turėtų jauniems žmonėms, dar nespėjusiems pamilti klasikos, teigė, kad klasika nėra greito vartojimo dalykas: „Tai tarsi graikiški riešutai, egzotika. Tai sielai suteikia kitos kokybės.”

„Jaunas žmogus klasikinėje muzikoje gali atrasti nepaprastai daug – tai tarsi knyga. Mes skaitome ir laikraščius, ir žurnalus, ten taip pat būna gerų straipsnių, tačiau knyga, kaip ir klasikinė muzika, visuomet turės savo išliekamąją ir kultūrinę vertę bei praturtins mūsų vidų.” – pozityviai spaudos konferenciją užbaigė P.Geniušas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius