Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaras Rinkevičius naujojo sezono pristatyme: tokio tyčiojimosi iš kultūros dar nemačiau!

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO), vadovaujamas Gintaro Rinkevičiaus, šeštadienį, rugsėjo 25 dieną, pradeda XXII koncertų sezoną. Tačiau orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas, pristatydamas naujus muzikos metus, negailėjo griežtos kritikos valdžiai dėl „pasityčiojimo iš kultūros“.
Gintaras Rinkevičius
Gintaras Rinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šeštadienį LVSO klausytojus pakvies naujo sezono pradėti su P.Čaikovskio operos „Eugenijus Oneginas“ koncertiniu atlikimu. Jame pasirodys trumpam į Lietuvą grįžę solistai Edgaras Montvidas, Asmik Grigorian, specialiai į sezono atidarymą atvyks ir svečias iš Latvijos Samsonas Izjumovas, koncerte dainuos Vladimiras Prudnikovas ir kiti.

Lietuvoje egzistuoja provincinis požiūris į kultūrą. Tokio tyčiojimosi iš kultūros, kaip per pastaruosius dvejus metus, aš dar nemačiau.„Labai smagu, kad darbų kasmet vis daugėja, reikia atsirinkti, kur ir kada dainuoti, bet Lietuvai visada skiriu didesnį dėmesį. Aš asmeniškai atvažiuodamas į Lietuvą nesitikiu finansinės naudos – tai mano, kaip solisto, padėka šaliai, kur aš įgavau išsilavinimą“, – sakė E.Montvidas, neseniai grįžęs iš Berlyno ir jau planuojantis vykti į Prancūziją.

Tačiau G.Rinkevičius, dėkodamas solistams ir džiaugdamasis, kad naujajame sezone netrūks įdomių koncertų, skirtų įvairiems publikos skoniams, griežtai įvertino valdžios vykdomą kultūros politiką.

„Labai džiaugiuosi, kad sezono pradžia, nepaisant sunkumų, vis dėlto yra, kad sezone bus įdomių koncertų. Ačiū solistams, kurie koncertuoja užsienyje, bet grįžta padainuoti ir Vilniuje. Deja, Lietuvoje sąlygos yra visiškai kitokios nei Europoje. To už kultūrą atsakingi žmonės nesupranta arba nenori suprasti, – piktai apgailestavo LVSO vadovas. – Lietuvoje egzistuoja provincinis požiūris į kultūrą. Tokio tyčiojimosi iš kultūros, kaip per pastaruosius dvejus metus, aš dar nemačiau. Mažinamos dotacijos, muzikantų atlyginimai, mes turime mažinti koncertų skaičių, bet kviesti dirigentų, kurie nemoka diriguoti, ar solistų, kurie nemoka dainuoti, mes negalime. Draugiškumas draugiškumu, bet ilgai taip tęstis negali.“

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Asmik Grigorian
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Asmik Grigorian

Nepaisant valdžios vykdomos kultūros politikos, LVSO koncertams netrūksta publikos dėmesio, tačiau, anot G.Rinkevičiaus, žiūrovų skoniui nėra pataikaujama.

„Iki sausio mėnesio pakviesime į 29 muzikos renginius. Grosime daug skirtingos muzikos, kad būtume įdomūs įvairiai publikai, taip pat stengsimės vykdyti edukacinę programą. Negalime tik tenkinti publikos skonio – kūriniai turi būti įdomūs tiek muzikantams, tiek man, dirigentui“, – tikino G.Rinkevičius.

Žiūrovų laukia 3 koncertai vaikams (spalio 10 d. „Muzikos garsai“, „Snieguolė“ lapkričio 27 d. ir „Dainuoja „Liepaitės“ gruodžio 11 d.), kamerinės muzikos programos (spalio 16 d. perkusininko Pavelo Giunterio projektas šokio spektaklis „Diagnozė: vyras“, lapkričio 27 d. vyks fagotininko Andriaus Puplauskio ir draugų koncertas „Kalėdų odisėja“).

Spalio mėnesį LVSO pradeda naują unikalų koncertų ciklą „Jaunųjų talentų galerija“. Tai LVSO inicijuota koncertų serija, kurios metu publikai bus pristatyti patys garsiausi įvairių šalių jaunieji klasikinės muzikos solistai, pelnę reikšmingus tarptautinius apdovanojimus.

Spalio 22 dieną LVSO tradiciškai atidarys šiuolaikinės muzikos festivalį „Gaida“. Šiame koncerte pirmą kartą Lietuvoje bus atlikta kultine simfonija tapusi J.Adamso „Doctor Atomic Symphony“. O legendinė „The Queen Symphony“, parašyta pagal grupės „Queen“ dainas, šį rudenį skambės ne tik Vilniaus kongresų rūmuose, bet ir Šiaulių arenoje bei Kauno halėje.

Gruodžio mėnesį Vilniaus kongresų rūmuose tradiciškai bus surengti septyni šventiniai koncertai, kurių metu LVSO pristato įvairias koncertų programas. Žiūrovų laukia ir sensacingiausiu jau vadinamas naujametis koncertas „Symphonic Michael Jackson“, kuriame pirmą kartą Lietuvoje skambės legendinio dainininko Michaelo Jacksono garsiausių dainų simfoninė versija (aranžuotės autorius Rimantas Giedraitis).

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Edgaras Montvidas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Edgaras Montvidas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius