Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinėje operoje „Julius“ – Kolobovaitės ir Pavilionio duetas

Kovo 23 d. 3-iasis Šiuolaikinės operos festivalis NOA (Naujosios operos akcija) prasidės operos „Julius“ pasauline premjera, kuri bus rodoma Lietuvos rusų dramos teatre. Tikrais įvykiais paremtą istoriją operoje pasakos „Triumfo arkos“ laimėtoja Ona Kolobovaitė ir operos dainininkas Tomas Pavilionis.
Ona Kolobovaitė
Ona Kolobovaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Premjera Opera

JAV gyvenantis lietuvių kilmės kompozitorius Charlesas Halka operą „Julius“ kūrė, norėdamas įamžinti tikrąją savo senelio Juliaus Jušinsko šeimos istoriją. Operos siužeto centre – visa Jušinskų šeima, pokario metais iš Lietuvos pasitraukusi į Vakarus, kur pabėgėlių darbo stovyklose laukė galimybės sugrįžti namo.

Vokietijoje gyvenę kaip DP emigrantai (Displaced Persons – „ištremti“ žmonės), jie puoselėjo viltį, kad Lietuva netrukus bus laisva. Įvykiams susiklosčius Lietuvos nenaudai, jiems teko emigruoti už Atlanto. Operoje pasakojama, kaip sudėtingomis aplinkybėmis susiklostė šios šeimos patirtis, tarpusavio santykiai ir vertybės. Specialiai pasiklausyti operos iš JAV atvyks Jušinskų šeima bei didelis būrys kitų DP emigrantų.

„Ši opera labai reikšminga man ir mano šeimai. Didelė dalis melodijų ir harmonijų kilo iš lietuvių liaudies muzikos, o pagrindinės melodijos grįstos tomis lietuviškomis dainomis, kurias mano senelis Julius dainavo dar bemaž penkiasdešimt metų po to, kai paliko Lietuvą“, – taip „Julių“ pristato kompozitorius Ch. Halka.

Juliaus Jušinsko vaidmenį patikėta kurti tenorui Tomui Pavilioniui, o Adeliną Jušinskienę operoje įkūnys sopranas Ona Kolobovaitė. Judviejų sūnų – mažąjį Juliuką – įdainuos dešimtmetis diskantas Deividas Kairys. Operoje taip pat dalyvauja choras, orkestras ir šokėjai. Operos libreto autorė ir režisierė – Marija Simona Šimulynaitė, meno vadovas ir dirigentas – Ričardas Šumila.

Istorinius įvykius dokumentuojančios operos „Julius“ premjerą papildys teatro fojė eksponuojama su kūriniu glaudžiai susijusi Pasaulio lietuvių bendruomenės paroda. Parodos stenduose patalpinta medžiaga liudija autentiškas akimirkas iš pokario lietuvių išeivijos gyvenimo.

„Julius“ – tai pirmoji kovo 23-28 dienomis vyksiančio 3-iojo operos festivalio NOA premjera. Kitomis dienomis operos mylėtojams festivalio kūrybinė grupė rengiasi parodyti ne tik įprastą „operos“ sąvoką atitinkančių kūrinių, bet ir šokio, kino bei animacinių operų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius