Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalios Tamulevičiūtės vardo profesionalių teatrų festivalio programoje – 14 spektaklių

Rugsėjo 29 – spalio 27 dienomis Varėnoje vyksiantis Dalios Tamulevičiūtės vardo profesionalių teatrų festivalis žiūrovus kvies į keturiolika spektaklių.
Spektaklis „Keturiais vėjais“
Spektaklis „Keturiais vėjais“ / D.Matvejevo nuotr.

Su pirmuoju spektakliu Varėnos kultūros centro scenoje padvelks maištinga Kazio Binkio ir keturvėjininkų kūryba. Režisieriaus Tomo Jašinsko ir Valstybinio jaunimo teatro spektaklis „Keturiais vėjais“ su humoru, jaunatviška energija ir ironija atskleis tarpukario Lietuvos neramų ir įvairialypį gyvenimą, nepaprastą Kazio Binkio asmenybę ir tikru kultūriniu perversmu tikėjusius jo draugus.

Šiemet festivalyje dalyvauja ir vaikams (bet ne tik jiems) skirtas Raganiukės teatro spektaklis „Devyniabrolė“, pastatytas režisierės Ritos Urbonavičiūtės (Urbon). Tai stebuklinė lietuvių liaudies pasaka apie Elenytę ir devynis jos brolius, Kiškį, juokingą Laumę-Raganą, Kumelę, Slibiną Devyndantį ir kitus iš mitologinių gelmių kilusius personažus.

Nauju žvilgsniu į legenda tapusios Lietuvos ir Lenkijos karalienės istoriją leis pažvelgti scenarijaus autoriaus ir režisieriaus Arvydo Kinderio Alytaus miesto teatro spektaklis „Barbora Radvilaitė“. Kitaip nei įprastoje Juozo Grušo pjesėje, čia atskleidžiama pusę metų trukusi nežinia ir vienatvė po slaptos santuokos su Žygimantu Augustu.

Ne į istorinę, bet individualių prisiminimų praeitį nugramzdins Kauno valstybinio dramos teatro spektaklis Daniel Danis „Akmenų pelenai“ (režisierius Agnius Jankevičius) – mistiškai poetiška, šamanistiniais ritualais užburianti drama apie beprasmybei nepasiduodančius šiuolaikinius žmones.

Geros nuotaikos vakaru spalio 27 dieną festivalį užbaigs Šiaulių dramos teatro spektaklis

Su gausa žiūrovams seniai pažįstamų aktorių (Gediminu Girdvainiu, Egle Gabrėnaite, Larisa Kalpokaite ir kitais) atvyks Valstybinio Vilniaus mažojo teatro spektaklis Tracy Letts „Vestonai“, pastatytas Viliaus Malinausko. Trijų veiksmų juodojo humoro komedijoje apie amerikiečių Vestonų šeimą alegoriškai susipins narkotikų, alkoholizmo, savižudybės, yrančios šeimos, meilės ir mirties temos.

Juodojo humoro netrūks ir Keistuolių teatro muzikiniame detektyviniame režisieriaus Vytauto V.Landsbergio dviejų dalių žiaurių romansų spektaklyje „Išėjau aš stotin“.
Režisieriaus ir dailininko Vitalijaus Mazūro Vilniaus teatro „Lėlė“ premjeroje „Jūratė ir KasTautas“ – neįprasta lietuviškoji „Romeo ir Džiuljetos“ legenda, vyro ir moters santykių mitologijos gelmės, kur slypi įstabūs dalykai, buitį paverčiantys poezija.

Žiūrovai išvys dar vieną režisierės Ritos Urbonavičiūtės darbą, šįsyk – klasikos perlą, Žano Batisto Moljero pjesę „Skapeno klastos“ su Užupio teatro aktoriais. Tai žymiąja fraze „Ko jį velnias nešė į tą galerą?“ garsi komedija su lengvu absurdo prieskoniu, kur vienas kitas iš sėdinčių salėje atpažins ir save.

Lietuvos Rusų dramos teatro spektaklis Yael Ronen „Pamišėlė“, režisuotas Laimos Adomaitienės (spektaklis rodomas su lietuviškais titrais) privers pamatyti labai nepatogius, tačiau visai šalia mūsų vykstančius dalykus, trapius jaunų psichiatrijos klinikos pacienčių likimus ir labai sąlyginę nuo jų skiriančią ribą.

Dar vieną šokiruojančią temą palies Klaipėdos dramos teatro spektaklis „Oskaras ir ponia Rožė“ (režisierius Povilas Gaidys). Šios Eric-Emmanuel Schmitt pjesės tema – leukemija sergančio vaiko mirtis, tačiau spektaklis – šviesus ir optimistiškas.

Dar programoje – Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro, Rolando Augustino A. režisuotas spektaklis „Hanana, kelkis ir eik“, pagal Germano Grekovo pjesę „Hanana“, perkeltą į šiandieninės Lietuvos tikrovę. Čia tragiška šeimos kasdienybė tiksliai sutampa su lietuviško kaimo realijomis – liūdnomis, bet su krislu vilties.

Itin plastiškas – Anželikos Cholinos šokio teatro spektaklis „Vyrai ir moterys“. Choreografė vienoje scenoje sujungia Vilniaus Mažojo teatro aktorių vyrų „nešlifuotą“ grubumą ir A|CH teatro baleto artisčių moterų grakštumą bei lengvumą. Tokio kontrasto reikalauja ir spektaklio tema – vyrų ir moterų idealaus gyvenimo vizijų nesutapimai, komiškos ir kartu dramatiškos personažų istorijos.

Nacionaliniam dramos teatrui atstovaus spektaklis pagal klasikinį Romualdo Granausko romaną „Duburys“, kurio režisierius Sigitas Račkys siekia sau ir kitiems įrodyti, koks įdomus meno objektas gali būti paprastas tarybinio kaimo žmogus ir koks jaudinantis jo gyvenimas.

Geros nuotaikos vakaru spalio 27 dieną festivalį užbaigs Šiaulių dramos teatro spektaklis – Marijos Lado dviejų dalių graudi komedija „Labai paprasta istorija“, komiškomis priemonėmis kalbanti apie didžiąsias vertybes. Čia veikia tradicinė ūkininko šeima, kaimynas, kaimyno sūnus ir... juos stebintys, ne visad teisingai suprantantys bei komentuojantys gyvuliai. Po išmintingo pjesės finalo laukia ir D.Tamulevičiūtės vardo profesionalių teatrų festivalio kulminacija – nominacijų „Geriausias spektaklis“, „Geriausias režisierius“, „Geriausia aktorė“, „Geriausias aktorius“, „Žiūrovų spektaklis“ įteikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius