Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausia Eötvöso muzikos atlikėja dainuos Vilniuje

P. Eötvöso operoje „Meilė ir kiti demonai“ sausio 21 ir 22 d. LNOBT dainuos Allison Bell.
Allison Bell
Allison Bell / LNOBT nuotr.

Stulbinanti, užburianti, gyva, jaudinanti, magiška ir tikra – visi šie epitetai buvo išsakyti apie Peterio Eötvöso operą „Meilė ir kiti demonai“, bendrą Glaindborno festivalio ir LNOBT pastatymą (pasaulinė premjera 2008 m. rugpjūtį, Vilniuje – lapkritį). Glaindborno premjeroje pagrindinį Siervos Marijos vaidmenį dainavo Allison Bell. Vieninteliai šios operos spektakliai LNOBT šį sezoną ir vieninteliai su Allison Bell – tik sausio 21 ir 22 d.

Moderni opera pagal G. G. Márquez‘o romaną „Apie meilę ir kitus demonus“, opera apie uždraustą meilę, išsiskleidusią tropikų magijos kupinoje XVIII a. Kolumbijoje, apie meilę tarsi apsėdimą, meilę – „siaubingiausią iš visų demonų“. Romano fantazija leido laisvai karaliauti kompozitoriaus muzikinei išmonei, o pagrindiniai romano siužeto taškai – uždrausta meilė, kieta religijos ranka, įkalinimas, tragiška aistra – atrodė tarsi operinio repertuaro šerdies dalys, tad kompozitoriui teko tik pasiduoti romano magijos tėkmei. 

„Šios istorijos ėmiausi labai entuziastingai, nes ji kupina fantazijos, o labiau už viską – meilės. Opera ir meilė – tai man svarbiausia“, – sakė P. Eötvösas.

Operos pastatymas iš tiesų įspūdingas. Puikios dekoracijos, kostiumai, išradingos režisūros metaforos nepaleidžia dėmesio per visą spektaklį. Solistams teko ypatingai sudėtingi vaidmenys – tiek vokalo, tiek artistine prasme, tačiau visi solistai dainuoja ir vaidina puikiai! Vytautas Juozapaitis, Vladimiras Prudnikovas (kuris, beje, už Dono Toribijo vaidmenį pelnė Švyturių apdovanojimą 2008 m.), Jovita Vaškevičiūtė, Laima Jonutytė, Kęstutis Alčauskis, Audrius Rubežius ir Inesa Linaburgytė – kiekvienas surado svarbiausią savo vaidmens charakterio bruožą, subtiliai, artistiškai ir paveikiai perteikiamą publikai.

Pagrindinį – Siervos Marijos – vaidmenį Vilniuje praeitą sezoną dainavo nepaprastai įspūdinga solistė iš JAV Marisol Montalvo, kuriai iš esmės ir buvo rašoma ši opera. Tačiau prieš pat premjerą jai susirgus, Glaindborne, premjeroje Siervą Mariją su didžiule sėkme dainavo Allison Bell.

Jos Sierva Maria P. Eötvöso operos „Meilė ir kiti demonai“ premjeroje Glaindborne sulaukė ypatingo atgarsio, pasirodymas buvo išgirtas visose recenzijose. Šį vaidmenį artimiausiu metu ji dainuos ne vien Vilniuje, tačiau ir Opera du Rhin, Strasbūre. Po Glainborno sėkmės, Allison Bell pakviesta dainuoti P. Eötvöso operų pastatymuose Kajeno, Strasbūro, Budapešto ir Madrido teatruose.

Gimusi Tasmanijoje, ši solistė Sidnėjaus universitete studijavo istoriją ir muziką, vėliau tęsė dainavimo mokslus Londone, stažavosi Anglijos nacionalinėje operoje. Tarp jos laimėtų tarptautinių konkursų – Lilian Baylis apdovanojimas (The Knack, ENO),  La Scala teatro įsteigtas Jaunųjų solistų apdovanojimas,  taip pat Viñas konkursas Barselonoje. Beje, jos mokytoja stažuotėje La Scala teatre buvo garsioji Virginia Zeani, kažkada gastroliavusi ir Lietuvoje, ir visiems, tada ją girdėjusiems, tapusi legenda.

Allison Bell repertuare – daugelis soprano vaidmenų Handelio, Mozarto, Verdi, R. Strausso, Offenbacho, Gounod ir kitų kompozitorių operose, ji dainuoja garsiausiose Europos teatrų ir festivalių pastatymuose. Dažnai Allison Bell atlieka ir šiuolaikinę muziką, L. Berio, J. Cage‘o, A. Schnittkės, A. Schoenbergo kūrinius. Beje, tarp daugelio šiuolaikinių kūrinių premjerų, Allison Bell dainavo ir B. Kutavičiaus oratorijos „Paskutinės pagonių apeigos“ premjeroje Didžiojoje Britanijoje, Glamorgano festivalyje.

Sausio 21 ir 22 d. Allison Bell dainuos LNOBT, operą „Meilė ir kiti demonai“ diriguos Modestas Pitrėnas. Spektaklių pradžia 18.30 val

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius