Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aštuntajame „Bardai Lt“ gimtadienyje karaliavo poezija

Aštuntojo „Bardai LT“ gimtadienio šventė nustebino poezijos gausa, subtiliomis istorinėmis detalėmis ir geros dainuojamosios poezijos doze.
Scenoje Kristijonas Ribaitis
Scenoje Kristijonas Ribaitis / Festivalio „Purpurinis vakaras” organizatorių archyvo nuotr.

Liepos 28-osios vakarą Vilniuje, muzikiniame bare „Artistai“ susirinkusi minia tradiciškai pasiklausyti dainuojamosios poezijos liko nustebinta. Pliaupiant lietui žiūrovai klausėsi Kazio Binkio eilių, Rimvydo Stankevičiaus poezijos.

Vietoje 8 programoje numatytų atlikėjų, scenoje pasirodė ir netikėtų svečių, kuriuos publika pasitiko garsiais aplodismentais ir nenorėjo greit paleisti, o koncerto finalas nepaliko abejingų.

Poezijos šventė

Gimtadienio muzikinius sveikinimus pradėjo jaunasis bardas Kristijonas Ribaitis. Vaikinas 2016 metais tapo S.Mykolaičio premijos laureatu už pastaraisiais metais ryškiausią debiutą bardų scenoje.

Nors „Bardai LT“ garsėja būtent dainuojamosios poezijos populiarinimu Lietuvoje, šventėje akcentuota ir tai, kad lietuviškasis bardų judėjimas – ne tik dainuojamoji poezija, tai ir (ne)tradicinė poezija. Būtent todėl renginyje karaliavo eilės. Scenoje savo eiles skaitė poetas Rimvydas Stankevičius. Autorius kūrė tekstus grupei „Skylė“, atlikėjui Marijonui Mikutavičiui, bardams Kostui Smoriginui, Gediminui Storpirščiui, Sauliui Bareikiui ir daugeliui kitų. Sveikindamas bendražygius 8-ojo gimtadienio proga, R.Stankevičius broliškai bardus vadino „jaukia šutve“, dalijosi prisiminimais apie prabėgusius metus.

Pirmoji daina apie „pokemonų“ medžiotojus

Aktorius Justas Tertelis šventėje sužibėjo taikliai sureagavęs į technologijų naujienas. Vos prieš keletą mėnesių sukūrė dainą apie „kopintojus“, „postintojus“, „geimerius“ ir visus kitus, pakibusius tinkle, tačiau kiek daugiau nei prieš savaitę pakeitė savo kūrinio trečią posmelį, įtraukęs ir keletą eilučių apie „pokemonų“ gaudytojus.

Šis pasirodymas sulaukė ypač daug žiūrovų šypsenų ir garsių pamąstymų apie tai, kaip stipriai visuomenę veikia technologijos. Panašu, kad aktorius pirmasis Lietuvoje sukūrė dainą apie „pokemonų“ gaudytojus.

Netrūko istorinių akcentų

Kazio Binkio poezija suskambėjo aktoriaus Evaldo Jaro lūpomis. Vakaro vedėjas Alvydas Šlepikas po skaitymų juokavo, kad „Jaras ir Binkis – du poetai, tik vienas aktorius, o kitas – žemės ūkio specialistas“. Poezija tiesiog užvaldė atlikėjus – netikėtai scenoje pasirodęs aktorius Giedrius Arbačiauskas bardus sveikino ne tik muzika, bet ir eilėmis. Dar viena ypač maloni vakaro staigmena – scenoje pasirodęs aktorius ir režisierius Vladas Bagdonas atliko keletą savo visiems gerai žinomų kūrinių.

Nuoširdžių sveikinimų kolegoms paruošė ir aktorius, ištikimas „Bardai LT“ palydovas – Andrius Kaniava. Istoriniu akcentu vakarą nuspalvino Andrius Kulikauskas, kartu su Gintaru Šulinsku atlikęs kūrinį pagal poeto Marcelijaus Martinaičio tekstą. Kūrinys atliktas pagerbiant poeto M.Martinaičio 80-ąsias metines.

Finalinius akordus ir padėkas „Bardams LT“ paruošė plačiai sparnus išskleidusios „Baltos varnos“. Jaunųjų atlikėjų – seserų Mildos ir Teresės Andrijauskaičių duetas su pritariamąją komanda pasirodė gerokai ūgtelėjęs ir trykštantis energija. Sodrus, gyvas merginų skambesys gimtadienio šventei suteikė energijos ir priminė apie nesenstančią, bet augančią, besiskleidžiančią bardų kultūrą Lietuvoje.

„Bardai LT“ plečia renginių aibę

Kasmetinė „Bardai LT“ gimtadienio šventė – tai kartu ir dar vienas kvietimas į nacionalinio bardų festivalio „Purpurinis vakaras“ renginius Anykščiuose. Įžanginis „Purpurinio vakaro“ koncertas rugpjūčio 11 d. bus surengtas Vilniuje, irgi muzikos bare „Artistai“.

Šiemet pagrindiniai festivalio renginiai vyks rugpjūčio 18-20 d. Festivalio koncertuose pasirodys grupės „Kūjeliai“, „Baltos varnos“, „Baltasis kiras“, atlikėjai Vytautas V.Landsbergis, Justas Tertelis, viešnios iš Ispanijos, Raminta Naujanytė –Bjelle, Ieva Narkutė, Sigitas Jakubauskas (beje, anskčiau skelbtuose pranešimuose spaudai įsivėlė klaida dėl pastarojo atlikėjo pasirodymo laiko – S.Jakubauskas drauge su Gintaru Dzidoliku festivalio scenoje pasirodys Penktadienio vakaro Didžiąjame koncerte Anykščių Dainuvos slėnyje). Gražiausias spektaklių dainas atliks aktorių kvartetas – „Ten seneliai jauni“: A.Kaniava, S.Mickis, G.Storpirštis, A.Giniotis. Kaip ir kasmet, šiemet festivalyje žiūrovų laukia ne tik muzika, bet ir spektakliai, filmų peržiūros, plakatų paroda, poezijos skaitymai bei kita kultūrinė programa. (plačiau: http://purpurinisvakaras.lt/ )

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius