Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 04

„Vilnius Jazz 2011“: pažintis su tolimais svečiais, jaunaisiais talentais ir didingi tarptautiniai projektai

24-ojo festivalio „Vilnius Jazz“, kuris prasideda spalio 11-ąją, vadovas Antanas Gustys papasakojo apie svarbiausius šių metų programos aspektus.
„Das Kapital“
„Das Kapital“ / Vilniusjazz.lt nuotr.

Ypatingi projektai klausytojų laukia nuo pirmosios dienos – šiemet ruošiamas specialus festivalio atidarymo koncertas skirtas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio metams.  „Pasirodys muzikantai Liudas Mockūnas ir Arturas Bumšteinas. Šv.Kotrynos bažnyčią užvaldys šviesos ir garso misterija M.K.Čiurlionio kūrybos motyvais. Tai – išskirtinė proga simboliškai sujungti šio garsaus lietuvio metus ir džiazo festivalį“, – sakė A.Gustys. Visi kiti renginio koncertai vyks įprastoje Rusų dramos teatro erdvėje.

„Vilnius Jazz 2011“ šiemet išlaiko susiformavusius festivalio bruožus – kaip jau tapo įprasta, koncertų svečiai galės susipažinti su tolimų šalių muzika. „Bus pristatytas šiuolaikinis Azijos džiazas, išgirsime grupę iš Pietų Korėjos, iš Australijos. Turėjo atvykti svečiai iš Japonijos, tačiau jų šalį užgriuvusi stichinė nelaimė stipriai sumažino jų finansinius išteklius. Tad veikiausiai japonų muzikantus išvysime kitąmet, jau jubiliejiniame, 25-ajame, festivalyje“, – sakė festivalio vadovas.

Žinomų vardų nesivaiko

Praktiškai vien dėl užsienio kultūros fondų pagalbos gyvas festivalis garsių atlikėjų prisikviesti nesistengia. „Mūsų festivalis niekad nesiorientavo į vardus. Tai – ne vardų, o atradimų, naujovių festivalis. Bandome pristatyti grupes, kurios daro novatoriškus dalykus šiandienos džiaze, tikimės, kad šiemet bus gausu atradimų“, – vylėsi A.Gustys. Anot jo, be didingo atidarymo koncerto ruošiamas ir kitas išskirtinis projektas – bendradarbiavimo su Nacionaline dailės galerija, Goethe‘s institutu, Prancūzų kultūros centru vaisius. Spalio 14-ąją, penktadienį, tarptautinis kolektyvas „Das Kapital“ pristatys vaizdo ir garso improvizacijų, medijų projektą, rengiamą kartu su lietuvių vaizdo menininke Aurelija Maknyte.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Antanas Gustys
Antanas Gustys

„Tai didžiulis projektas logistine, finansine ir organizacine prasmėmis. Jo žiūrovai išvys vaizdus ir gyvą improvizaciją. Šis renginys pats solidžiausias šių metų festivalio kontekste, jį verta pamatyti besidomintiems džiazu ir apskritai šiuolaikiniu menu. Toks koncertas būtų unikali bet kokio festivalio puošmena“, – gyrė „Vilnius Jazz 2011“ vadovas. Tą patį vakarą į sceną lips ir grupė „Jazzta Prasta“, dovanosianti uždegančius Balkanų motyvus. Jos priešaky pasirodys Martinas Lubenovas – vienas geriausių Europos akordeonistų.

Geriausias jaunas atlikėjas skris į Farerų salas

Kaip jau tapo įprasta, festivalio metu įvyks ir konkursas „Vilnius Jazz Young Power“. „Šis renginys įnešė šviežio kraujo tiek į festivalio, tiek į Lietuvos džiazo sceną. Konkurso nugalėtojas renkamas ne tik žiuri, bet ir publikos balsais. Šiemet konkursas jau šeštasis. Pirmąsyk Lietuvos Grand Prix laimėtojas pasirodys Šiaurės šalių jaunų džiazo atlikėjų konkurse. Esame priimti pirmieji iš Baltijos šalių šiame Šiaurės šalių džiazo atlikėjų konkurse, kitąmet jis vyks Farerų salose, tad šių metų atlikėjas turės progą nuskristi į šią tolimą šalį“, – sakė A.Gustys.

Spalio 11–16 dienomis vyksiančio festivalio metu, penktadienio ir šeštadienio vakarus po koncertų tradiciškai vyks naktiniai „jam session“ klube „Tamsta“.

Visą festivalio programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius