-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros komiteto pirmininkas V.Juozapaitis: „Per jėgą P.Gražulio mes išgrūsti negalime“

Ketvirtadienį į visuomenę viešai kreipėsi 700 kultūros bendruomenės narių, prašydami Seimo bei Kultūros komiteto nario Petro Gražulio pašalinimo. Pasak jų, P.Gražulio „veikla, pasisakymai, vieši konfliktai su policijos pareigūnais, nepagarba prigimtiniam kiekvieno asmens orumui ir saviraiškai, deklaruojamos vertybės neturi nieko bendro su kultūros sąvoka“. 15min susisiekus su Kultūros komiteto pirmininku Vytautu Juozapaičiu, jis išryškino, jog jo vadovaujamas komitetas tam neturi jokių juridinių svertų.
Vytautas Juozapaitis
Vytautas Juozapaitis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Turiu pasakyti, kad jau buvo reaguota, nes šis laiškas mus pasiekė prieš mėnesį. Kantriai nesulaukę atsakymo, žmonės darsyk kreipėsi. Problema dar ir ta, kad nėra kam atsakyti. Nėra atgalinio adreso, nėra kam išsiųsti. Teks tą daryti viešai“, – teigė V.Juozapaitis.

Jis pažymėjo, jog Seimo nariai turi rinkėjų įgaliojimus, jie išrenkami ketveriems metams. „Į jų pareigas įeina būtinybė dirbti kuriame nors komitete, – sakė jis. – Jie gali pasirinkti, bet tik tiek, kiek jų frakcijos gali deleguoti. Kitaip sakant, frakcijos turi kvotas į konkrečius komitetus. Jos deleguoja savo atstovus. P.Gražulis priklauso mišrių Seimo narių grupei, kurios seniūnė yra Rita Tamašunienė. Ši mišri grupė prilygsta frakcijai ir turi vieną vietą mūsų komitete, į kurią ir delegavo P.Gražulį. Tad tik ši Seimo narių grupė gali jį atšaukti.“

Jeigu jis, gaudamas tokį visuomenės spaudimą, nesupranta, tai yra ir jo paties sąžinės reikalas.

Norėdama jį atšaukti, frakcija taip pat turi gauti paties Seimo nario sutikimą, teigė komiteto pirmininkas. „Per jėgą P.Gražulio išgrūsti negalime.“

„Dar Seimo seniūnui delegavus, galima perskirstyti kvotas. Tačiau ši procedūra turi būti pagrįsta faktinėmis aplinkybėmis“, – tvirtino jis.

„Jeigu jis, gaudamas tokį visuomenės spaudimą, nesupranta, tai yra ir jo paties sąžinės reikalas. Kita vertus, per paskutiniuosius posėdžius Seimo nario P.Gražulio ten nebuvo... Jis nelabai ir dalyvauja komiteto darbe, – ironizavo pašnekovas. – Mūsų darbui jis nedaro jokios įtakos, nors, kaip ir kiekvienas Seimo narys, kartais išsako kokią nors nuomonę. Bet aš puikiai suprantu kultūros bendruomenę.“

Beveik du mėnesius nesulaukė atsakymo

Laišką Seimui kūrėjai tikino išsiuntę gruodžio pradžioje, bet esą taip ir nesulaukė atsakymo.

„Kreipėmės tiesiai į Seimą be žiniasklaidos ir viešų socialinių tinklų, tikėdami, kad menininkų balsas bus išgirstas.

Beveik du mėnesius nesulaukėme jokio atsakymo.

Todėl dabar kreipiamės į visuomenę, darkart norėdami išreikšti savo poziciją dėl kultūros srities, kurią puoselėjame kasdieniu savo darbu teatre, kine, šokyje, muzikoje, dailėje ir daugybėje kitų meno sričių. Mielai kviečiame visus, palaikančius kultūrą, dalytis šia žinia“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

V.Juozapaitis dar kartą teigė, jog laiške nebuvo atgalinio adreso, taip pat nesulaukė atsakymo iš Seimo kanceliarijos.

„Ten yra parašytos pavardės, bet yra tam tikri biurokratiniai formalumai“, – teigė jis.

R.Tamašiūnienė: „Veiksmų mes nelabai galime imtis“

Kaip 15min jau rašė, mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rita Tamašunienė kalbėjo priešingai – dėl P.Gražulio vietos pirmiausia turi apsispręsti Seimo valdyba.

Ji teigė gavusi minėtą kultūros bendruomenės kreipimąsi ir akcentavo, kad dėl P.Gražulio vietos Kultūros komitete apsisprendė visas Seimas.

„Veiksmų mes nelabai galime imtis. Mišrios Seimo narių grupės nejungia partija. Yra atskiri Seimo nariai. Ir kiekvienas Seimo narys privalo dirbti komitete.

Mūsų Mišri grupė buvo gavusi kvotas, surinkusi Seimo narių pageidavimus, kur jie norėtų dirbti. P.Gražulis buvo nurodęs ir kitokį komitetą, bet tikriausiai negavome visuose komitetuose tiek kvotų, kiek buvo norinčių. Balsavimo būdu pasiskirstėme komitetus ir Seimas komitetų sudėčiai pritarė“, – pasakojo R.Tamašunienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius