Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dainų šventė 2014: 37 tūkst. dalyvių Vilniaus erdvėse ir tautiniais motyvais pražydusi Lietuvos sostinė

37 tūkst. dalyvių. Tiek jų pasirodys 90-metį švenčiančioje Dainų šventėje, kuri Vilniuje vyks liepos 2-6 dienomis. Kaip sako jos organizatoriai, svarbiau kalbėti ne apie tai, ar šiemet renginių ir reginių bus daugiau, nei buvo prieš metus, o apie tautos dvasią ir bendrumą. „Svarbu uždainuoti taip, kad išgirstų pasaulis“, – kalbėjo Dainų šventės direktorius Saulius Liausa.
Pristatyti pagrindiniai Dainų šventės akcentai
Pristatyti pagrindiniai Dainų šventės akcentai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Visos tarnybos labai atsakingai pažiūrėjo ir esame pasirengę šventei. Gal ir išgirstame, kad ne viskas labai gerai yra tuose objektuose, tačiau tikrai šventei pasiruošta. Žinoma, negalima sakyti, kad Valstybei to ir užtenka“, – Dainų šventės pristatymo spaudos konferencijoje kalbėjo S.Liausa.

Šiemetėje šventėje suplanuota 12 renginių. Dalis – tradiciniai, vykstantys ne vieną dešimtmetį, dalis tik tampa tradicija, o dalis yra nauji. Anot S.Liausos, savo vietą atranda teatrai, šiemet pristatysiantys Kristijono Donelaičio „Metus“. Prie Valdovų rūmų veiks Amatų miestelis, kuriame amatų mokytis galės vaikai.

Dainų šventės programą liepos 2 dieną pradės lietuviškai dainai skirtas koncertas „Dainos namai“ Katedros aikštėje. Jo metu kiekvienas galės įsitraukti ir kartu sudainuoti ne tik gerai žinomas liaudies dainas, bet ir skirtingų laikmečių bei žanrų populiariuosius kūrinius. 

Apie atidarymo ir Teatro dieną pasakojęs Valentinas Masalskis sakė, kad ketinama ištrinti ribą tarp dalyvių ir žiūrovų – bus kviečiami dainuoti visi. „Tai bus prasidainavimo, įėjimo į šventę koncertas“, – sakė V.Masalskis.

Prie Teatro dienos liepos 5-ąją prisijungs visi mėgėjų teatralai, nuo kurių, anot V.Masalskio, ir prasideda meilė teatrui, be kurių nebūtų ir žymiųjų Lietuvos režisierių. K.Donelaičio „Metus“ teatrai nagrinėjo daugiau nei metus. Pasak V.Masalskio, vieniems pasisekė geriau, kitiems – blogiau, tačiau visi stengėsi. Teatrų diena vyks visą dieną, o finalas – 17 valandą, oratorija pagerbti saulę „Jau saulelė“ Katedros aikštėje.

Liepos 4-ąją į Valdovų rūmų kiemą įžengs septynios baltų gentys – be unikalios specialiai šiai Dainų šventei atkurtos baltų genčių kostiumų kolekcijos, reginio žiūrovai čia išvys modernų teatralizuotą pastatymą, paremtą šiuolaikiniu šokiu, poezija, į kurį įsijungs ir choras „Brevis“, saksofonistas Petras Vyšniauskas, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas, geriausi Lietuvos šiuolaikinio šokio atlikėjai. Kuriamą „vyro ir moters“ istoriją sustiprins moderniausios technologijos – nuo įspūdingų scenografijos sprendimų iki trimačių projekcijų, vaizdo ir garso sprendimų.

Visą Lietuvą sujungsiančią Dainų šventę iškilmingai vainikuosiančios Dainų dienos metu netrūks visą tautą vienijančių ritualų – dainas atliks per 12 tūkst. choristų. Renginio metu bus prisimintos ne tik Dainų šventės ištakos – prieš 90 metų nuskambėjusi pirmoji Dainų diena, bet ir Baltijos kelio, sujungusio visus su daina, 25 metų jubiliejus.

Dalyvių eitynėmis nuo Katedros aikštės į Vingio parką prasidėsiančio renginio kulminacija taps 21 val. kartu su viso pasaulio lietuviais giedama „Tautiška giesmė“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Šarūnas Birutis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Šarūnas Birutis

Anot kultūros ministro Šarūno Biručio, šiemet šventei pradėta ruoštis anksti, tad visos erdvės, kuriose vyks Dainų šventės pasirodymai, jau paruošti.

Ministras tikino pats tuo įsitikinęs penktadienį, tuos objektus aplankydamas. 

„Tai tradicija, kurianti bendrumo jausmą, kas svarbu mūsų tautai. Dainų šventė svarbiausias kultūrinis Lietuvos įvykis, jungiantis visus žmones. Jau rytoj muzikantai pakvies į tautos šventę, pasidžiaugti tuo, ką turime geriausio – tradicijomis, dainomis, šokiais“, – kalbėjo ministras.

Žiūrovai raginami atvykti anksčiau, kadangi renginiai nevėluos dėl tiesioginių translaicijų per televiziją. Tad pavėlavusieji paprasčiausiai nebebus įleidžiami. S.Liausa taip pat įspėjo, kad bilietai į renginius sparčiai tirpsta – į Šokių dienos vakarinį koncertą jų jau nėra, kadangi renginys vyks nedidelėje Lietuvos futbolo federacijos stadione, tad vietų skaičius ribotas.

Vilnius šventei irgi pasipuošė – visur matomi tautinių raštų motyvai. Mindaugo tiltas po Dainų šventės atidarymo švytės tautiniais raštais ir spalvomis. Bernardinų sode fontanas šoks pagal Dainų šventės kūrinius. Katedros bokštas bus taip pat apšviestas tautinėmis spalvomis, instaliacijomis.

Dainų šventės programa Vilniuje: 

Liepos 2 d.

21 val. Dainų šventės atidarymo koncertas „Dainos namai“ Katedros aikštėje

Liepos 3 d.

14 val. Vaikų tradicinių amatų miestelio atidarymas prie Valdovų rūmų

16 val. Liaudies meno parodos  „Pasaulis – namuose“  atidarymas Taikomosios dailės muziejuje

22 val. Ansamblių vakaras „Krantai Nemunėlio“ Kalnų parke

Liepos 4 d. 

10 val. Folkloro diena „Laimužės lemta“ Bernardinų sode, pilių teritorijoje

19 val. koncertas-vakaronė „Laimei vartus atkėlus“ Katedros aikštėje

18 val. Kanklių koncertas „Skambėkite, kanklės“ Šv. Jonų bažnyčioje

22 val. Teatralizuotas Baltų genčių kostiumų pristatymas Valdovų rūmų kieme

Liepos 5 d.

12 val. Teatro diena „Dyvų dyvai“ Bernardinų sode, pilių teritorijoje 17val. baigiamasis spektaklis „Jau saulelė“ Katedros aikštėje

17 val. Pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertas „Vario audra“ Kalnų parke

12 val. Šokių diena „Sodauto“ Lietuvos futbolo federacijos  stadione (dieninis koncertas)

21 val. Šokių diena „Sodauto“ Lietuvos futbolo federacijos  stadione

Liepos 6 d. Tautinio kostiumo diena

15 val. Šventės dalyvių eitynės iš Katedros aikštės į Vingio parką

18 val. Dainų diena „Čia – mūsų namai“ Vingio parke

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius