Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvame Viktoro Diawaros pasirodyme – duoklė gimtajam Maliui

Vienos garsiausių Lietuvos grupių „Skamp“ narys Viktoras Diawara-Vee surengs specialų gyvą pasirodymą, kuriame atiduos duoklę savo gimtinei – Vakarų Afrikos valstybei Maliui. Kartu su perkusininku Vyčiu Vainilaičiu atlikėjas pristatys programą, sudarytą iš šios Vakarų Afrikos šalies melodijų ir ritmų.
Viktoras Diawara
Viktoras Diawara / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors gimęs Vilniuje, Viktoras Diawara dalį vaikystės praleido Malyje – Vakarų Afrikos valstybėje, kurios plotas – beveik 19 kartų didesnis nei Lietuvos. Šioje šalyje gimė ir augo jo tėvas.

Malio muzikinės tradicijos kyla iš griotų kultūros – keliaujančių bardų, kurie per poeziją bei giesmes pasakodavo apie šalies istoriją, aktualijas, politiką. Beje, net ir šiandien apie dešimtadalis Malio gyventojų gyvena kaip klajokliai, todėl griotų tradicijos išlieka gyvos. Malio muzika yra labai įvairi ir apima daug žanrų. Etnomuzikologai teigia, kad būtent kelių Malio etninių bendruomenių muzikoje randamos bliuzo ištakos.

„Afrika mums atrodo labai tolima, tačiau iš tiesų bent jau muzikine prasme ji yra kur kas arčiau nei daugelis įsivaizduoja. Juk daugybės visiems gerai pažįstamų muzikinių stilių – bliuzo, džiazo ir kitų – šaknys slypi būtent ten. Mūsų pasirodymo metu klausytojai galės prisiliesti prie šių šaknų ir geriau suprasti, iš ko išaugo didelė dalis šiuolaikinės muzikos“, – sakė V. Diawara, kuris nuolat užsuka į gimtinę ne tik aplankyti gimtų kraštų, bet ir pasisemti muzikinio įkvėpimo.

Pasirodymas vyks trečiadienį, gegužės 18 d., 21 val. menų fabrike „Loftas“. Įėjimas – nemokamas. Šis koncertas – festivalio „Afrikos dienos“ programos dalis.

Be to, prieš V. Diawaros ir V. Vainilaičio pasirodymą bus demonstruojamas muzikinis dokumentinis pasakojimas apie garsaus bliuzo kompozitoriaus ir atlikėjo Marcuso Jameso kelionę į Malio sostinę Timbuktu. Juostoje „Timbuktoubab“ užfiksuota, kaip jis įrašė unikalaus skambesio albumą, bendradarbiaudamas su geriausiais šių dienų Vakarų Afrikos muzikantais. Albume dera amerikietiškas bliuzas ir tradicinė Malio muzika.

Vietine kalba žodis „toubab“ reiškia „baltas žmogus“, tad filmo pavadinimas „Timbuktoubab“ atskleidžia atvirą skirtingų kultūrų ir muzikos stilių ryšį. Marcusas Jamesas gilinasi į Malio muzikines tradicijas ir kuria su pačiais geriausiais Malio muzikantais. Filme perteikiamos šių muzikantų kelionės į Timbuktu akimirkos.

„Afrikos dienos 2011“ – ne pelno siekiantis Juodosios Afrikos kultūros festivalis šiemet rengiamas pirmą kartą. Jo programoje – muzikos koncertai, meno dirbtuvės, kino seansai, parodos, diskusijos ir kiti renginiai. Festivalis vyks Vilniuje gegužės 18-22 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius