Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„CraftVilnius“ mugė kviečia susipažinti su taikomuoju menu

Į meno pasaulį ateina naujas reikšmingas renginys – Taikomojo meno mugė „CraftVilnius“, kuri vyks gruodžio 4–7 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre„Litexpo“.
Menininkės Jolantos Talaikytės darbai
Menininkės Jolantos Talaikytės darbai / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Mugė Litexpo 2014

Šio renginio ištakos – sėkmingas Lietuvių taikomosios dailės menininkų „desanto“ pasirodymas Filadelfijos muziejaus meno mugėje „Craft Show“ 2013 metais, kai Lietuva ten svečiavosi viešnios teisėmis.

Ten įgyta patirtis bei atrasta idėja, kad kūrinius turi pristatyti ne galerijos, o mugėje gyvai dalyvaujantys patys menininkai, pasakodami, atsakydami į klausimus ir suteikdami kitą informaciją buvo mugės vadovės Aušros Petroškienės įgyvendinta, ne tik ją pritaikant Lietuvoje, bet ir papildant.

„CraftVilnius“ metu žiūrovui bus suteiktos įvairios galimybės susipažinti su kūrinių medžiagomis, technologijomis, kūrybiniu procesu – organizatoriai VŠĮ „Naujas miesto veidas“ ir Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija siūlo edukacinius renginius bei dirbtuves, tad šioje mugėje bus galima ne tik įsigyti įvairiausių taikomojo meno dirbinių, bet ir daugiau sužinoti, kaip jie atsiranda ir kas tas paslaptingas meistrystės elementas, kartais ir sudarantis nemažą dalį kūrinio kainos.

Reikia pabrėžti, kad taikomojo meno mugė nereiškia kažko, panašaus į Kaziuko turgų, kai šalia puikių tradicinių amatų prekiaujama beverčiais niekais.

Reikia pabrėžti, kad taikomojo meno mugė nereiškia kažko, panašaus į Kaziuko turgų, kai šalia puikių tradicinių amatų prekiaujama beverčiais niekais.

Ši mugė sukvietė profesionalus, kurių meninės idėjos ir kūriniai yra pritaikomi mūsų kasdieniniame gyvenime.

Mugė siekia atskleisti taikomojo meno įvairovę, todėl autoritetinga komisija iš žinomų menotyrininkių Vaidilutės Brazauskaitės-Laupeikienės, Jurgitos Ludavičienės, Ritos Mikučionytės, Virginijos Vitkienės ir Danutės Zovienės labai griežtai atrinko pateiktus kūrinius, palikdamos dalyvauti apie 80 menininkų.

Tačiau tai tikrai neatsiliepė įvairovei – „CraftVilnius“ siūlo labai platų dalyvių spektrą, kurie yra nuo plačiai žinomų menininkų iki jaunų į dizaino ar mados pasaulio rinką bežengiančių kūrėjų.

Meistrystės ir meno sąsaja, siekanti Antiką, einant laikui įvairiai kito, tik XIX a. pabaigoje išsiskaidžiusi į taip vadinamus „aukštuosius“ menus ir taikomuosius. Atsiskyrimą paspartino technikos progreasas, atnešęs manufaktūrų ir mašininės gamybos suklestėjimą, kuris amatus pavertė masine gamyba.

Taikomieji menai buvo griežtai skiriami kaip menkesnė, mažiau meniška dailės rūšis ir sovietmečiu, tačiau šiais laikais, jungiantis įvairioms meno ir mokslo šakoms, taikomoji dailė, kaip ir visas šiuolaikinis menas, vis labiau siejama su idėjos ir inovatyvumo būtinybe, ką ir siekia atskleisti „CraftVilnius“ mugė. Organizatorės pabrėžia pirmiausia siekusios, kad mugė pateiktų aukštos meninės vertės kūrinius, tačiau čia žiūrovas kviečiamas ir tiesiog pasidairyti, sužinoti, praplėsti akiratį bei pasidairyti po naujų šiuolaikinio taikomojo meno idėjų pasaulį. Mugės „CraftVilnius” architektas – Ramūnas Beinortas.

Žinoma, tokiuose renginiuose daug dėmesio sulaukia ir nominacijos, tad „CraftVilnius“ taip pat siekia išskirti ir pažymėti įdomiausius kūrinius bei autorius. Rėmėjų „Butique travel“ ir „Anykščių vynas“ įsteigtais prizais bus apdovanotas „Geriausias „CraftVilnius“ menininkas”, „Geriausia ekspozicija”, „Geriausias debiutas ir “Geriausias fotografijų autorius (konkursas „Menininkas ir jo įrankiai“)”, taip pat žiūrovų bus renkamas “Įdomiausias CraftVilnius menininkas”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius