Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 „Dizaino savaitės“ renginiai, kurių derėtų nepraleisti

„Dizaino savaitė“ jau 11-ą kartą gegužės 2–8 d. džiugins šešių Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Telšių ir Anykščių – gyventojus. Šių metų programoje daugiau nei šimtas renginių – parodų, kūrybinių dirbtuvių, konferencijų ir susitikimų su kūrėjais, o dėliojantis savąjį „Dizaino savaitės“ žemėlapį siūlome nepraleisti ir aštuonių žemiau pristatomų renginių.
Dizaino savaitė
Dizaino savaitė / Organizatorių nuotr.

Jaunųjų vengrų dizainerių paroda „Shapes of Hungary

Ką žinote apie vengrų dizainą? Paroda „Shapes of Hungary“ supažindins su viena labiausiai kylančių dizaino mokyklų Europoje. Vengrai, naujai interpretuodami savo modernistinio dizaino palikimą, pasaulį stebina unikalia vizija, konceptualumu, medžiagų turtingumu, mokslo ir naujųjų technologijų įtraukimu į dizaino sprendimus.

Parodoje bus pristatomi FISE (Jaunųjų dizainerių asociacijos studijos) kūriniai, sukurti 20-ies perspektyvių menininkų. Ekspozicijos lankytojai turės galimybę susipažinti su grafinio ir kostiumo dizaino darbais, industrinio bei interjero dizaino pavyzdžiais, juvelyrika, architektūra. Tarp parodos eksponatų bus ir ne vienas tarptautinėje arenoje jau įvertintas darbas.

Kada? Gegužės 3–7 d.

Kur? Užupio menų inkubatoriaus ekspozicijų erdvėje „Galera“ (Užupio g. 2 Vilniuje)

Organizatorių nuotr./Andrea Buzo kūrinys
Organizatorių nuotr./Andrea Buzo kūrinys

Medūzos, skersiniai pjūviai ir barokas naujų istorijų kūrėjams

„Public Domain City“ yra ne tik vienas pirmųjų atvirosios kultūros projektų Lietuvoje, bet ir analogų pasaulyje neturinti iniciatyva, siekianti dizainerius ir kitus kūrėjus supažindinti su kuruojama vaizdų baze, kurioje iš unikaliausių pasaulio archyvų surinkti autorystės teisių nesaugomi kūriniai, pasiruošę būti prikelti naujam gyvenimui. Atvirosios kultūros dėka šie į užmarštį nugrimzdę vaizdai šiandien gali atgimti įvairiausiais ir netikėčiausiais pavidalais.

Nuo IX iki XIX a., nuo Edgaro Degas iki menkai težinomų manuskriptų autorių – apie visa tai paskaitoje pasakos „Public Domain City“ sumanytoja Silvija Aurylaitė, tikinanti, jog vaizdų archyvai yra ateitis, tereikia mokėti jais naudotis.

Kada? Gegužės 7 d. 17 val.

Kur? Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje)

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Getty’s Open Content Program“, Public Domain vaizdai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Getty’s Open Content Program“, Public Domain vaizdai

Kita stotelė: StoHo Food Vilnius

Londonas ir Niujorkas turi Soho, Vilnius turės StoHo. Tai – gatvės miesto festivalių erdvė, įsikursianti naujai atgimstančiame sostinės stoties rajone, kur „Dizaino savaitės“ metu bus siūloma paragauti geriausių šefų patiekalų savaitgalio pietums ar vakarienei.

„StoHo Food Vilnius“ žada gyvą, judrią, kūrybišką erdvę, kurioje dėmesys bus skiriamas ne tik maistui ir skirtingų pasaulio virtuvių pristatymui, bet ir socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms bei ekologijai. Čia nebus jokio plastiko – nei tiesiogine, nei perkeltine prasmėmis.

Kada? Gegužės 6–7 d.

Kur? Prie Vilniaus traukinių stoties, šalia „McDonald’s“ restorano (Seinų g. 3, Vilniuje)

Dizaino pjūvis

Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino katedroje prieš keletą metų gimęs renginys vilniečius džiugins ir šiemet, siūlydamas iš arčiau susipažinti su tipografikos technika. Tačiau „Dizaino pjūvio“ ekspozicija nebus tradicinė. Parodoje objektai nuolat keis vieni kitus – čia pat bus sukuriami, perkuriami, eksponuojami ir kartu „sunaikinami“, kad ekspozicijų erdvę užleistų naujai renginio metu gimusiems darbams.

Organizatoriai tikina, jog projektu siekiama nestandartiškai pristatyti tipografiką, kuri čia – ir valgoma, ir laužoma, ir transformuojama.

Kada? Gegužės 7–8 d.

Kur? Vilniaus dailės akademijos parodų salėje „Titanikas“ (Maironio g. 6, Vilniuje)

Organizatorių nuotr./Dizaino pjūvis
Organizatorių nuotr./Dizaino pjūvis

Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės darbų paroda

Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės kūrybos nesupainiosi su niekuo kitu, mat menininkė renkasi netikėtą formų sintezę – siuvinėjimą ant metalo objektų. Taip jos parodose automobilių detalės „pražysta“ margaspalvėlmis gėlėmis, siuvinėtomis kryželiu – visai kaip iš močiučių rankdarbių.

Unikalią viziją ir techniką turinti menininkė ne veltui yra tituluojama viena įdomiausių šiuolaikinių Lietuvos tekstilininkių, pripažintų ne tik tėvynėje, bet ir už jos ribų.

Kada? Gegužės 2–8 d.

Kur? Kauno „Pienocentro“ bendrovės rūmuose (Laisvės al. 55, Kaune)

Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės nuotr./Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės kūrinys „Dismaland“ parke
Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės nuotr./Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės kūrinys „Dismaland“ parke

Kūrybinės dirbtuvės „Skaitmenizuotos asmenukės“

Kūrybinės dirbtuvėms tiems, kurie kasdien darosi asmenukes ir slapčia svajoja tapti menininkais. Vienas ryškiausių šiandieninio pasaulio vizualinių objektų – asmenukė – dirbtuvių metu, naudojant specialią programinę įrangą, iš paprastos nuotraukos galės virsti nauju ir netikėtu vaizdu. Iš dalyvių sukurtų darbų bus sukomponuotas ir renginio plakatas.

Išsamiau apie naudojamą programinę įrangą paskaitoje „Google dovana fotografams – NikColletion priemonės“ kalbės skaitmeninės fotografijos ekspertas Rytis Umbrasas.

Kada? Gegužės 4 d. 15:00–19:00

Kur? Informacijos technologijų mokymo centre (Kęstučio g. 36, Kaune)

Organizatorių nuotr./Kūrybinės dirbtuvės „Skaitmenizuotos asmenukės“
Organizatorių nuotr./Kūrybinės dirbtuvės „Skaitmenizuotos asmenukės“

Ekskursas: tarpukaris. Kauno „Pienocentro“ bendrovės rūmai

Kauno „Pienocentro“ pastatas, nors prašyte prašosi renovacijos, neabejotinai yra Kauno modernizmo perlas bei vienas ryškiausių funkcionalizmo pavyzdžių Lietuvoje. 1934 m. architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio suprojektuotas pastatas po trejų metų buvo apdovanotas prestižinėje „Exposition Internationale des Arts et des Techniques“ parodoje Paryžiuje.

Ekskursija po pastatą padės susipažinti ne tik su išraiškingu eksterjeru, bet ir su paprastumu, simetrija, santūrumu pasižyminčiais pastato interjerais.

Kada? Gegužės 8 d. 12:00–14:00 (būtina išankstinė registracija)

Kur? Kauno „Pienocentro“ bendrovės rūmuose (Laisvės al. 55, Kaune)

Norberto Tukaj nuotr./„Pienocentras“  Kaune
Norberto Tukaj nuotr./„Pienocentras“ Kaune

Kūrybinės dirbtuvės: neofuturizmas plakate

Neofuturizmas Lietuvoje prisimenamas ne taip jau ir dažnai, todėl džiugu, jog klaipėdiečiai turės galimybę su šia kryptimi susipažinti iš arčiau. Kūrybinėse dirbtuvėse, skirtose plakato menui, bus sprendžiamos grafinio dizaino užduotys, analizuojamos vizualinės komunikacijos specifikos bei technologinės galimybės.

Dirbtuves ves daugybę prestižinių apdovanojimų pelnęs Peteris Bankovas, kurio plakatų paroda „I Make Posters Every Day“ nuo gegužės 13 d. veiks Klaipėdos kultūrų komunikacijos centro Parodų rūmuose. Pats P.Bankovas tikina, jog plakatų kūrimas suteikia šansą pasijusti branduolinės fizikos ekspertu, kosmonautu ir peliuku Mikiu vienu metu.

Kada? Gegužės 7 d. 11:00–16:00

Kur? Klaipėdos kultūros komunikacijos centro Meno kiemelyje (Bažnyčių g. 4 Klaipėdoje)

Organizatorių nuotr./Peteris Bankovas
Organizatorių nuotr./Peteris Bankovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius