Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Berlyne pozityviai įvertintas šiuolaikinio šokio festivalio „Litauen tanzt“ startas

Vokietijos sostinėje Berlyne trečiadienį prasidėjo jau ketvirtus metus Lietuvos šokio informacijos centro organizuojamas šiuolaikinio šokio festivalis „Litauen tanzt“ (liet. „Lietuva šoka“). Vasario 1–5 d. vyksiantį festivalį žaismingai pradėjo Gretos Grinevičiūtės ir Agnietės Lisičkinaitės personažai „B & B“, oficialiąją dalį – Vyčio Jankausko šokio spektaklis „Akloji dėmė“.
Vyčio Jankausko šokio teatras
Vyčio Jankausko šokio teatras / Miglės Mačiūnaitės nuotr.

Festivalio meno vadovė Ingrida Gerbutavičiūtė džiaugėsi, kad toks žaismingas ir eksperimentinis ėjimas su „B & B“ buvo pasirinktas tikslingai orientuojantis į Berlyno šokio meno rinką. Pristatant lyrišką vyresniosios kartos atstovo Vyčio Jankausko šokio raišką spektaklyje „Akloji dėmė“ norėta Berlyno publiką supažindinti su išskirtine Lietuvos šiuolaikinio šokio leksika.

Berlyno šokio centro Dock 11 žiūrovų salė buvo sausakimša. Į atidarymą atvyko Lietuvos Respublikos ambasados Vokietijos Federacinėje Respublikoje ambasadorius Deividas Matulionis su žmona, Estijos ambasados Vokietijos Federacinėje Respublikoje diplomatai, Estijos ir Lietuvos kultūros atašė, šokio teoretikė profesorė Gabrielė Brandstetter, Berlyno šokio kritikai bei žurnalistai ir šokio lauko svečiai iš Leipcigo, Kelno, Poznanės.

Miglės Mačiūnaitės nuotr./Estijos Respublikos Vokietijos Federacinėje Respublikoje kultūros atašė Merit Kopli, Lietuvos Respublikos Vokietijos Federacinėje Respublikoje kultūros atašė Rita Valiukonytė, šokėjos Giedrė Kirkilytė ir Rūta Butkus, choreografas Vytis Jankauskas, festivalio meno vadovė Ingrida Gerbutavičiūtė ir fes
Miglės Mačiūnaitės nuotr./„Litauen tanzt“ organizatoriai, dalyviai ir svečiai

„Mums pasirodyti Berlyno publikai, kuri laikoma šokio meno gurmanais, buvo didžiulis iššūkis, – po spektaklio pasakojo choreografas V.Jankauskas. – Manau, susitvarkėme tikrai gerai. Po spektaklio gavau visą šūsnį atsiliepimų apie spektaklio įtaigumą, minimalistinės raiškos sukeltą stiprų įspūdį ir Lietuvos šokio meno savitumą Berlyno šiuolaikinio šokio kontekste“, – žiūrovų įspūdžiais dalijosi V.Jankauskas.

Puikiu pasirodymu, pilna sale žiūrovų ir audringomis ovacijomis džiaugėsi ir LR ambasados Vokietijos Federacinėje Respublikoje kultūros atašė Rita Valiukonytė.

„Akivaizdu, kad šių metų festivalis prasidėjo itin sėkmingai. Džiugu, kad jis auga ir stiprėja, todėl nuoširdžiai sveikinu festivalio meno vadovę Ingridą Gerbutavičiūtę bei jos komandą uždegant ketvirtąją žvakutę ant festivalio torto“, – festivalį sveikino R.Valiukonytė.

Nuo 2012 m. kas metus ir nuo 2014-ųjų kas trečius metus rengiamas festivalis „Litauen tanzt“ pagrindinę programą pristato Berlyno šokio centre Dock 11 ir valstybiniame Berlyno vaikų ir jaunimo teatre Theater an der Parkaue.

Miglės Mačiūnaitės nuotr./Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė, „B & B“
Miglės Mačiūnaitės nuotr./Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė, „B & B“

Festivalio programoje – šių ir praeitų metų lietuvių choreografų darbai. Tai Vyčio Jankausko šokio teatro spektaklis „Akloji dėmė“, A.Lisičkinaitės ir G.Grinevičiūtės interaktyvus vyksmas „B & B in Berlin“ ir spektaklis „B & B dialogas“, Mariaus Pinigio ir Mariaus Paplausko darbas „(g)round zero“, šokio teatro „PADI DAPI Fish“ spektaklis „Dior in Moscow“ ir su norvegų choreografe Annika Oswald sukurtas performatyvus pasivaikščiojimas „Lucky Lucy“, Kauno šokio teatro AURA darbas „Be kulminacijų“ (choreografė Liza Baliasnaja) ir „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią 2015 m. spektaklį vaikams apdovanotas šokio teatro „Dansema“ spektaklis „Spalvoti žaidimai“ (choreografė Birutė Banevičiūtė).

Šiais metais svečio teisėmis festivalyje dalyvauja menininkai iš Estijos – choreografai ir šokėjai Henris Hüttas ir Karlas Saksas. Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius