-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jaunimo teatre – pavojinga Vaitkaus premjera

Jaunimo teatras balandžio 23 ir 25 dienomis pristato pavasarišką režisieriaus Jono Vaitkaus premjerą „Barbora ir Žygimantas“, naujai pažvelgsiančią į legendinę Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės istoriją. Režisierius pasirinko, anot jo, užmirštą temą, nepaisydamas to, kad „rinktis rimtą kūrinį su rimta istorija šiais laikais pavojinga“.
Režisierius Jonas Vaitkus
Režisierius Jonas Vaitkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Premjera Teatras

„Pasirinkau Jono Griniaus pjesę „Gulbės giesmė“, nes ši tema pamiršta, Žygimanto ir Barboros istoriją studijuoja daugiau istorikai ir literatai, o teatrui ši tema kažkodėl neįdomi – nei baletui, nei operai, nei kinui, – savo pasirinkimą aiškino J.Vaitkus. – Be to, lietuviškos tematikos pjesių nėra taip daug, todėl kai Jaunimo teatras po „Patriotų“ pakvietė dar ką nors pastatyti, pasirinkau šią istoriją.“

Režisieriaus įsitikinimu, Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės asmenybės bei istorija išprovokuoja daug temų.

„Tie du žmonės nėra toks dažnas atvejis tiek tautoje, tiek valstybėje, tiek laikmetyje, šioje istorijoje yra daug temų, kurios gali išprovokuoti daug vizijų“, – sakė režisierius.

Spektaklyje vaidina Jaunimo teatro aktoriai Kristina Andrejauskaitė, Vidas Petkevičius, Kostas Smoriginas, Aldona Bendoriūtė, Gediminas Storpirštis, Jurgis Damaševičius ir kiti. Žygimanto Augusto vaidmenį atliks teatro vadovas aktorius Algirdas Latėnas, kurį, anot J.Vaitkaus, ryžtis šiam vaidmeniui reikėjo įtikinti, o Barborą Radvilaitę įkūnys jaunosios kartos aktorė Severija Janušauskaitė.

„Barbora – besąlygiškai mylinti moteris, kurią labai įskaudino. Jos tragedija, kad su savo skausmu ji lieka viena, neturi į ką atsiremti. Daugybė trukdžių neleidžia jai priartėti prie vyro, kurį myli, ir jaustis saugiai“, – savo kuriamo personažo išgyvenimus pasakojo S.Janušauskaitė.

Režisierius atsidusęs prisipažino, kad laikotarpis privertė į šią istoriją pažvelgti naujai. „Renkantis bet kokį tekstą – nori ar nenori – privalu rasti sąšaukų su šiuolaikiniu gyvenimu. Gyvenimas dabar taip susiklostė, kad aplinkui labai daug apdergiančių dalykų bet kokia tema. Todėl rinktis rimtą kūrinį su rimta istorija netgi pavojinga, nes neliko jokios erdvės, kuri nebūtų išpurvinta, išsityčiota visomis prasmėmis, – skausmingai kalbėjo menininkas. – Bandydamas truputį apsisaugoti, ieškojau kažkokios kitokios formos, pažiūrėjau pro kitą prizmę į šią temą – taip laikas diktuoja, kitaip negaliu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius