Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senojoje Varėnoje atidengtas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo vietą žymintis ženklas

Senojoje Varėnoje ir Varėnoje reikšmingais renginiais iškiliausiam kraštiečiui ir visų laikų Lietuvos menininkui Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui atminti prasidėjo nacionalinio M.K. Čiurlionio kelio pristatymas.
Senojoje Varėnoje atidengtas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo vietą žymintis ženklas
Senojoje Varėnoje atidengtas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo vietą žymintis ženklas / Agnės Vilbikaitės nuotr.

Svarbiausias akcentas – paskelbtas svarbus faktas ir atidengtas ženklas, žymintis neseniai nustatytą M.K.Čiurlionio gimimo vietą Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje. Tądien apsilankę bažnyčioje turėjo unikalią galimybę išvysti eksponuojamą gimimo liudijimą-metriką, kurioje yra toks įrašas rusų kalba: „Čiurlionis. Gimė 1875 m. rugsėjo 10 d. (senuoju stiliumi, naujuoju – rugsėjo 22 d.). Kūdikį 1875 m. spalio 1 d. vardu Mikalojus Konstantinas Varėnos Romos katalikų bažnyčioje pakrikštijo šios bažnyčios kunigas klebonas Aloyzas Giara, atlikdamas visas Krikšto sakramento apeigas.

Agnės Vilbikaitės nuotr./M.K.Čiurlionio metrika
Agnės Vilbikaitės nuotr./M.K.Čiurlionio metrika

Teisėtai susituokusių Konstantino iš Suvalkų gubernijos Liškiavos parapijos ir Adelės Radmanaitės Čiurlionių sūnus gimė š. m. rugsėjo 10 d. (senuoju stiliumi) Varėnoje. Krikšto tėvai – bajorai Leonas Gedgontas ir Jozefa Prožnesvičova (G.Urmanaitės vertimas)“. Tai patikimas ir išsamus menininko gimimo bei krikšto dokumentas. Šią bažnytinę knygą vienai dienai Senojoje Varėnoje leido eksponuoti Lietuvos istorijos archyvas.

Agnės Vilbikaitės nuotr./Senojoje Varėnoje atidengtas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo vietą žymintis ženklas
Agnės Vilbikaitės nuotr./Senojoje Varėnoje atidengtas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo vietą žymintis ženklas

Renginiai genijui atminti prasidėjo kino filmo „Laiškai Sofijai“ pristatymu visuomenei Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje. Po to Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje buvo paskelbtas Lietuvai svarbus faktas, kad varėniškiams pavyko nustatyti M.K.Čiurlionio gimimo vietą. Ji nustatyta pagal devynioliktojo amžiaus antros pusės iš Sankt Peterburgo archyvo parsivežtą žemėlapį, kuriame aiškiai matomi pirmosios bažnyčios ir penkių šalia esančių parapijos pastatų kontūrai.

Viename iš šių parapijos pastatų Konstantino ir Adelės Čiurlionių šeimoje ir gimė lietuvių genijus M.K.Čiurlionis. Ši vieta pažymėta simboliniu atminimo ženklu, kurį sukūrė Varėnos rajono savivaldybės architektas Gintautas Sereičikas, o pagamino UAB „Alpera“.

Ženklą atidengė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, Muzikos akademijos profesorius, M.K.Čiurlionio proanūkis, Čiurlionio namų Vilniuje direktorius Rokas Zubovas ir kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė.

Agnės Vilbikaitės nuotr./Mindaugas Kvietkauskas dalyvavo M.K.Čiurlionio pagerbimo renginyje
Agnės Vilbikaitės nuotr./Mindaugas Kvietkauskas dalyvavo M.K.Čiurlionio pagerbimo renginyje

Šventiniuose renginiuose taip pat dalyvavo LR kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorė Liucija Stulgienė ir daug kitų garbių svečių.

„Šis renginys yra viena iš svarbiausių mūsų sumanytos idėjos dar labiau susieti Čiurlionį su gimtine dalių. Mums yra labai svarbu, kad pagaliau pavyko nustatyti žymiausio mūsų kraštiečio ir visų laikų Lietuvos menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo vietą, kurioje bus pastatytas atminimo ženklas. Mes taip pat stengiamės, kad genijaus gimtinės motyvas būtų dar labiau išplėtotas, ir į Senąją Varėną atvyktų jo kūrybos mylėtojai iš viso pasaulio. Ne tik didžiuojamės, kad M.K.Čiurlionis gimė Senojoje Varėnoje. Jaučiame pareigą jo atminimą įamžinti kuo prasmingiau ir sieksime, kad Varėna taptų M.K.Čiurlionio miestu“, – sakė meras.

Apie savo prosenelio, žymiausio Lietuvos menininko M.K. Čiurlionio atminimo įamžinimo jo gimtinėje bei Lietuvoje svarbą ir reikšmę kalbėjo profesorius Rokas Zubovas.

Po iškilmingo ženklo atidengimo varėniškiai ir miesto svečiai buvo pakviesti į ekskursiją pėsčiomis po Varėną maršrutu: Varėnos geležinkelio stotis–atminimo stogastulpis „Čiurlionis“ skvere prie geležinkelio stoties–Varėnos legendų parkas. Po ekskursijos Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje buvo atidaryta tekstilės darbų paroda M.K.Čiurlionio kūrybos motyvais.

Vakare Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje Senosios Varėnos parapijos klebonas Pranciškus Čivilis aukojo Šv. Mišias M.K.Čiurlionio garbei. Čia Valstybinis Vilniaus kvartetas dovanojo koncertą „Laiko legenda. Trio LT“. Vėliau M.K. Čiurlionio gimtinėje buvo aplankytos jo atminties vietos.

Finalinis šių renginių akordas – skulptūrų grupės „M.K.Čiurlionio kelias“ pradžios Senojoje Varėnoje pristatymas. Skulptūrų ansamblis „M.K.Čiurlionio kelias“ nuo Senosios Varėnos iki Druskininkų buvo įrengtas 1975 metais, minint M.K.Čiurlionio 100-ąsias gimimo metines. Kokiu maršrutu Lietuvoje galima bus keliauti, kad geriau galėtume pažinti vietas, susijusias su Čiurlioniu, pristatė projekto Nacionalinis M.K.Čiurlionio kelias „Čiurlionio Lietuva“ koordinatorė, Lietuvos muziejų asociacijos sekretorė Lolita Valūžienė. Prie dailių skulptūrų Senojoje Varėnoje dzūkiškas dainas dainavo Marcinkonių etnografinis ansamblis.

M.K.Čiurlionio gimimo istorija prasidėjo nuo apie 1776 metus pastatytos pirmosios Varėnos bažnyčios, į kurią tuomet kunigavęs Aloyzas Giaras pakvietė vargoninkauti jauną Liškiavos vargonininką Konstantiną Čiurlionį. Jam buvo leista apsigyventi vargonininkui pastatytame name. Čia jis sukūrė šeimą, čia gimė ir M.K. Čiurlionis. Deja, pirmoji Varėnos bažnyčia kartu su visais bažnytiniais archyvais sudegė per Pirmąjį pasaulinį karą, dėl to buvo sunku nustatyti M.K.Čiurlionio gimimo vietą.

Nustatę žymiausio Varėnos krašto ir visų laikų Lietuvos menininko M.K.Čiurlionio gimimo vietą, varėniškiai siekia, kad Varėna taptų Čiurlionio miestu. Nors Varėnos krašte genijaus atminimas puoselėjamas labai simboliškai ir prasmingai – čia yra nemažai su M.K. Čiurlioniu susijusių akcentų, vyksta kultūros renginiai, kuriuose skamba šio kompozitoriaus muzika, tačiau varėniškiai nori jo atminimą įamžinti dar prasmingiau.

Vienas iš lankomiausių objektų – Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia, kurioje yra ne tik daug su Čiurlionio kūryba susijusių elementų. Joje kasmet nuo 1998 metų, minint M. K. Čiurlionio gimimo dieną, įteikiamos Savivaldybės kultūros premijos ir ,,Sidabrinės bitės” ženklu apdovanojami labiausiai rajono kultūrai nusipelnę žmonės, vyksta tarptautinio menų festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ ir kiti koncertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius