Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ atidaryme – jauno baleto vėjas iš Paryžiaus

Gegužės 7-12 dienomis Vilniuje vyksiantis tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis‘13“ šiemet nemažai dėmesio skiria klasikinio baleto ir šiuolaikinio šokio santykiui. Festivalio programą pradės unikalus Paryžiaus nacionalinės muzikos ir šokio konservatorijos Jaunimo baleto šiuolaikinio šokio pasirodymas. Trijų dalių programa pristatys 18-23 metų šokėjų techniką, kūrybiškumą ir polėkį.
Paryžiaus konservatorijos Jaunimo baleto spektaklis
Paryžiaus konservatorijos Jaunimo baleto spektaklis / Laurent Philippe nuotr.

Profesinio gyvenimo repeticija

Puikius akademinius baleto pagrindus įgiję Paryžiaus konservatorijos šokio studentai penktame kurse turi galimybę rinktis iš dviejų Jaunimo baleto grupių – klasikinės ir šiuolaikinės.

Jaunimo balete šokėjai gali išbandyti, ką reiškia būti trupės nariu. Jie studijuoja klasikinio ir šiuolaikinio repertuaro kūrinius, dirba su įvairiais choreografais. Visus metus būsimoms šokio žvaigždėms rengiami įvairių stilių, technikų, skirtingo repertuaro meistriškumo kursai. Keletą kartų per metus Jaunimo baletas surengia pasirodymus konservatorijoje, gastroliuoja Prancūzijoje ir kitose šalyse.

Kitaip nei pirmaisiais mokslo metais, kurie yra labiau akademinės dvasios, Jaunimo balete praleistas laikas padeda studentams įgyti profesinei terpei būtino savarankiškumo, pasitikėjimo savimi, kūrybinio darbo su choreografais įgūdžių, pristato juos publikai. Ši patirtis gilina jų meninę brandą ir suteikia puikų pagrindą studentų karjerai nacionalinėse ir tarptautinėse šokio trupėse.

VIDEO: Paryžiaus konservatorijos Jaunimo teatro spektaklio „The Grammar of Silence“ ištrauka

Izraelio šiuolaikinio šokio pamokos

Gegužės 7 dieną Lietuvos nacionalinio dramos teatro Didžiojoje salėje Jaunimo baletas pristatys su jais dirbusių Izraelio choreografų šiuolaikinio šokio programą.

Su pasaulyje pripažintomis šokio trupėmis (Štutgarto baletu, Monte Karlo baletu, Miuncheno valstybiniu baletu, Gulbenkian baletu, Karališkuoju Vinipego baletu, nacionaline Velso šokio trupe, Batsheva šokio trupe, NDT2, Scapino baletu, San Paulo baletu, Rambert šokio trupe, Berlyno valstybiniu baletu, Anglijos nacionaliniu baletu ir kt.) dirbančio choreografo Itziko Galili Jaunimo baletui pastatytas kūrinys „The Grammar of Silence“ pasakoja apie žmonių ryšį, sudėtingą ir kartu paprastą santykių „gramatiką“.

Spektaklio „Uprising“ ištrauką Jaunimo baletas paruošė su choreografu Hofeshu Shechteriu – kadaise buvusio legendinės Izraelio Batsheva trupės nariu, šiuo metu dirbančiu su įvairiomis Jungtinės Karalystėmis šiuolaikinio šokio grupėmis (Škotijos baletu, Londono šiuolaikinio šokio mokykla ir kt.). Neretai H.Shechterio spektaklių pagrindu tampa įvairūs socialiniai reiškiniai, aktualūs, aštrūs visuomenės įvykiai. „Uprising“ įkvėpė 2005-aisiais Paryžiuje vykusios riaušės.

Laurent Philippe nuotr./Paryžiaus konservatorijos Jaunimo baleto spektaklis
Laurent Philippe nuotr./Paryžiaus konservatorijos Jaunimo baleto spektaklis

Choreografų Edmondo Russo ir Shlomi Tuizer sukurtas spektaklis „Precious Things“ neria į filosofines gelmes, susitelkia ties vertybių perdavimo ritualu. Šiame pastatyme jaunieji šokėjai mokosi išreikšti savo polėkį, tobulina sceninio bendrumo pojūtį, kuris tik paryškina individualybes, jų gyvybingumą, skirtingus temperamentus.

Iš Italijos ir Izraelio kilę šios programos dalies kūrėjai E.Russo ir S.Tuizer pradėjo savo turtingą karjerą Liono nacionaliniame balete (Edmond Russo) ir Batsheva šokio trupėje (Shlomi Tuizer). 2004 m. jie įsteigė bendrą trupę „Affari Esteri“. Choreografai kuria spektaklius įvairiems kolektyvams, taip pat Paryžiaus, Liono muzikos ir šokio konservatorijų ir kitų aukštųjų mokyklų jaunimui, suderindami savo meninį pašaukimą su pedagogine veikla.

Tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis‘13“ gegužės 7-12 d. Vilniuje.

Bilietai parduodami Lietuvos nacionalinio dramos teatro ir „Tiketos“ kasose. „Tiketa“ taiko papildomus mokesčius.

Daugiau informacijos apie festivalį www.dance.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius