-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Fluxus ministerijoje“ – pirmojo gimtadienio puota

Lygiai prieš metus apleistas Gedimino 27 pastatas buvo pakrikštytas menininkų kūrybine industrija pavadinimu „Fluxus ministerija“. Per vienerius metus ši vieta tapo Vilniaus meno Meka, be kurios šiandien sostinės neįsivaizduoja nė vienas jaunasis kūrėjas. O kas toliau?
„Fluxus ministerijos“ atidarymo momentas
„Fluxus ministerijos“ atidarymo momentas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tūkstančiai įvykusių renginių ir koncertų, užsienio svečių viešnagės, netikėti projektai ir akcijos, galima sakyti, pakeitė daugelio vilniečių supratimą apie meną ir jo vertę. Prieš metus meno inkubatoriaus idėjos iniciatoriaus Artūro Zuoko ištarta frazė, jog Vilnius taps XXI-ojo amžiaus Fluxus meno sostine, ėmė pildytis, menininkai pažadino pastatą gyvenimui.

„Esu „Fluxus ministerijos“ rezidentas nuo rugpjūčio mėnesio. Tai yra erdvė, kurioje dirbu, tai mano studija, mano katė, langas ir visi reikalingi daiktai mano idėjų įgyvendinimui. Būtent čia, leidau žiūrovams vėl stebėti pasirodymus unikaliai ir gyvai. Ministerija nėra pririšta prie manęs, tačiau aš pririštas prie Fluxus. Keliaudamas su pasirodymais į skirtingas šalis save pristatau kaip „Fluxus ministerijos“ rezidentą, nes didžiuojuosi galėdamas papasakoti apie vieną geriausių dešimtmečio meno projektų, kuris jau pradėjo augti. Aš Flux'istas. Mano menas savanaudiškas. Nenoriu kad į jį žiūrėtų, noriu, kad žmonės juo gyventų. Laikas kuriame gyvenu – geriausias laikas, kurį bet kas kada nors gyveno“, – sakė vienas iš meno inkubatoriaus menininkų šokėjas  Denisas Kolomyckis.

Per vienerius metus „Fluxus ministerijoje“ „apsigyveno“ daugiau nei 60 kolektyvų, kiti čia įsikuria trumpiems projektams ar pasirodymams pasiruošti. Nemažai menininkų čia ateina tiesiog pasisemti įkvėpimo ar gerų emocijų.

„Kai lygiai prieš metus užėjau į apleistą pastatą nežinojau ką ir begalvoti, jis tikrai neatrodė kaip namai, ar menininkų buveinė. Tačiau šiandien tai yra bene kūrybiškiausias ir jaukiausias pastatas sostinės centre“, – kalbėjo „Fluxus ministerijos“ viceministras Edgaras Stanišauskas.

Jis pripažino, jog daugeliui menininkų ši vieta tapo išsigelbėjimu ir galimybe išreikšti save. Paradoksalu, bet net ir sandėliukai, ar net nenaudojamos patalpos, anot E.Stanišausko, buvo išgraibstytos ir paverstos kūrybinėmis dirbtuvėmis.

„Nesuskaičiuojamas kiekis pasirodymų čia per metus įvyko, labai džiaugiuosi, kad žmonės čia ateina gerai ir prasmingai praleisti laiką, sakyčiau, čia netgi susidarė savita bendruomenė, kuri yra atvira visiems ir kiekvienam. Ne vienas menininkas čia pristatė savo pirmąją parodą, ar muzikinį, šokių projektą ir dabar sėkmingai tęsia darbus tobulėdamas“, – teigė jis.

Įkvėptas „Fluxus“, o tikriausiai ir pačių menininkų penktadienį ir E.Stanišauskas su kolege Inga Simanonyte  atidarys savo pirmąją archyvinę fotografijos parodą, kurioje bus galima pamatyti užfiksuotas gražiausias akimirkas iš „Fluxus ministerijos“ gyvenimo per visus metus.

Taigi šį penktadienį, balandžio 22 dieną „Fluxus ministerijoje“ bus tikras „vakarėlis“.

Renginių programa:

17.30-20.30 – Jono Meko kino seansas
18.00 – Grilis prie „Fluxus ministerijos“
18.30-20.00 – grupės „Kazam“ koncertas (Jazzara klubas)
18.00 – Gėda Clemente Gonzalez fotografijos paroda
19.00-19.20 Gedimino Gelgoto NIKO atliks kūrinį „Unrobotizable 21,3“
19.00-22.00 „Fluxus ministerijos“ rezidentų atvirų durų vakaras
21.00-01.00  „2 International Jazz trio koncertas (Jazzara klubas)
21.00-00.00 „Fiesta Afrolatin“ šokių pamokos
20.00 Išskirtinis Deniso Kolomyckio šokio pasirodymas „DėKa“
22.00 Dokumentinis-eksperimentinis filmas „Garso takelis“ 40 min. 2009 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius