Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Informacinės technologijos sužavėjo I.Simonaitytės bibliotekos lankytojus

Informacinių technologijų diena I. Simonaitytės bibliotekoje viliojo lankytojus ne tik tradiciniais gyventojų skaitmeninio raštingumo mokymais, bet ir intriguojančiomis naujovėmis. Susirinkę lankytojai neslėpė geros nuotaikos ir susižavėjimo – vieni grožėjosi robotais ir dronais, kiti mėgavosi arbata ir saldainiais, o štai treti išbandė 3D akinius ir susipažino su virtualiu pasauliu.
Informacinių technologijų diena Klaipėdos I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje
Informacinių technologijų diena Klaipėdos I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje / I.Simonaitytės bibliotekos nuotr.

Atvirų durų diena vyko spalio 24 d. Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje. Tai buvo puiki progra susipažinti su naujaisiais pasiekimais, nes čia po vienu stogu atsidūrė viskas, kas susiję su informacija ir technologijomis. Kaip teigė viena iš renginio organizatorių Sigita Jurjonienė, „XXI a. mes esame neatskiriami nuo technologijų, vis daugiau žmonių domisi bepilotėmis skraidyklėmis, robotais, 3D spausdintuvais, virtualia realybe“.

Atvirų durų diena surengta spalio 24 dieną, nes tai – Pasaulinė informacinių technologijų plėtros diena. Šios dienos tikslas – informuoti visuomenę apie technologines naujienas, didinti vadinamąjį technologinį raštingumą, spręsti informacinių technologijų plėtros problemas. Ši diena, tai projekto „Gebėk. Naudokis. Bendrauk“ dalis. Projekto metu yra ugdomi visuomenės gebėjimai, kaip išmaniai ir kūrybiškai naudotis naujausiomis skaitmeninėmis technologijomis, socialiniais tinklais, privatumu viešojoje erdvėje, tinkamos informacijos atsirinkimu. Spalio 24 d. dieną I. Simonaitytės bibliotekoje šurmuliavo projekto partneriai – Tauragės rajono ir Klaipėdos miesto bibliotekos, „Išmanioji mokykla“, rėmėjas MB „Navigatorius“ su naujausiais technologijų pasiekimais.

Nuo 3D spausdintuvo iki virtualaus trimačio pasaulio

Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka visuomenei pristatė 3D spausdintuvą, papasakojo, kaip juo naudotis, parodė, kaip reikia programuoti norimus daiktus ir kaip juos atspausdinti. Norintys galėjo vietoje susimodeliuoti ir atsispausdinti vardinius raktų pakabukus. Bibliotekos darbuotojos atsivežė ir atspausdintų pavyzdžių, kadangi pastatų ir kitų didesnių objektų spausdinimas užtrunka net iki kelių parų.

Klaipėdos I.Simonaitytės viešosios bibliotekos nuotr./Informacinių technologijų diena Klaipėdos apskrities viešojoje bibliotekoje
Klaipėdos I.Simonaitytės viešosios bibliotekos nuotr./Informacinių technologijų diena Klaipėdos apskrities viešojoje bibliotekoje

Atvirų durų dienos lankytojai galėjo susipažinti su virtualiu pasauliu iš arti – projekto rėmėjas MB „Navigatorius“ vadovas Artūras Baltrukaitis pristatė virtualią realybę, kurioje galima sukurti trimatę aplinką, landšaftą, pastatus, patalpas ir įkelti skaitmenines knygas, o taip pat sukurti parodas, pateikti skaidres, filmus ir kitą mokomąją ir informacinę medžiagą. Virtuali realybė – tai 3D socialinis tinklas, sukurtas remiantis interneto ir OpenSimulator technologijomis. Lankytojus ypač sužavėjo ir nustebino Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka virtualioje realybėje. Lankytojai klausė, kaip galima ją aplankyti, kokios technologijos naudojamos jai sukurti.

Bibliotekoje visą dieną buvo galima išbandyti virtualios realybės akinius, kurie leidžia prisiliesti prie ateities. Buvo demonstruojamos kelios simuliacijos. Lankytojus ypač sužavėjo mokomoji simuliacija apie saulės sistemos planetas, kur lankytojai ne tik sužinojo apie saulės sistemos planetas, jų dydžius, atstumus, bet ir pamatė, kokios jos didelės, kurios didesnės už mūsų planetą ir kaip atrodo Saulė. „Toks mokymasis, pasitelkiant įvairius pojūčius, yra žymiai veiksmingesnis“ – teigė Sigita Jurjonienė. Visą dieną lankytojai galėjo išbandyti papildytos realybės piešinių spalvinimą, kur nuspalvinti 2D piešiniai atgyja.

Gyventojai mokėsi skaitmeninio raštingumo

I. Simonaitytės biblioteka šią Pasaulinę informacinių technologijų plėtros dieną subūrė gyventojus į naujos mokymų programos pristatymą. Biblioteka gyventojams šalia tradicinių kompiuterinio raštingumo pradmenų mokymų, pristatė mokymus pažengusiems, tai yra, tiems, kurie jau mokėsi kompiuterinio raštingumo pradmenų arba juos turi. Praėjusiais 2015 metais mokymų metu vyko gyventojų apklausa ir atsižvelgę į pačių gyventojų poreikius, parengėme naują skaitmeninio raštingumo mokymų programą, kurioje pagrindinis dėmesys yra skiriamas bendravimui socialiniais tinklais, ypač Facebook ir interneto telefonijos tinklui bei kompiuterinei programai Skype. Šie mokymai vyksta mažose grupėse bibliotekos Mokymo klasėje, kurioje yra kompiuteriai su integruotu procesoriumi ir naujausia programine įranga. Norintieji patekti į mokymus, turi užsiregistruoti bibliotekos Interneto skaitykloje arba paskambinę telefonu. Mokymus veda bibliotekininkės – edukatorės, kurios turi ilgametę patirtį skaitmeninio raštingumo mokymuose. Bibliotekininkės už gyventojų skaitmeninio raštingumo mokymus yra gavusios apdovanojimus iš Kultūros ministerijos, taip pat joms suteiktas „Bibliotekininko – e. mokytojo“ vardas už skaitmeninės atskirties mažinimą Lietuvos gyventojams. „Esu labai dėkinga už suteiktas žinias ir malonų bendravimą mokytojoms“ – džiaugėsi lankytoja Danutė. – Lankiau kursus, man buvo atvertas langas į kompiuterijos pasaulį. Dabar atėjau pasiklausyti apie naujus mokymus, einu registruotis, noriu išmokti naudotis facebook programa“.

Skraidė dronai ir kovojo robotai

Ypač didelio visuomenės dėmesio susilaukė bepilotės skraidyklės (dronai), kurias pristatė Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka. Nepilotuojami skraidymo aparatai vis labiau populiarėja Lietuvoje ir žmonės vis daugiau domisi jų taikymo galimybėmis ne tik pramogoms, bet ir kasdieniniame gyvenime. Susirinkusieji bibliotekoje galėjo ne tik apžiūrėti dronus, bet ir išbandyti jų valdymo galimybes. Miesto bibliotekos projekto „Kitokia realybė bibliotekoje“ vadovė Jolita Baltrimienė sakė: „Jaunimas labai domisi virtualios ir praplėstos realybės technologijomis, nori išmokti jas taikyti ir jomis naudotis. Biblioteka įgyvendina projektą, kurio metu norima jaunus žmones paraginti rinktis paklausias techninės informacijos ir ryšių technologijų specialybes, ugdyti skaitmeninę kompetenciją bei bendruomeniškumą“.

Klaipėdos I.Simonaitytės viešosios bibliotekos nuotr./Informacinių technologijų diena Klaipėdos apskrities viešojoje bibliotekoje
Klaipėdos I.Simonaitytės viešosios bibliotekos nuotr./Informacinių technologijų diena Klaipėdos apskrities viešojoje bibliotekoje

Klaipėdos „Išmanioji mokykla“ supažindino lankytojus su robotais ir jų programavimo subtilybėmis. Šiandien robotai vis dažniau naudojami kasdieniniame gyvenime ir jau nebėra srities, kur nebūtų bandomi ar naudojami robotai. Būrelio vadovas Vaidas Bradauskas teigė, kad mokiniai, konstruodami robotus, mokomi dirbti komandoje, skatinami bendradarbiauti, komunikuoti ir suprasti vieni kitus. Užsiėmimų metu lavinamas gebėjimas priimti sprendimus, loginis mąstymas, skatinamas mokinių kūrybiškumas per praktinę veiklą. Vaidas Bradauskas pristatymo metu papasakojo, kokiose varžybose dalyvauja robotikos būrelio mokiniai, o šie savo ruoštu pademonstravo dvi robotų rungtis: linijos sekimą ir robotų sumo varžybas.

Lankytojų nenuvylė

Atvirų durų dienos lankytojai džiaugėsi puikia galimybe. Renginys pritraukė neregėtą gausybę žmonių. Čia kiekvienas rado, kur paganyti akis. Lankytoja Alisa teigė, kad Klaipėdoje dar nėra tekę dalyvauti tokioje šventėje, kur tiek technologijų vienoje vietoje. Moteris susidomėjo 3D spausdintuvu. „Labai didelį įspūdį paliko virtuali realybė, – šypsojosi moteris. – Dar niekur tokios neteko matyti“. O štai moksleivis Laurynas atskleidė, kad labai domisi dronais. „Pamačiau ir net galėjau išbandyti dronus. Dabar tikrai žinau, kad noriu išmokti juos pilotuoti“, – įspūdžiais dalinosi Laurynas.

Taigi spalio 24 d. – Pasaulinę informacinių technologijų plėtros dieną – biblioteka subūrė norinčius išmokti dirbti kompiuteriu, naršyti internete, dalyvauti socialiniuose tinkluose, susipažinti su 3D technologijomis, bepilotėmis skraidyklėmis (dronais), robotais.

I. Simonaitytės bibliotekos projekto „Gebėk. Naudokis. Bendrauk“ tikslas – ugdyti visuomenės medijų ir informacinio raštingumo gebėjimus, mokyti kritiškai analizuoti ir vertinti pateikiamą viešąją informaciją. Projekto metu ugdomi visuomenės gebėjimai, kaip išmaniai ir kūrybiškai naudotis naujausiomis skaitmeninėmis technologijomis, socialiniais tinklais, privatumu viešojoje erdvėje, tinkamos informacijos atsirinkimu. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba, projekto rėmėjas – MB „Navigatorius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius