Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Meko centre atidaryta paroda „Jurgis Mačiūnas: SoHo įkūrėjas“ (nuotraukos)

Šį šeštadienį Vilniuje, Jono Meko vizualiųjų menų centre buvo atidaryta nauja paroda „Jurgis Mačiūnas: SoHo įkūrėjas“. Tą pačią dieną šiame centre buvo pristatyta R.Bernstein ir S.Shapiro knyga „Illegal Living“.
Parodos atidarymo akimirka
Parodos atidarymo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Parodos atidarymo akimirka
Parodos atidarymo akimirka

Parodoje  pristatoma SoHo kūrimo dokumentinė medžiaga, dauguma iš Vilniaus miesto savivaldybės įsigytos Fluxus menininkų darbų kolekcijos. J.Meko centre pristatomas Fluxus judėjimo pradininkas Jurgis Mačiūnas – architektas, vizionierius, SoHo įkūrėjas, sumanęs idėją įkurti kooperatyvus pastatuose, kuriuose galėtų dirbti ir kurti avangardo menininkai. Parodoje Vilniuje yra pristatomi reti dokumentai, struktūriniai žemėlapiai ir korespondencija tarp Jurgio Mačiūno bei Niujorko valdžios pareigūnų, atskleidžianti SoHo kūrimo aplinkybes.

Parodoje taip pat eksponuojami tarptautiniu mastu pripažintų Fluxus menininkų Shigeko Kubota ir Larry Miller video darbais, bus parodyti ir filmininko Jeffrey Perkins bei fotografo Peter Moore kūriniai, kita filmuota medžiaga bei interviu.

Parodoje dalyvavo ir specialusis garbės svečias, J.Mačiūno kolega, SoHo kūrimo laikotarpio dalyvis, legendinis avangardo filmininkas Jonas Mekas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Parodos atidarymo akimirka
Roz Bernstein ir Shael Shapiro

Atidarymo metu buvo pristatyta ir amerikiečių autorių Roz Bernstein bei Shael Shapiro Lietuvoje anglų kalba išleista knyga „Illegal Living: 80 Wooster Street and the Evolution of SoHo“. Šimtai menininkų, įskaitant Trisha Brown, Richard Foreman, Allen Ginsberg, Philip Glass, John Lennon, Hermann Nitsch, Yoko Ono, Nam June Paik ir Andy Warhol buvo susiję su Jono Meko Kinematekos pastatu ir pristatė savo darbus Wooster g. 80 bei SoHo rajone.

Sveikinimo žodį parodos atidarymo metu tarė ir J.Meko bičiulis, Europos parlamento narys Vytautas Landsbergis. V.Landsbergio žodžiais, nors kol kas didelei daliai lietuvių ir amerikiečių iki šiol yra sunku suprasti svarbų J.Meko indėlį į kultūrinį gyvenimą, tačiau parlamentaras išreiškė viltį, kad palaipsniui šis suvokimas ateis. V.Landsbergis lietuvius taip pat paragino susimąstyti, kad J.Mekas – puikus kandidatas į Nobelio premijos laureatus.

Parodą rengia Jono Meko vizualiųjų menų centras, kartu su Jono Meko fondu bei Amerikos centru. Paroda veiks iki rugsėjo 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius