Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Frankofonijos dienos proga – pažintis su semiotiku A.J.Greimu

Pirmadienį Lietuva kartu su pasaulio bendruomene mini Tarptautinę frankofonijos dieną. Užsienio reikalų ministerija šią progą pažymės kovo 24 dieną, penktadienį, pristatydama parodą apie garsaus lietuvių kilmės prancūzų mokslininko, eseisto ir kultūrologo, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjo Algirdo Juliaus Greimo gyvenimą ir kūrybą.
Algirdas Julius Greimas
Algirdas Julius Greimas

Kaip praneša Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos centrinio valstybės archyvo (LCVA) parengtoje parodoje eksponuojami A.J.Greimo mokslo, studijų Vytauto Didžiojo universitete ir pedagoginės veiklos rašytiniai dokumentai, kiti prancūziškąjį gyvenimo laikotarpį pristatantys eksponatai. Parodoje taip pat rodomi kadrai iš LCVA saugomų režisieriaus Sauliaus Beržinio ir operatoriaus Algimanto Mikutėno kino apybraižų.

Lankytojams pirmą kartą bus pristatomas Lietuvos Respublikos Seimo nario, buvusio Lietuvos ambasadoriaus prie UNESCO ir atstovo prie Tarptautinės frankofonijos organizacijos (TFO) dr. Arūno Gelūno fotografijų ciklas, skirtas 100-osioms Algirdo Juliaus Greimo gimimo metinėms paminėti. Nuotraukose užfiksuotos A.J.Greimo gyvenimą ir kūrybą įprasminančios Paryžiaus vietos kartu su semiotikų Erico Landowskio, Thomaso F.Brodeno ir docentės Nijolės Keršytės pasakojimais ir prisiminimais apie garsųjį mokytoją.

TFO veikloje Lietuva kaip stebėtoja dalyvauja nuo 1999 metų. Pagal 2015–2018 m. Partnerystės memorandumą dėl Nacionalinės frankofonijos iniciatyvos, Lietuvos valstybės tarnautojams ir diplomatams užtikrinamas mokymasis ir kompetencijų tobulinimas prancūzų kalba. Dalyvavimas šios organizacijos veikloje sukuria palankias sąlygas kultūriniam ir moksliniam bendradarbiavimui, jaunimo mainams, prancūzų kalbos mokymo stiprinimui, prancūzakalbių šalių kultūrų pažinimui.

Tarptautinė frankofonijos organizacija vienija 80 pasaulio valstybių (54 valstybės narės, 23 stebėtojos ir 3 asocijuotos valstybės). Nors pagrindiniai organizacijos uždaviniai yra prancūzų kalbos ir kultūros puoselėjimas, dialogo tarp įvairių pasaulio tautų ir kultūrų skatinimas, TFO vis daugiau dėmesio skiria visai tarptautinei bendruomenei aktualiems klausimams, tokiems kaip konfliktų sprendimas, žmogaus teisių apsauga ir darnus vystymasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius