Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalis „nowJapan” kviečia patirti šiandienos Japonijos kultūrą

Netikėtos kultūros festivalis „nowJapan“ šį rudenį Vilniuje jau 8-ąjį kartą skleis naujausius šiuolaikinės ir tradicinės kultūros vėjus iš Tolimųjų rytų ir viso pasaulio. Dvi dienas (rugsėjo 10-11 d.) truksiančio festivalio metu vilniečiams ir miesto svečiams bus atskleista žaismingoji šiandienos Japonija su dvigubai didesne programa nei įprastai.
Netikėtos kultūros festivalis „nowJapan“
Netikėtos kultūros festivalis „nowJapan“ / „nowJapan“ nuotr.

Įvairiausiomis spalvomis raibuliuojantis festivalis po savo vėliava talpina ne tik tradicinę, bet ir šiuolaikinę Japonijos kultūrą. COSPLAY, MANGA, ANIME, GADGETS, GEEK, eGAMES, OTAKU – paslaptingi burtažodžiai, po truputį atrandantys kelius ir į lietuvaičių sąmonę.

„Karingieji samurajai, paslaptingosios geišos ir kovos menai. Tikriausiai ne vienam išgirdus Japonijos pavadinimą kyla tokie įvaizdžiai. O dabar – visa tai pamirškite. Netikėtos kultūros festivalis „nowJapan“ griauna stereotipus apie šią šalį ir siūlo į ją pažvelgti per japoniškos popkultūros prizmę, kuri Japonijoje turi visai kitą reikšmę nei čia. Atrasti sintezes tarp Japonijos ir Lietuvos, pamatyti, kokia Japonija yra ten, už tūkstančių kilometrų ir kokia ji yra Lietuvoje“, – sako festivalio „nowJapan“ direktorius Sergej Grigorjev.

Kitaip tai – Japonijos maisto kultūra, technologinės ir mokslo pramogos, robotika, techniniai išradimai, komikso ir animacijos kultūros, kompiuteriniai ir retro žaidimai, iliustracijos parodos ir dailininkai, atlikėjai ir muzikantai, Japonijos šiuolaikinės ir tradicinės kultūros dirbtuvės ir krautuvėlės, pranešimai, kinas, mada ir žmonės.

Festivalio erdvės – tikslus šiandienos Japonijos atspindys ir programa šeimoms.

Lyg kompiuterinių žaidimų herojus ką tik gavęs naujus šarvus, „nowJapan“ savo lankytojus šiemet pasitinka gerokai sutvirtėjęs. 8-ąjį kartą vyksiančio festivalio programa išaugo dvigubai ir yra pasiruošusi smogti iš peties.

„Visą festivalio programą ir erdves suskirstėme pagal Tokijaus rajonus. Štai Akihabara yra rajonas, kur renkasi kompiuterinių žaidimų mylėtojai ir Japonijos pop kultūros fanai, taip vadinami gykai arba otaku. Pas mus tai - Akihabara pramogų erdvė, kurioje susiburs kompiuterikos, robotikos, įvairių interaktyvų ir žaidimų atstovai. Visa ši erdvė bus orientuota autentiškai pademonstruoti Japonijos žaidimus, rinką, prisiminti retro žaidimus ir pasimėgauti Japonija virtualiai. Jei negalėsite dalyvauti – atsiųskite savo avatarą”, – sako festivalio programos sudarytoja Milda Savickaitė.

Harajuku menų alėjoje, žyminčioje rajoną, kuriame renkasi gatvės stileivos ir pop kultūros mėgėjai, susiburs iliustratoriai ir dailininkai, mados atstovai, vyks parodos. Yoyogi šeimų ir poilsio erdvė atspindi Yoyogi centrinį parką garsų savo stilingais lankytojais, besiilsinčiais ant pievelių (šeimos, Japonijos hipsteriai ir individualistai).

„nowJapan“ šiais metais daug dėmesio skirs veiksmui šeimoms. Ruošiame atskirą programą vaikams ir moderniems tėveliams: nuo animacijos peržiūrų ir japoniško teatro iki tradicinių amatų dirbtuvių, žaidimų ir kaligrafijos. Lauke narsuolius sutiks visiems gerai pažįstama Takeši pilis, kuri, tiek pastatymas, tiek programa, bus specialiai pritaikyta festivalio erdvei”, – vardija M. Savickaitė.

Pagrindinis veiksmas suksis Didžiojoje scenoje – vyks atlikėjų iš viso pasaulio ir Lietuvos pranešimai bei pasirodymai. Dirbtuvių kambaryje – meno dirbtuvės. Kino salėje – japoniškas teatras, filmai, susitikimai.

Itin madingas ir spalvingas COSPLAY konkursas

Festivalyje vyks jau tradicija tapęs tarptautinis konkursas COSPLAY (kostiuminis pasirodymas (angl. – costume ir play). Jo metu spalvingais kostiumais apsirengę dalyviai stengiasi kuo tiksliau įkūnyti pasirinktą garsių kompiuterinių žaidimų, kino industrijos, japoniškos animacijos ANIME ar komiksų MANGA personažus.

„Tai spalvingiausia mūsų festivalio dalis. Kasmet sulaukiame virš 400 dalyvių, kurie įkūnija savo pasirinktus herojus. Patys kuria kostiumus, apgalvodami juos iki smulkmenų: rūbas, grimas, ginklų muliažai ir šarvai, aksesuarai. „Litexpo“ parodų rūmai dviem dienoms virsta šių herojų susitikimo vieta. Neįtikėtina smagu stebėti, kokie kūrybingi ir spalvingi COSPLAY konkurso dalyviai iš viso pasaulio”, – sako „nowJapan“ direktorius Sergej Grigorjev.

COSPLAY konkurse dėl vertingų prizų varžosi dalyviai ne tik iš Lietuvos, bet ir čia atvykę užsienio svečiai. Lietuvaičiai varžysis dėl pagrindinio prizo – atstovauti Lietuvą Europos COSPLAY konkurse „EuroCosplay“, Londone. „EuroCosplay“ yra visų šiuolaikinės Japonijos kultūros mylėtojų meka, čia suvažiuoja visų regionų laimėtojai. Tai tarsi COSPLAY Eurovizija“, – juokauja „nowJapan“ direktorius.

Rugsėjį į Vilnių atvyksta vienos žymiausių COSPLAY menininkų iš užsienio Calssara (Vokietija), Cosbabe (Didžioji Britanija), Kenny Cosplay Stuff (Didžioji Britanija) ir Calypsen (Lenkija), kurie prisidės prie unikalaus konkurso komisijos. COSPLAY žvaigždės ne tik rinks geriausią kostiumą, bet ir pristatys sceninius pasirodymus bei pranešimus, atskleis visas kostiumo kūrimo subtilybes, kad jis atrodytų kuo realistiškiau. Festivalis kviečia nepraleisti progos išmokti įsikūnyti į mėgstamą herojų ir, galbūt, išgelbėti pasaulį.

Šiais metais minimos 25-osios Lietuvos ir Japonijos diplomatinio ir kultūrinio bendradarbiavimo metinės. Festivalio organizatorių siekis – pristatyti Japonijos kultūrą per žymių Lietuvos kūrėjų meninę prizmę itin palaikomas Japonijos ambasados Lietuvoje. „Šiais metais ieškosime paralelių ir tikrai rasime tapatumų!”, – tikina festivalio programos sudarytoja M.Savickaitė.

Daugiau apie festivalį – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius