Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktorių Vytautą Paukštę su 80-uoju gimtadieniu sveikino visa Klaipėda

Nešini gėlėmis, dovanomis ar tiesiog šypsena ketvirtadienio vakarą Teatro aikštėje surinko gausybė klaipėdiečių. Tų, kurie skubėjo pasveikinti 80-ąjį jubiliejų šią savaitę atšventusį Klaipėdos dramos teatro aktorių Vytautą Paukštę. Tai – vyriausias aktorius, vis dar dirbantis sulaukęs garbingo amžiaus. Kolegų teigimu, nuoširdus, paprastas, puikios atminties, talentingas ir be galo sąmojingas.
80-ąjį jubiliejų atšventęs Klaipėdos dramos teatro aktorius Vytautas Paukštė
80-ąjį jubiliejų atšventęs Klaipėdos dramos teatro aktorius Vytautas Paukštė / J. Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Daugiau kaip dvi valandas trukusiame V. Paukštei skirtame renginyje skambėjo daugybė sveikinimų ir muzikos kūrinių. Juokauta, kad tai – tarsi antras džiazo festivalis, mat dėmesio renginiui tikrai nepristigo.

„Kaip Vytautas Vytautui ir klaipėdietis klaipėdiečiui skiriu jums dainą. Jūs tik 680 metų jaunesnis nei šis miestas, Klaipėda, kuris netrukus švęs savo 760 metų jubiliejų. Jūs abu gražus ir charizmatiški“, – sveikino trimitą pūtęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, muzikuojant S. Šiaučiuliui jis atliko dainą „What a wonderful world“. 

Pasveikinti kolegos, bičiulio, nepaprasto talento atvyko Kultūros ministerijos atstovai, apkabinti, paspausti ranką ir pakštelti į žandą atskubėjo daugybės šalies teatrų vadovai ar atstovai. Maskvoje J. Vachtangovo teatro vadovu dirbantis režisierius Rimas Tuminas prisiminė, kaip dar būdamas vaikas iš Endriejavo atvyko į Klaipėdos dramos teatrą žiūrėti Batuoto Katino. „Tą katiną jūs ir vaidinote, kiek pamenu. Man nepatiko“, – buvo atviras R. Tuminas, vėliau įvertinęs šio aktoriaus talentą ir supratęs, kad tai yra didis žmogus. Ketvirtadienio vakarą jis aktoriui įteikė Maskvos teatro ženklelį. 

Nacionalinio dramos teatro vadovas M. Budraitis su kolegomis neslėpė, kad mielai perviliotų aktorių dirbti į Vilnių, tačiau net neabejojo, kad ketinimai nepasisektų. Aktoriui kolegos įteikė medinį suolelį, kad dirbtų dar ilgai, o kai pavargs turėtų, kur prisėsti. 

Pasveikinti jubiliato atvyko politikai, teatro rėmėjai, linkėjimus šią savaitę laišku jam perdavė prezidentė Dalia Grybauskaitė, atskriejo ir Seimo bei Vyriausybės atstovų laiškai. 

Muzikiniais kūriniais Teatro aikštėje aktorių V. Paukštę sveikino Kostas Smoriginas, Steponas Januška, Edmundas Kučinskas, muzikinius linkėjimus siuntė J. Šeduikytė su vyru V. Bareikiu, ant scenos atsinešę ir sūnelį, kuris V. Paukštei šūktelėjo „Linkiu, linkiu“. Šiltą ir nuotaikingą pasirodymą dovanojo Keistuolių teatras ir kiti atlikėjai. 

Nenorėjo šventės

Žvilgsnis protingas, rimtas, su trupučiu liūdesio ir tada pamatai akyse kipšelį. Laimė būti scenoje, jei jis sumano pajuokauti. Tam neįgijau imuniteto, – šypsojosi N. Savičenko

Aktoriaus kolegos teigia, kad tokio jubiliejaus V. Paukštė nesitikėjo ir nenorėjo – šios šventės drovėjosi ir jaudinosi.

„Ką padarysi, kad mūsų namai remontuojami, o renginį teko perkelti į kiemą. Ką padarysi, kad kiemas yra aikštė“, – juokavo aktorė Nelė Savičenko. Ji kartu su aktoriumi Dariumi Meškausku vedė renginį.

Darius Meškauskas į susirinkusiuosius nusprendė kreiptis ne bičiuliais ar žiūrovais, o tiesiog žmonėmis. „Nes būtent žmones Vytautas Paukštė ir vaidino“, – sakė jis.

N. Savičenko garbaus amžiaus sulaukusiam kolegai negailėjo gražiausių žodžių.

„Retai kada vardas ir asmuo turi harmoningą visumą. Pasakai Vytautas Paukštė ir įsivaizduoji – balta barzda, kepurė, pypkė. Žvilgsnis protingas, rimtas, su trupučiu liūdesio ir tada pamatai akyse kipšelį. Laimė būti scenoje, jei jis sumano pajuokauti. Tam neįgijau imuniteto“, – šypsojosi N. Savičenko. Jos teigimu, aktoriui tiko visi vaidmenys – Mažvydas, Mindaugas, karalius Lyras. Visi jie buvo įvertinti. 
 
Klaipėdos dramos teatro vadovas Gediminas Pranckūnas teigė, jog tai – vienintelis aktorius Lietuvoje, kuris dirba sulaukęs tokio garbingo amžiaus. „Jis pasižymi puikia atmintimi“, – teigė vadovas. 

Keistuolių teatro aktoriai V.Paukštei įteikė apdovanojimą, kurio iki šiol jis neturėjo – „Zenoną“.
 
Teatro aikštėje susirinkus daugybei žmonių, jubiliatas V. Paukštė atidžiai stebėjo pasirodymus. Į linkėjimus atsakydavo plojimais, šypsniu ar net purtydamas galvą, kuomet sulaukė palinkėjimo ir toliau būti išdidžiam. Po renginio jubiliejinė šventė tęsėsi uždarame vakare.

Interviu su V. Paukšte skaitykite penktadienį 15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius