-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl Eurovizijos susikirto nuomonės

Šiandien prasidedantis LTV konkursas „Dainų daina“ vasario viduryje jo laimėtojui padovanos kelialapį į Euroviziją. Arba nepadovanos. Lietuvos radijas ir televizija (LRT) iki šiol nenusprendė, ar deleguos atstovus į Maskvoje vyksiantį dainų konkursą.
Jeronimas Milius nėra įsitikinęs, ar dalyvavimas Eurovizijoje duoda kokios nors naudos šaliai.
Jeronimas Milius nėra įsitikinęs, ar dalyvavimas Eurovizijoje duoda kokios nors naudos šaliai. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

250 tūkst. litų – tokia starto Eurovizijoje mokesčio suma buvo paminėta gruodį pristatant naująjį projektą „Dainų daina“. LTV konkursas, kuriame dalyvauja nemažai žinomų atlikėjų, rengiamas kaip alternatyva atrankoms į Euroviziją, rašo „Lietuvos rytas“.

Eurovizijoje galime parodyti, jog nesame apsiperdę, krizės nukamuoti žąsinai, į kurių šalį tuoj neskraidys lėktuvai, – sakė Saulius Urbonavičius-Samas.Visuomeninis transliuotojas kol kas neskelbia – siųs šalies atstovus į Euroviziją ar šįmet šios kelionės atsisakys, taupant mažiausiai ketvirtį milijono litų mokesčių mokėtojų pinigų.

„Nieko kol kas nežinau. Viskas neaišku, neturiu ko komentuoti“, – penktadienį prisipažino Lietuvos delegacijos Eurovizijoje vadovas Jonas Vilimas.Pernai Eurovizijoje Lietuvai atstovavęs ir į finalą neiškopęs Jeronimas Milius įsitikinęs – jei šįmet nedalyvausime konkurse, tai nebus jokia tragedija. „Turint omenyje, kokia dabar ekonominė padėtis, sutaupyti būtų ir ne pro šalį. Atlikėjui, kuris dalyvauja Eurovizijoje, tai duoda patirties ir naudos. Bet visiškai neaišku, kiek naudos tai duoda šaliai. Kai ekrane – per 40 valstybių atstovai, sunku tikėtis, kad visi įsidėmės Lietuvą“, – „Lietuvos rytui“ sakė J.Milius.

2007-aisiais Eurovizijos konkurse Helsinkyje dalyvavusios grupės „4Fun“ lyderei Julijai Ritčik mintis apie traukimąsi iš konkurso neatrodo patraukli. „Reikėtų dalyvauti. Vis dėlto norėtųsi naudotis visomis galimybėmis, kad parodytume pasauliui, jog yra tokia Lietuva, kuri turi savo popmuzikos sceną. Būna labai liūdna, kai į Lietuvą užsukę užsienio atlikėjai būna negirdėję apie šią šalį“, – atsiduso dainininkė.

Kopenhagoje Lietuvai 13-ąją vietą iškovojusios „Skamp“ dainininkė Erica Jennings mano, kad pinigai nėra svarbiausias kriterijus sprendžiant, ar verta šįmet dalyvauti konkurse. „Prisipažinsiu, man atrodė, kad pastaraisiais metais Lietuvai atstovavusios J.Miliaus ir „4Fun“ dainos buvo visiškai netinkamos tam konkursui. Jeigu šįmet Lietuva vėl išsirinks liūdną dainą, nereikėtų vargintis ir vykti į Maskvą“, – rėžė dainininkė.

Idealiu pretendentu atstovauti Lietuvai atlikėja laiko dainininką Ruslaną Kirilkiną.

Atlikėjui, kuris dalyvauja Eurovizijoje, tai duoda patirties ir naudos. Bet visiškai neaišku, kiek naudos tai duoda šaliai, – abejoja Jeronimas Milius.„Mažai šaliai reikia naudotis kiekviena proga pasireklamuoti. O pasirodymas Eurovizijoje – geriausias Lietuvos reklamos klipas. Kito mes neturime. Tos nesąmoningos reklamos, kurios buvo rodomos per BBC, nesvarbu. Eurovizijoje galime parodyti, jog nesame apsiperdę, krizės nukamuoti žąsinai, į kurių šalį tuoj neskraidys lėktuvai“, – juokėsi Saulius Urbonavičius-Samas.

Atėnuose 2006-aisiais su grupe „LT United“ šeštąją vietą Eurovizijoje iškovojęs muzikantas šįmet konkurse „Dainų daina“ dalyvaus su grupe „Bix“. Tačiau jis tikina, kad apie kelionę į Euroviziją negalvoja.

„Sutikau dalyvauti, nes buvo pasakyta, kad konkurso sumanymas neturi nieko bendra su Eurovizija. Čia dalyvius reikėtų parinkti kitaip, ne vietų konkursu, kuriame balsuoja kaimai. Galėtų susėsti profesionalai, parengti keletą projektų, išrinkti geriausią ir skirti jam finansavimą. Parengti tikslingą pasirodymą, gerai atstovaujantį Lietuvai. Tai būtų protingiausia“, – neabejojo muzikantas.

Muzikologas ir Eurovizijos komentatorius Darius Užkuraitis „Lietuvos rytui“ sakė: „Norėtųsi, kad Lietuva dalyvautų Eurovizijoje. Neturiu iliuzijų dėl aukšto meninio šio konkurso lygio, bet sportinis azartas vis dėlto užburia. Be to, tai bene vienintelė proga pasauliui sužinoti, kokia muzika skamba Lietuvoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius