-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltramiejaus mugėje – nuo džiovintų rupūžių iki netikrų arklių (nuotraukos)

Vidurdienį Vilniaus širdyje, Rotušės aikštėje, prasidėjo kadaise tradicinė buvusi Baltramiejaus mugė. Įvairių amatų cechų atstovai, prisistatę miestui savo vėliavomis, kaukėmis, tikrais ir netikrais arkliais, pradėjo dvi dienas truksiantį lankytojų supažindinimą su senaisiais Lietuvos amatais.
Įvairių sričių amatininkai džiaugėsi švente
Įvairių sričių amatininkai džiaugėsi švente. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Mugė

Lininėmis suknelėmis ir žalvariniais auskarais pasipuošusios merginos, tautiniais drabužiais šviečiančios senolės, darbine apranga nesismulkinantys kalviai ir kiti amatininkai vilniečiams bei miesto svečiams pasiruošę parodyti ir papasakoti apie darbus, kuriais senovėje užsiimdavo protėviai.

Lankytojai galės pamatyti, o gal ir įsigyti ypatingų medinių dirbinių: nuo dubens iki raižytos komodos, galės susipažinti su įvairių formų plytomis, kurias liejo senoliai, turės progą pasimatuoti iš odos išdirbtą apavą, pamatyti iš geležies nukaldintus dirbinius.

Nuo pat pirmųjų mugės akimirkų didžiausio miestelėnų susidomėjimo sulaukė senosios medicinos kampelis, kuriame buvo galima išvysti džiovintų rupūžių, gyvačiukų ir kitų paslaptingų vaistų. Jų savininkė pasakojo, nuo kokių ligų labai padeda džiovintos rupūžės, kad jas sutrupinus labai gerai skalauti gerklę. Šių jau egzotika tapusių patarimų įdėmiai klausėsi pro šalį einančios moteriškės, kurios tiesiog negalėjo nesustoti.

1495 m. Šv.Baltramiejaus dienos (rugpjūčio 24-osios) išvakarėse Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras patvirtino pirmojo Vilniaus cecho statutą. Nuo tada ši diena Vilniaus amatininkams tapo ypatinga – svarbiausios cechų iškilmės vykdavo būtent per Šv.Baltramiejų. Todėl šiais metais programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ sugalvojo atgaivinti Baltramiejaus mugę.

Penktadienį ir šeštadienį visi smalsuoliai galės susipažinti su vėlyvųjų viduramžių ir Renesanso epochos amatais, dalyvauti organizuojamuose žaidimuose ir kitose atrakcijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius