Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joninių naktis Vilniuje – linksmybės Lazdynuose ir Verkiuose

Birželio 23-osios, ketvirtadienio, vakarą Lietuvoje švenčiamos Joninės. Sostinės gyventojai į tradicines šios nakties linksmybes kviečiami Lazdynuose ir Verkių parke.
Joninės
Joninės / 15min nuotr.

Lazdynų bendruomenės ir restorano „Marceliukes kletis“ rengiamą Joninių šventę vilniečiai gali rasti netoli „Litexpo“ parodų rūmų. Prie jų pasilikę automobilius, svečiai turėtų pagal nuorodas keliauti Neries link. Čia nuo 19 val. stūksos, organizatorių teigimu, didžiausias Joninių laužas Vilniuje. Susirinkusius linkmins folkloro kolektyvai, bus renkami šventės Jonai ir Janinos, vyks šokiai. Vakaronės ant upės kranto metu neapsieis ir be tradicinių paparčio žiedo paieškų, visi atėjusieji bus vaišinami arbata ir kitais skanėstais.

Atgis senosios tradicijos

Tradicinė Rasos šventė vyks ir Verkiuose. Čia jau 11-ąjį kartą trumpiausios nakties virsmą – vasaros Saulėgrįžą sutikti kviečia Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija. Visi Verkių parko (Žaliųjų ežerų g. 49) svečiai kviečiami pasipuošti vainikais, susiskinkti devynių žolynų  kupolę, pasiimti lauknešėlį ir su šeimomis, draugais, bičiuliais pasimėgauti liepomis kvepiančia gamta.
Šventėje dalyvaus  Vilniaus miesto folkloro kolektyvai: „Jorė“, „Nalšia“, „Laukis“, „Kūlgrinda“, „Varangė“, „Raskila“, etnomuzikologų Kirdų šeima, taip pat žolininkės-būrėjos, vaistažolių žinovės.

Šventės Verkių parke programa:

19 – 20 val. Šventės lankytojai kviečiami prisirinkti kupolių, aplankyti vaistažolių kermošių, pabendrauti su žolininkėmis ir būrėjomis, nusipinti vainikų, pasivaišinti arbata;

20 val. Šventės dalyviai kviečiami nusiprausus pereiti pro vartus, ansambliams giedant apeiginę sutartinę;

20.15 val. Kupolės gerbimas: šokami apeiginiai ir kiti rateliai aplink kupoles, mergaitės mėto ant kupolės vainikus norėdamos sužinoti kada ištekės, tęsiasi būrimas iš žolynų;

21 val. Ugnies apeigos prie Lizdeikos aukuro su apeigų folkloro grupe – „Kūlgrinda“;

21.20 val. Šventės dalyviai kviečiami pagerbti besileidžiančią saulę, giedamos sutartinės, apeinami ir apdainuojami Verkių parke esantys medžiai – ąžuolai, liepos, klevai, ir kt.;

21.50 val. Uždegamas šventinis laužas ir stebulė, Jonai vainikuojami ąžuolų vainikais,  pradedami šokiai aplink laužą, šventės dalyviai vaišinami apeiginiu sūriu, žmonės tuo metu susėdę gali vaišintis suneštinėmis vaišėmis, groja folkloro kolektyvai „Jorė“, „Varangė“, „Laukis“, „Nalšia“, „Raskila“, Kirdų šeima;

23.15 val. Šventės dalyviams išdalinami fakelai, kryžiokai su žvakelėmis vainikų plukdymui, dainuojant ansambliams eisena patraukia Neries link, čia plukdomi vainikai, ansambliai dainuoja vainikų plukdymo  dainas.

Apie Jonines

Nuo seno tikėta, kad Joninių, birželio 24-osios išvakarėse renkamos žolelės įgydavo magiškų, gydomųjų galių. Iš žolelių būdavo verdama arbata, jomis prikaišiojamos palubės, įmetama ir į tvartą, šis moterų atliktas veiksmas vadintas kupoliavimu.

Taip pat tikima, kad šią naktį netekėjusios merginos gali atspėti ateitį, tam jos pievose skindavo gėlių ir pindavo vainikus iš devynių arba dvylikos skirtingų žydinčių žolynų. Stebuklinga šią naktį laikyta ir rasa, garbinama saulė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius