-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimo džiaugsmo šypsnis iš Afrikos

Saulėta, gyvenimo meile bei optimizmu trykštanti skulptūrų paroda iš Zimbabvės pasiekė Kauną, sukaustytą šalčio bei padengtą baltu sniego kilimu.
Parodoje Kaune matoma nuostabi F.Mwarowos skulptūra „Svajojantis ūkininkas“
Parodoje Kaune matoma nuostabi F.Mwarowos skulptūra „Svajojantis ūkininkas“ / Parodos rengėjų nuotr.

Lietuvos organizacijos Humana People to People Baltic, įgyvendinančios švietimo, sveikatos bei aplinkosaugos sektorių projektus Afrikoje, nariai ją eksponuoja galerijoje „Aukso pjūvis“ (Verslo lyderių centras, K.Donelaičio g. 62).

Paroda „Zimbabvės skulptūros meistrai“ čia veiks iki balandžio 11 dienos.

Zimbabvės skulptūros bene labiausiai kolekcionuojama meno rūšis pasaulyje, jos pavyzdžių rasime Rokfelerių bei Velso princo namuose. 1988 m. Londonas pirmąjį kartą išvydo Zimbabvės meistrų kūrinius, žurnalas „Art Review“ susižavėjęs rašė: „Dabar, kai skulptorius Henry Moore paliko šį pasaulį, kas yra geriausias šio meno atstovas pasaulyje? Nėra abejonių, yra trys pasiekę aukštumų, ir visi trys yra iš Zimbabvės“. Tai buvo Henry Munyaradzi, Nicholas Mukomberabwa ir Bernardas Matemera.

Dar po kurio laiko JAV laikraštis „The Oregonian“ pastebėjo: „Per pastaruosius dešimtmečius Zimbabvės Šona skulptūra surado kelius į tokias reikšmingas vietas, kaip Modernaus meno muziejus New Yorke bei Rodeno muziejus Paryžiuje.“

Dirba ir gyvena kartu

Tengenengo skulptūros bendruomenėje Guruve, Zimbabvėje, skulptoriai dirba ir gyvena visi kartu, todėl čia susikūrusi aplinka yra palanki jų kūrybai, iš kurios reikalaujama aukščiausio meninio lygio.

2004 m. įkurta Friends Forever vienija trijų kartų skulptorius, skatina Zimbabvės akmens meninio apdirbimo raidą, siekia pristatyti šioje šalyje sukurtus meno kūrinius tarptautinėje erdvėje. Per savo veiklos metus Friends Forever jau surengė per 100 parodų įvairiose pasaulio šalyse, kaip JAV, Didžioji Britanija, Ispanija, Lichtenšteinas, Rusija, Italija, Prancūzija, Austrija ir t.t. Drauge su Humana People to People ji rūpinasi ir tuo, kaip parduoti skulptūras bei užtikrinti pajamas talentingiems Zimbabvės menininkams.

Lietuvą pasiekių Zimbabvės autorių pavardės žinomos plačiai pasaulyje. „Menas turi išeiti iš širdies,“ – mėgdavo sakyti Fanizani Akuda, šiais metais palikęs pasaulį.

Jis labai mėgstamas skulptorius, kurio darbų parodos vyko Vokietijoje, JAV, Švedijoje, Ispanijoje, Kuboje, Italijoje, Rusijoje, Australijoje, Olandijoje.

Fungai Mwarowa kuria įspūdingas reptilijų šeimos gyvūnų skulptūras – krokodilus, chameleonus, varles, dažnai pasirinkdamas violetinio atspalvio žydrą lepidiolitą arba kietą kaip granitas jo atmainą raudonąjį jaspį.

Colleen Madamombe yra viena įdomiausių Zimbabvės moterų skulptorių, kuri su neapsakoma meile ir švelniu humoru kuria moterų figūras su visomis detalėmis, suknelėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius