-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Fotografijų parodoje – tolimoji Antarktida lietuvio akimis

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje Vilniuje spalio 6–28 dienomis eksponuojama pirmoji personalinė Algirdo Valantiejaus fotografijų paroda „Ekspedicija Antarktida 2011“.
Lietuvių susitikimas su Antarktidos pingvinais
Lietuvių susitikimas su Antarktidos pingvinais / A.Valantiejaus nuotr.

Šių metų kovo 7–17 dienomis pirmą kartą lietuviai surengė ekspediciją į Antarktidą. Joje dalyvavo 28 Lietuvos, Australijos ir Ispanijos lietuviai. Algirdas Valantiejus – keliautojas, fotografas, vienas iš pirmosios lietuvių ekspedicijos į Antarktidą organizatorių.

Tiek ekspedicija, tiek fotografijų paroda sutampa su ypatinga data, kai prieš 100 metų, 1911 m. gruodžio 14 d., norvegas Roalis Amundsenas ir jo komanda pirmieji pasiekė Pietų ašigalį.

Parodos, kurią galima aplankyti nemokamai, tikslas – „priartinti“ mažai žinomą Antarktidos žemyną, paskatinti domėtis gamtos išsaugojimo, klimato kaitos problemomis. Parodoje eksponuojamų nuotraukų vaizdais A.Valantiejus perteikia Antarktidos ir aplinkinių salų atšiaurios gamtos bei klimato įvairovę, kontrastus.

Fotografijose keliautojai matomi kalnų šlaituose, apsupti vėjo, sniego ir vandens stichijų ar besimaudantys atšiauriuose Antarktidos vandenyse. Parodoje įamžinta ir gyvūnija: pingvinai, besidžiaugiantys sulaukę tekančios saulės, ant ledo lyties besiilsintys tingūs ruoniai, nekreipiantys dėmesio į šalia esančius žmones.

A.Valantiejus tikisi, kad paroda sudomins ir paskatins ne tik kitus keliautojus, bet ir nepamirštamų įspūdžių ištroškusius lietuvaičius aplankyti atšiauriąją Antarktidą – žemę, kuri dar niekam nepriklauso ir apie kurią žmonija žino dar tiek mažai.

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisijos galerija (Šv. Jono g. 11) dirba pirmadieniais–ketvirtadieniais 9–17 val., penktadieniais 9–16 val.

A.Valantiejaus nuotr./Antarktida: ozono skylė
A.Valantiejaus nuotr./Antarktida: ozono skylė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius