Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Druskininkų teatro festivalyje – silikonas ir satyra

Šį savaitgalį Druskininkų teatro festivalis stebins alternatyvaus teatro ir muzikos eksperimentais. Penktadienį žiūrovai susipažins su šmaikščiu ir drąsiu Kauno „Psilikono“ teatro braižu, šeštadienį atras naujai „Atviro rato“ interpretacijoje skambačias keturvėjininkų tiesas, ir išgirs lietuviškąja Bjork vadinamą grupės „Fusedmarc“ solistės vokalą.
Spektaklis „Sparnuotasis Matas“
Spektaklis „Sparnuotasis Matas“

PSI faktorius

Psilikono teatras, pasak jos įkūrėjos Auksės Petrulienės – tai mišinys tarp chemijos ir dvasingumo, tinkamas hermetiniams pasąmonės plyšiams lopyti. Kiekvieno spektaklio seansas – tai paslaptinga laboratorija, kurioje dalyvauja japoniškas konferencijų aparatas reprodukcijų rodymui, vaizdo projekcija ir visada gyva muzika. Kadangi silikoninės lėlės sunkiai juda, plastikos ieškojimuose gelbėja specialieji efektai, kuriems puikiai pasitarnavo lūpdažiai, šampūnas nuo pleiskanų, putojantys nuskausminamieji vaistai, ledas.

Spektaklis „Apiplėšta ir išdurtas“ skiriamas gyventojams, kurie tamsią naktį savo kieme nesijaučia saugiai. Spektaklis sukurtas jų nerimui mažinti ir atmosferai gerinti. Pagrindinis istorijos herojus - pelės išvaizdos mechanizatorius - užstalėje pritrūkęs alkoholio, kartu su krikšto dukters tėvu išeina į vietinę parduotuvę. Pakeliui jis įsivelia į nusikalstamas istorijas su cigarette išdavike, gatvės vidurio išsišokėliu, baudžiamuoju kodeksu, kuris nužudymo iš meilės nenumato ir visišku nieku.

Tai tikrais kriminalinės kronikos faktais, anekdotais ir kitais poetiniais tekstais besiremianti audiovizualinė istorija. Šis tarpdisciplininių meninės išraiškos instrumentų komplektas gana lengvai virškinamas ir nesukelia pašalinių efektų, išskyrus šypseną.

Su vėjeliu

Greit dviejų metų gimtadienį švęsiantis teatras „Atviras ratas“ kviečia visus, išsiilgusius kandaus ir užkrečiančio lietuviško humoro, į siautulingai „rimtą“ spektaklį „Sparnuotasis Matas“ pagal tautinę satyrinę Kazio Binkio poemą. Pasak druskininkiečio Justo Tertelio, šiam, kaip ir kitiems teatro spektakliams, būdingas atvirumas. Atsispirdami nuo paties autoriaus žaismingo eiliavimo ir pasitelkdami savo jaunatvišką polėkį, aktoriai istoriją pasakoja šmaikščiai, kandžiai ir žaismingai. Poetizuota paprasto lietuviško kaimo istorija su netikėtais siužeto vingiais kiekvieną privers iki ašarų pasijuokti ir susimąstyti apie kartais keistą ir tokį nenuspėjamą mūsų, lietuvių, būdą...

Tik apsilankius atokiame kaimo vienkiemyje svetimos šalies piliečiui, užsimezga paini meilės intriga tarp jo ir dviejų seserų lietuvaičių, bet netikėtas ir staigus skrydis pačiam įvykių sūkuryje staiga apverčia įvykius aukštyn kojom... „Sparnuotojo Mato" erdvę kuria aktoriai: jie groja, dainuoja, šoka, jei reikia - tik iš savęs pačių sukuria automobilį su visais atributais, tvorą ir miaukiantį katiną, lempą, tikrų tikriausią vaišių stalą, radijo stotį, bažnyčios altorių. Šmaikščios aktorių improvizacijos čia pinasi su lietuvių liaudies dainomis, kurias jaunieji aktoriai pamėgo dainuoti nuo pat pirmųjų studijų metų.

Dinamiškas Aido Giniočio režisuotas spektalklis, tarsi tęsdamas „Keistuolių“ teatro tradicijas, tarsi balansuoja ant socialinės satyros ir miuziklo ribos. Šiemet „Sparnuotasis Matas“ pristatytas Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimui, o režisieriui įteiktas specialus prizas už sceninę kultūrą ir pagarbą lietuvių kalbai.

Pasąmonės skambesys

Šeštadienį Druskininkuose pirmą kartą pasirodys užsienyje pripažinta lietuvių alternatyvios elektronikos grupė “Fusedmarc”. 2004m. Vilniuje susikūrusi grupė – vieni įdomiausių šiuolaikinių meno ir garso projektų kūrėjų visose Baltijos šalyse. Kritikai jau dabar vadina jų muziką įdomiausia Lietuvoje, gramzdinančia į giluminį asmeninių fantazijų lygmenį ir primenančia geriausius Bjork, Stereolab, Portishead kūrybos aspektus. Grupės kompozicijoms būdingas dėmesys garsui, prisodrintas bosas ir beveik Pasternako eilėms prilygstantis poetiškumas.

Grupės kūryboje atspindi geriausios downtempo, idm, electronic ir trip-hop muzikinių žanrų tradicijos. Jos pasirodymai – tai įspūdingas vizualinis reginys, kurį lydi elektroninių bei akustinių instrumentų muzika ir jaudinantis vokalas. Juose skaitmeninės instrumentuotės susilieja su iš anksto komponuojamomis muzikinėmis aranžuotėmis. Kartu grupės reginiai yra savotiški audiovizualiniai “patyrimai”, atviri interpretacijoms.

Grupės nariai taip pat aktyviai kuria bendrus projektus su įvairiais muzikantais, dalyvauja meniniuose projektuose bei teatro muzikos kūrime. “Fusedmarc” taip pat organizuoja kasmetinį festivalį “Subject”, kuris supažindina klausytojus su naujausiomis pasaulinės muzikos tendencijomis ir kryptimis.

2005m. grupė gavo Lietuvos Alternatyvios muzikos apdovanojimą “Geriausio muzikinio proveržio” kategorijoje, o 2008 m. laimėjo geriausios “experimental” stiliaus grupės apdovanojimą ir buvo nominuoti geriausios elektroninės muzikos grupės kategorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius