-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune – performanso meno festivalis „CREATurE Live Art“

Birželio 19-22 dienomis Kaunas taps tašku, kuriame susikerta įvairių šalių performanso menininkų maršrutai. Visą šiltąjį sezoną mieste truksiančio festivalio „Kaunas mene“ globoje susikūręs jaunasis „CREATurE Live Art“ pasiūlys keturias dienas gyvo veiksmo, eksperimentų, muzikos ir imediatyvaus meninio įvykio patyrimo.
„Postinstrumentum“
„Postinstrumentum“ / „CREATurE Live Art“ nuotr.

Iš gyvos patirties troškulio, iš kitoniškos meno kalbos ir dialogo su žiūrovu paieškų, iš poreikio veikti, kurti, netylėti net ir tuomet, kai pokalbis nėra patogus, gimęs festivalis puikiai atspindi šiųmetinio „Kaunas mene“ temą, „Kalbėjimąsi“.

Vienas iš festivalio steigėjų tikslų – skatinti atvirą, performanso meno raiška grįsto diskusijų lauko steigimąsi. Neatsitiktinai festivalio svečiai yra menininkų vadovaujamos ne pelno organizacijos: „performance s p a c e“ iš Londono ir „Art Container“ iš Talino. Šios menininkų grupės sutiko pasidalinti savo organizacijų patirtimi festivalio organizuojamoje diskusijoje – pokalbyje apie performansą, performanso raiškos galimybes čia ir svetur, apie auditoriją, meninių ne pelno organizacijų išlikimą ir sunkumus ir kitus aktualius dalykus.

„CREATurE Live Art“ festivalyje savo performansus pristatys Estijos, Jungtinės Karalystės, Australijos, Švedijos, JAV bei Lietuvos kūrėjai, tarp kurių netrūks tiek nemenką patirtį jau turinčių menininkų, tiek žengiančių pirmuosius žingsnius.

Festivalio įžanga – filmai

Festivalio įžanga paskelbta birželio 12 dieną. Festivalio bare B.O. buvo rodomas dokumentinis Andy Lee filmas “Human Canvas”. Tai filmas, kuriame supažindinama su įvairiomis kūno gražinimo ar keitimo praktikomis ir ritualais, su įvairiomis šias praktikas taikančiomis visuomenės grupėmis, bei atskleidžiantis užsklandą, slepiančią ekstremalaus kūno grožio pasaulį.

Dar vienas filmas bus rodomas birželio 19 dieną. Tai bus Jano Lubiczo Przyluskio filmas „The Art of Action“. Garsiausi pasaulio performanso meistrai šiame dokumentiniame filme atskleidžia savo intencijas ir priežastis, paliečia įtampas ir konfliktus, kuriuos patiria žmonės, savo gyvenimus skyrę efemeriškiausiam dalykui – tiesioginio vyksmo menui, performansui. Čia atsiskleidžia sudėtinga žmogaus poreikio išreikšti vidinius polėkius ir komunikuoti visata.

Rodant abu filmus siekiama publiką, dar nežinančią nieko apie performanso meną, pratinti prie minties, kad į festivalyje vyksiančius performansus ji turėtų eiti „įšaldžiusi“ savo lūkesčius – vyksmas juos pranoks, o gal viskas, ką jie pamatys, bus viskas, ko jie nė negalėję įsivaizduoti. Žinantiems, kas galėtų būti performanso menu, filmai bus dar vienas krislas į jų jau turimą žinių bagažą.

Trys dienos gyvo veiksmo

Pagrindiniai festivalio renginiai – performansai, kūrybinės dirbtuvės ir koncertai – vyks galerijoje “Meno parkas” ir didelėse „Fluxus ministerijos“ erdvėse Kaune. Visos trys dienos bus kupinos drąsios, gyvos, betarpiškos kūrybos, vykstančios čia ir dabar.

Programa marga ir spalvinga, kaip ir pats performanso žanras. Nuo lėtų, ilgos trukmės performansų, tylaus, meditatyvaus veiksmo, menininko asmeninių išgyvenimų ir ribų tarp išorės ir vidaus paieškų, kai net pradeda atrodyti, kad žiūrovas nebereikalingas, kai darosi nepatogu pasijutus tarsi būtų veržiamasi į intymią menininko erdvę, iki greito veiksmo, triukšmo, absurdo teatro, komedijos, eksperimentų, žanrų maišymo ir ribų nutrynimo, kai meninis veiksmas įsiveržia į gyvenimą, o žiūrovas tampa vyksmo dalyviu.

Performansus atliks Poppy Jackson, BEAN, Mai Sööt, Benjamin Sebastian, jamie lewis hadley, Erik Alalooga, Tanel Saar, Sandra Jõgeva, Meeland Sepp, Ernest Truely, Rose Staff, Kimberley Bianca, bei lietuviai menininkai Benas Šarka, Židrija Janušaitė, Vaida Tamoševičiūtė ir Daina Pupkevičiūtė, Aistė Jančiūtė, Arma, Joana Gelažytė.

Festivalyje netrūks ir muzikinio vyksmo. „Fluxus Ministerijos“ gaudžiančiose erdvėse birželio 21 dieną pasirodys lietuvių eksperimentinės muzikos kūrėjas Sovijus, australė „Disaster Girl“, savo pasirodymuose apjungianti įvairius žanrus, vokalinę poeziją ir vizualizacijas, ir švedas Per Åhlund, žadantis pasirodymo metu sukurti „garsovaizdį“, ištrinsiantį ribą tarp muzikos ir triukšmo, tylos ir isteriško stūgsmo, tamsos ir šviesos.

Birželio 22 dieną „Fluxus ministerija“ prisipildys keistų instrumentų garsų. Estų muzikos ansamblio „Postinstrumentum“ pasirodymas prasidės popietės valandomis, po meninių dirbtuvių, kurių metu kviečiama susipažinti su galimybėmis susikurti savo instrumentą. O kuomet scenoje atsiranda nematyti negirdėti instrumentai, muzikinis pasirodymas transgresuoja į performanso žanrą.

Smalsiems – dirbtuvės

Jauniems menininkams, ieškantiems žinių, naujų raiškos formų, siekiantiems išmokti naujų naudingų dalykų ar smalsuoliams, norintiems išbandyti save įvairiose naujose praktikose, „CREATurE Live Art“ siūlo sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, į kurias kviečia registruotis iki birželio 18 dienos.

Estų menininkė Mai Sööt kviečia į kūrybingą ryto mankštą, skirtą tiems, kurie nė už ką nesutiktų daryti nuobodžių pratimų kiekvienai raumenų grupei, tačiau norėtų rasti būdą pripildyti kūną energija visai dienai, apšildyti raumenis, lavinti balsą, išmokti atsipalaiduoti ir improvizuoti.

Kita estų menininkė Sandra Jõgeva festivalio auditorijai siūlo makiažo užsiėmimus, kurių metu bus mokomasi sukurti sceninį makiažą panaudojant ryškias spalvas ar net specialiuosius efektus. Viskas prasidės nuo patarimų, kaip teisingai naudoti makiažo pagrindus ir pudrą ir taisyklingai modeliuoti veido kontūrą šviesiom ir tamsiom spalvom.

Jau minėtasis estų muzikos ansamblis „Postinstrumentum“ surengs paskaitą apie triukšmo filosofiją, fizikinius mechaninių triukšmo instrumentų kūrimo ir koncerto kompozicijos principus. Praktinės dirbtuvių dalies metu bus aiškinami akustikos principai ir instrumentų panaudojimo technikos.

Renginiai – nemokami

Festivalio organizatoriai teigia nuo pat pradžių užsibrėžę tikslą festivalio renginius padaryti nemokamus. Vadovaujantis šia mintimi, gavus Kauno miesto savivaldybės paramą ir visokeriopai bendradarbiaujant su galerija „Meno Parkas“, tapusia projekto globėja ir bendraorganizatore, tai tapo įmanoma. Tad jaunas, kūrybingas ir nenuspėjamas „CREATurE Live Art“ laukia tik vieno – festivalio publikos atvirumo ir aktyvaus dalyvavimo.

Daugiau informacijos rasite festivalio svetainėje Creatureliveart.co.cc/lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius