Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juvelyrika lagamine. Pabėgimas

Naujienos, plūstančios iš televizorių ekranų, radijo imtuvų, interneto svetainių, šiuo metu nėra nei raminančios, nei guodžiančios. Krizė, recesija, grėsmė...Lietuvoje padėtis taip pat – ne pati geriausia. Žinios apie galimus karinius konfliktus, blogėjanti ekonomika, galiausiai nuolatinė lietuviškoji depresija, taip noriai eskaluojama žiniasklaidos – kartais atrodo, kad geriausia išeitis iš tiesų būtų pažiūrėti į gyvenimą „ten, kur mūsų nėra“.
Solveiga ir Alfredas Kriviciai ,,Vidinė mongolija''
Solveiga ir Alfredas Kriviciai ,,Vidinė mongolija''

Pasak pranešimo spaudai, nors ir esame išbandę visokias gynybines strategijas, tačiau pabėgimas kartais atrodo besąs vienintelė išeitis. Fizinis pabėgimas, kai pasitraukimas į save – jau nebeįmanomas. 

O jei grėsmė taptų neišvengiama, ir vienintelė galimybė būtų – iš tiesų bėgti? Grėsmė, užklumpanti netikėtai, kaip ir visi tikrai baisūs ir svarbūs dalykai. Tokia grėsmė bematant skaudžiausiu būdu priverčia perkainoti vertybių sistemą, bematant atsijoti tai, kas iš tiesų svarbu ir be ko negalime gyventi. Tai, ką pasiimtume su savimi bėgdami, kas telpa į lagaminą...

Galerija „Meno niša“ keliaujančios juvelyrikos kolekciją „Juvelyrika lagamine“ suformavo 2004 m. Šis projektas, sukurtas bendradarbiaujant su Lietuvos Institutu, pristatė žymiausius lietuvių juvelyrus daugelyje šalių. Lagaminas, kuriame koncentruotai atskleidžiamas lietuvių menininkų požiūrisį metalą, jų metalinė filosofija, pabuvojo Belgijoje, Gruzijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Portugalijoje, Italijoje ir t.t.

Šįkart „Juvelyrika lagamine“ įgyja naują, daug dramatiškesnį pavidalą. Staiga užklupti menininkai demonstruoja tai, kas jiems patiems svarbiausia, brangiausia ar asmeniškiausia. Jauni, tačiau sėkmingai kuriantys ir jau spėję išgarsėti autoriai Šarūnė Vaitkutė, Dainius Narkus, Jurgita Erminaitė, Eglė Čėjauskaitė, Vita Pukštaitė ir kiti, seniai pripažinimo visuomenėje susilaukę – iš viso dvidešimt lietuvių menininkų atstovauja „lietuviškąjį ekspozicijos flangą“. Autoriai pristato konceptualią juvelyriką, kurioje svarbiausia – idėja, įgijusi kamerinį, portatyvinį pavidalą. Tokį, kurį būtų galima sutalpinti į lagaminą.

„Pabėgimas“ – tema, jaudinanti įvairių tautybių autorius, todėl bėgti, be lietuvių, susiruošė ir menininkai iš Portugalijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Estijos, Australijos, Belgijos, Čekijos, Švedijos, Austrijos. Užsienio juvelyrų ekspozicijos kuratorius – lenkų menininkas ir teoretikas Giedymin Jablonski.

Lagaminai paruošti, menininkai bėga, nešdamiesi darbus, su kuriais negali išsiskirti...

Dalyviai iš Lietuvos:

Š. Vaitkutė, D. Narkus
A, Vaitkus
E. Čėjauskaitė
J. Erminaitė
L. Kavaliūnaitė
V. Pukštaitė
B. Sietinšienė
V. Mockaitis
E. Ludavičius
U. Blažytė
O. Čepeliuk
I. Diržienė
V. Druskytė
M. Gurevičienė
S. ir A. Krivičiai
S. Malaškevičiūtė
M. A. Šimkevičiai
B. Stulgaitė
S. Virpilaitis

Dalyviai iš užsienio:

Felicity Peters - Australija
Viktoria Münzker - Austrija
Nathalie Perneel - Belgija
Eeva Wornell - Suomija
Momoko Kumai - Japonija
Giedymin Jablonski – Lenkija
Michael Petry – Jungtinė Karalystė
Jivan Astfalck – Jungtinė Karalystė
Andrzej Pacak – Jungtinė Karalystė
Margarida Matos - Portugalija
Mona Wallström - Švedija
Vratislav Karel Novak – Čekija
Sven Tali - Estija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius