Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chemija ne klasėje, kūryba iš šiukšlių arba kada sveika atsisakyti plauti lėkštes?

Chemijos ar biologijos pamoka puikiausiai gali vykti ne klasėje ir nerašant formulių lentoje ar į sąsiuvinį. Jau lapkričio 6 - 8 d. Vilniuje, parodų ir kongresų centre “Litexpo” vyks atsakingą vartojimą skatinanti paroda-forumas EKO LOGIKA. Čia mokiniai ir mokytojai kviečiami suvokti: tai, kas labai džiugina – nuo švaros net girgždančios lėkštės, blizgūs lūpdažiai ar švelni kiliminė danga žaidimų kambaryje – gali sukelti ligas ir stipriai pakenkti sveikatai. Siekiant edukuoti vaikus, parodoje-forume veiks įvairiausios dirbtuvės, vyks diskusijos, gyvos ir judrios paskaitos.
„Eko laboratorijos” dirbtuvės
„Eko laboratorijos” dirbtuvės / „Eko laboratorijos” nuotrakos

“Kviečiame mokytojus ir 8-12 klasių moksleivius sužinoti apie tai, kaip rinktis kasdienio vartojimo prekes, kad nekenktų savo sveikatai ir kartu tausotų aplinką. Tai specialios interaktyvios pamokos, kurių metu Baltijos aplinkos forumo (BEF) specialistai moksleiviams įdomiai ir netradiciškai perteiks su biologijos ir chemijos pamokomis susijusias žinias apie buityje tykančius pavojus ar nano dalelių įtaką.

Moksleiviai bus įtraukiami į konkursus, žaidimus, supažindinami, kaip skaityti įvairių prekių etiketes ir kaip pritaikyti mokykloje gaunamas chemijos, biologijos žinias praktiškai. Žaidimo forma visi sužinos, kaip reikia rūšiuoti šiukšles ir tuo pačiu dalyvaus rungtyse, laimės prizų konkursuose. Mokytojai taip pat galės padiskutuoti su savo srities profesionalais ir pasisemti naujų idėjų, kurias neabejotinai panaudos pamokose”, - idėją pristato parodos-forumo projekto vadovė Gabija Zymonaitė.

Sudėtingos temos parodoje – forume bus pristatomos patraukliai ir labai kūrybiškai. Pavyzdžiui, į klausimą “Kada yra sveika atsisakyti plauti lėkštes?” atsakys ekologijos specialistai ir čia bus apžvelgiamos cheminės medžiagos, aiškinama, kokių neigiamų savybių gali turėti kasdien naudojamos cheminės priemonės, kuo skiriasi ūmus ir ilgalaikis neigiamas poveikis kiekvieno sveikatai.

Tie, kas jau moka puikiai rūšiuoti šiukšles, galės skinti prizus konkursuose arba dar sykį pamatyti, kad toks dalykas, kaip šiukšlės – tiesiog neegzistuoja. Tuo įsitikinusi dailininkė Jūratė Stauskaitė, kasmet į vaikų edukacijos programas įtraukianti ekologiškos sampratos projektus. Jos vadovaujamos Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos dėstytojai parodoje – forume EKO LOGIKA dirbs su vaikais ir mokys ne tik iš nieko sukurti spalvotą pasaulį, bet ir atsipalaiduoti, išsilaisvinti iš stereotipų.

Kūrybiškumą skatinti galima bet kur, bet kada ir iš bet ko

“Kai gauni labai brangų popierių ir dažus, staiga pajunti, kad bijai: o kaip, jei suklysiu, jei sugadinsiu, jei man nepavyks? Tą jaučia net subrendę menininkai, ką bekalbėti apie jautrius vaikus. O kai kaip priemonę imi seną žurnalą, laikraštį, palūžusią kėdę, suolelį ar spintutę, kurie ir taip jau buvo pakeliui į konteinerį, tai pasikeičia ir psichologinė būsena – jautiesi sukūręs ne tik naują daiktą (voką, maišelį, personalią kėdę ar vazoną gėlei), bet ir išgelbėjęs “gyvenimą”, nulipdęs nebūtą meno kūrinį (ypač, kai šiuolaikinis menas iš tiesų nepaiso jokių ribų).

Kūrybiškumą skatinti galima bet kur, bet kada ir iš bet ko – tai mano moto. Juk net tos pačios šiukšliadėžės, kurios stovi tavo namuose, yra sukurtos dizainerio. Ir jos visos skirtingos ne tik dideliame pasaulyje, bet ir tavo namuose. Štai kiek kūrybiškumo, tereikia apsižvalgyti ir patiems pasinerti į tą kūrybišką aplinką, kuri tvyro aplink mus kasdien ir nuolat!” – ir jauną, ir seną kurti kitaip ragina dailininkė Jūratė Stauskaitė.

Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos kūrėjai parodoje – forume EKO LOGIKA atidarys antram gyvenimui prikeltų daiktų parodą ir nuolat kartu su atėjusiais į parodą vaikais kurs eko-meną.

Norintieji dalyvauti netradicinėse pamokose iki š.m. lapkričio 3 d. turi parodos-forumo EKO LOGIKA internetinėje svetainėje www.litexpo.lt užpildyti registracijos formą

 

Norintieji dalyvauti netradicinėse pamokose iki š.m. lapkričio 3 d. turi parodos-forumo EKO LOGIKA internetinėje svetainėje www.litexpo.lt užpildyti registracijos formą. Užsiregistravusieji galės nemokamai apsilankyti parodoje. Eko-meno dirbtuvės laukia visų ir be registracijos.

Tuo pat metu lapkričio 6-8 d. “Litexpo” vyks ir gastronomijos kultūrai bei svetingumo verslui skirtos parodos „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“ ir Baltijos maisto ir gėrimų mugė BAF. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius