Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos kultūros sostine kitąmet tapsiančioje Rygoje – keli šimtai renginių ir Mario Martinsono filmo premjera

2014-aisiais Ryga taps Europos kultūros sostine, pasiūlysiančia vietos gyventojams ir užsienio turistams apie 200 kultūrinių projektų ir renginių. Vienas jų – režisieriaus Mario Martinsono naujo filmo „Oki“ su japonų aktore Kaori Mamoi premjera.
Režisierius Maris Martinsonas
Režisierius Maris Martinsonas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Premjera

„Kitų metų programą ruošėme penkerius metus – kaip ir visi kultūros sostinių organizatoriai norime tiek miestiečius, tiek artimiausius kaimynus nustebinti bei tikimės geriausių rezultatų, – Vilniuje pristatydama kitų metų renginius sakė programos „Ryga – Europos kultūros sostinė“ vadovė Aiva Rozenberga. – Programą nusprendėme pavadinti „Force Majeure“, nes manome, kad kultūros galios negalima numatyti ar suplanuoti iš anksto. O taip pat kultūra gali pakeisti žmonių gyvenimą į gerąją pusę ir turėti teigiamos įtakos net tokiems force majeure kaip ekonominė krizė ar klimato atšilimas.“

Į „Force Majeure“ programą pateko 127 dideli projektai – organizatorių teigimu, kitais metais Rygoje įvyks 500–600 renginių, leisiančių miestiečiams džiaugtis aktyviu kultūriniu gyvenimu.

Didysis Rygos – Europos kultūros sostinės atidarymo savaitgalis numatytas sausio 17–19 dienomis. Pabrėžiant kompozitoriaus Richardo Wagnerio ryšius su Ryga, kurioje jis dvejus metus dirbo teatro muzikiniu vadovu, sausio 17 d. Latvijos nacionalinėje operoje bus pristatyta moderni šio kūrėjo pirmoji opera „Rienzi“.

„Sausio 18 d. kviesime visus knygų mylėtojus stoti už kultūrą ir sukurti gyvą žmonių bei knygų grandinę nuo senojo Nacionalinės bibliotekos pastato iki naujojo, pavadinto „Šviesos pilimi“ („Gaismas pils“). Himalajų snieguotas viršūnes primenančio pastato istorija tęsiasi jau daugiau nei 20 metų ir iki šiol sunku tiksliai pasakyti, kada jame įsikurs Nacionalinė biblioteka. Mes norime tai paskatinti“, – idėją aiškino A.Rozenberga.

Minint I-ojo pasaulinio karo pradžios šimtąsias metines, Latvijos nacionaliniame meno muziejuje sausį bus atidaryta vizualiųjų menų paroda „1914“, kurioje bus galima išvysti Europos menininkų istorines ir asmenines refleksijas šia tema.

Visus ateinančius metus Rygos muziejuose ir galerijose bus pristatomos projekto „Gintaro kelias“ parodos, kuriose gintaras lankytojams bus atskleidžiamas skirtingais aspektais.

„Lietuviams kaip ir latviams nereikia aiškinti, kas yra gintaras, tačiau ne visi prisimena gintaro istoriją ir ne visi yra susipažinę su gintaro ateities perspektyvomis. Tai yra mūsų kraštų auksas, tam tikra prasme – valiuta, taigi šis projektas simboliškai susisies ir su kitais metais Latvijoje įvedamu euru“, – šypsojosi programos vadovė.

Nuo gegužės duris lankytojams atvers ir įvairias parodas bei renginius pasiūlys buvęs KGB būstinės pastatas, kuris šiuo metu yra uždarytas ir jo likimas vis dar sprendžiamas. Birželį Ryga pakvies į grandiozinę Joninių šventę, kurioje bus pristatomos ir kitų šalių saulėgrąžos švenčių tradicijos.

„Vienas didžiausių Rygos – Europos kultūros sostinės renginių – 8-asis pasaulio chorų čempionatas, kuriame sulauksime apie 20 tūkstančių dalyvių“, – džiaugėsi A.Rozenberga.

Penktus metus šiuolaikinio meno gerbėjus rugsėjį suvienys festivalis „Išgyvenimo rinkinys“ („Survival Kit“), kuris gimė kaip atsakas į Latviją užklupusią ekonominę krizę. Kitais metais šis festivalis, vyksiantis įdomiausiose miesto vietose, įtrauks ne tik vietos menininkus, bet ir bendruomenes.

„Lapkritį, kai bus labai tamsu, Rygą nušvies tradicinis šviesos festivalis „Staro Riga“, kuris yra vienas populiariausių miesto renginių“, – tikino organizatorių atstovė, pristačiusi tik keletą svarbiausių kitų metų Rygos kultūrinio gyvenimo įvykių.

Dar vienas jų – 2014 metų kovą planuojama režisieriaus Mario Martinsono naujo filmo – psichologinio trilerio „OKI“ – premjera.

„Pagrindinį vaidmenį šiame filme atlieka filmo „Amaya“ žvaigždė, garsi japonų aktorė Kaori Momoi, kuri yra pamilusi Rygą ir Vilnių bei susižavėjusi lietuviškais cepelinais. Programos „Ryga – Europos kultūros sostinė“ kūrėjai neatsispyrė pagundai pasiūlyti aktorei tapti Rygos ambasadore Japonijoje ir pakviesti ją dar kartą atvykti į Baltijos šalis pristatyti filmą „OKI“, – pasakojo režisierius. – „OKI“ japoniškai reiškia „vandenyno viduryje". Šiuo metu baigiu rašyti ir knygą, kurią planuoju pristatyti kitų metų Vilniaus knygų mugėje. Kadangi knygas pradėjau rašyti Lietuvoje, latviškai jų rašyti nemoku. Taigi lietuviai pirmi sužinos, kas nutinka mano filmo herojei.“

Programos „Ryga – Europos kultūros sostinė“, kuri pradėta kurti prieš penkerius metus, biudžetas – 24 mln. eurų.

Daugiau informacijos: www.riga2014.org

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius