Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Amatų dienos Balsių progimnazijoje tampa tradicija

Vilniaus kaimynystėje, šalia Balsių mitologinio parko įsikūrusioje Balsių progimnazijoje nuo pat jos įsteigimo laikomasi etninių tradicijų. Mokyklos etnokultūros darbo grupė siekia ne tik įtraukti mokyklos bendruomenę į įvairias veiklas, bet ir skatina laikytis papročių.
Amatų dienos Balsių gimnazijoje tampa tradicija
Amatų dienos Balsių gimnazijoje tampa tradicija

Jau penkti metai Vilniaus Balsių progimnazijoje rengiama amatų diena „Etnokultūros takais“. Netradicinio ugdymo pamokos yra mėgiamos mokinių, nes mokykloje vyksta renginiai, susiję su amatais. Savo patirtimi dalinasi įvairių amatų žinovai, kurių kasmet mūsų mokykloje svečiuojasi vis daugiau, rašoma pranešime spaudai.

Penktadienį vyresniųjų klasių mokiniai susidomėję klausėsi paskaitos „Baltų ženklai šiuolaikiniame mene“. Penkias pamokas mokiniai buvo mokomi austi tautiškas juostas, pasigaminti odinius, vilnonius papuošalus, reketukus, sodus, šiaudines skrybėles, keramikos gaminius, lieti žvakes, taip pat iš gėlių padaryti gražią kalėdinę puokštę, suvokti žolelių stebuklingą galią.

Amatų dienos Balsių gimnazijoje tampa tradicija
Amatų dienos Balsių gimnazijoje tampa tradicija

VšĮ „Vikingų kaimo“ edukacinėje veikloje „Mindaugo Lietuva“ mokiniai išbandė senovinę lietuvių karinę amuniciją. Yra žinoma, kad po sunkios kovos protėviai būtinai apsilankydavo pirtyje. Joje ne tik patys prausdavosi, bet ir susitikdavo su kaimynais aptarti svarbių naujienų ir kaip aukščiausios pagarbos ženklą pasiūlydavo svečiams išsimaudyti. Ne vien teorinės žinios, bet būta ir praktinių užsiėmimų su pirtininke. O po lietuviškos pirties – prie stalo. Čia ir meduolių, kalėdinių sausainių gamyba, kuri išties traukė ne vieną saldėsių mėgėją. Kai pasigamini saldumynų, nori ir pasilinksminti. O linksmybės čia pat. Folkloro grupė „Kūjeliai“ – tai geras ūpas, žaidimai, azartas, dainos. Smagiausia, kad mokiniai noriai muzikavo, antrino dainininkus.

Keliavome per šimtmečius. Žalvario gaminiai, stiklo stebuklai, vitražai, muilo gamyba – viską mokiniai išbandė. Bet juk mūsų protėviai ne tik dirbo, jie mokėjo ir pramogauti. Senoviniai sporto žaidimai, rateliai praturtino mokinių žinias apie praeities laisvalaikį. Galiausiai šeštokai rungėsi viktorinoje „Advento ir Kalėdų tradicijos ir papročiai“.

Mes nepamirštame protėvių. Visada įdomu atsigręžti į tuos laikus, kuriuos gaubia paslaptis, kur troboje įžiebta tik balana. Visada traukia nežinomi etnokultūros takai.

Amatų dienos Balsių gimnazijoje tampa tradicija
Amatų dienos Balsių gimnazijoje tampa tradicija

Lietuvos Respublikos Etninės kultūros valstybinės globos pagrindų įstatyme rašoma: „Etninė kultūra – visos tautos (etnoso) sukurta, iš kartos į kartą perduodama ir nuolat atnaujinama kultūros vertybių visuma, padedanti išlaikyti tautinį tapatumą bei savimonę ir etnografinių regionų savitumą.“ Taigi etninė kultūra rodo konkrečios visuomenės, bendruomenės savitumą ir išskirtinumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius