Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotomeno festivalyje Kaune – šiuolaikinė Šveicarijos fotografija

Ketvirtadienį, rugsėjo 11 d. 18:00 val. Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės g. 12) bus atidaroma fotomeno festivalio „Kaunas photo“ paroda „Cross Country Show (Kryžiaus krašto paroda)“.
Leo Fabrizio, „Bunkers“
Leo Fabrizio, „Bunkers“ / Parodos organizatorių nuotr.

Autoriai ir jų darbai: Christian Lutz „Protokolas“, Leo Fabrizio „Bunkeriai“, Urs Biggler „Gotthard“, Luca Zanier „Galios koridoriai“, Romain Mader „Ekaterina“, Anne Golaz „Kaimiški vaizdeliai“, Giacomo Bianchetti „Ar galiu?“. Penki iš septynių autorių dalyvaus atidaryme. 19 val. galerijos auditorijoje vyks trumpa fotografijos naktis – autorių pristatymas. Trukmė – iki 1 val.

Parodos „Cross Country Show“ satelitiniai renginiai:

Rugsėjo 11 d., ketvirtadienį 15:00 val. Vytauto Didžiojo karo muziejuje (K. Donelaičio g. 64, Kaunas) fotografo Leo Fabrizio iliustruota paskaita „Bunkeriai“, remiantis to paties pavadinimo fotografijų serija.

Rugsėjo 12 d., penktadienį 18:00 val. M.Žilinsko dailės galerijos auditorijoje (Nepriklausomybės a. 12, Kaunas) Catherine Kohler iliustruota paskaita „Šveicarų fotografija – už stereotipų ribų“.

Parodos atidarymo metu lankytojai bus pakviesti aplankyti kitas dvi festivalio KAUNAS PHOTO parodas, veikiančias M.Žilinsko dailės galerijoje – „Generation '74“ – su vienuolikos Europos fotografų, gimusių 1974 m., darbais ir „Muziejų dienos ir naktys“ su trylikos menininkų darbais apie fasadinę ir užkulisinę muziejų rutiną.

Apie parodą ir šveicarų autorius

Nors patys žmonių apsuptyje negarsiai juokiasi, nesielgia aikštingai, šveicarai viską girdi, mato. Jie – stebėtojai, saugantys popiežių, savo asmeninį privatumą, savo miesto, kantono sienas, šalies sienas, bankines paslaptis. Nors pastarosios tradicijos išsaugoti, atrodo, nepavyko, saugojimo barų dar yra. Įvažiuokite aplankyti atokų miestelį lietuviškais numeriais žymėtu automobiliu. Pastabčiokite. Išlipkite, pasivakščiokite. Dar šiek tiek pavažiuokite. Ir nenustebsite, kad turite „uodegą“. Ją prarasite tik išvažiavę iš miestelio ar jo formalios teritorijos. Taip Šveicarijoje įgyvendinama „saugi kaimynystė“.

Parodos kuratorius Mindaugas Kavaliauskas, pats studijavęs Šveicarijoje, teigia, kad šveicarų fotografai – panašūs į „paprastus“ šveicarus, todėl jų darbai nuosekliai pasakoja apie helvetų gyvenimo būdą, jų santykį su savo šalimi ir išoriniu pasauliu. Kryžiaus šalies menininkai retai būna išsišokėliai, o skandalingiausias menininko poelgis šioje šalyje – jei dėl, sakytum, menko nusižengimo viešajai tvarkai, iškviečiama policija. Toks scenarijus, beje, buvo įgyvendintas vieno iš parodoje eksponuojamų fotografų kūrybinio darbo procese. Dažniausias šveicarų šiuolaikinių fotografų kūrybos metodas – stebėjimas. Legendinis Šveicarų fotografas Rene Buri, pokaryje atstovavęs lemiamo momento fotografijai, šiandien daug pasiekėjų neturi. Jo „anūkai“ labiau laikosi „gynybinės pozicijos“, siekdami stebėsenos subtilumo, techninio perfekcionizmo ir „saugojimo“. 

Dėl to dažnas pasakytų, kad didžioji dalis šveicarų fotografijos – nuobodi, nejudri, išranki siužetams. Keturiasdešimtmečių kartos kuriama dokumentinė fotografija dažnai pirmiausiai skirta vis dar sėkmingai gyvuojančiai iliustruotai spaudai, o po to – meno reikalams. Trisdešimtmečiai ir dvidešimtmečiai studijavo meno mokyklose, ir savo kūryboje kryžmina temas, problemas su meninės išraiškos klasika, meno tarpdisciplininėmis meno formomis. Šveicarų fotografija, kaip ir jų būdas neša mažos šalies, aplink kurią sukasi pasaulis, mentalitetą. Tai atvaizdai, už kurių vaizdo, fotografuoto Šveicarijoje, slepiasi pasaulinio masto politika, ekonomika, globalizacija.

„Cross Country Show“ – paroda, apjungianti septynių šveicarų fotografų darbus, atskleidžiančius septynis šios šalies veidus: didžiosios politikos užkulisius, prabangą priimant svarbius sprendimus, korporacijas ir jų viešuosius ryšius, gynybinį mentalitetą, ekstremalias gamtines sąlygas, kuriomis šveicarai grumiasi kasdienybėje, šveicarų karaliavimą užsienyje ir jų užmarštį gilioje provincijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius