Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketvirtadienį prasidedantis Nacionalinis bardų festivalis „Purpurinis vakaras“ – tradicinis, bet kitoks

Jau šeštą kartą Nacionalinis bardų festivalis „Purpurinis vakaras“, skirtas maestro Vytautui Kernagiui atminti, kviečia į Anykščius, rašoma pranešime spaudai.
Festivalis „Purpurinis vakaras“
Festivalis „Purpurinis vakaras“ / Festivalio archyvo nuotr.

Festivalis jau beveik tradicinis, tačiau vis dar pasiūlo įvairių naujovių. „Purpurinis vakaras“, įprastai trukdavęs dvi dienas, šiemet dainuojamosios poezijos mylėtojus pakvies atvykti anksčiau ir net tris vakarus klausytis mėgiamos muzikos. Pirmąjį vakarą, rugpjūčio 15 dieną, aikštėje prie Anykščių kultūros centro, festivalį atidarys Aktorius Giedrius Arbačiauskas su žmona Agne ir jaunaisiais anykštėnais. Po jų bus pristatomas jaunųjų kino menininkų projektas „16mm“ bei vyks visų ankstesniųjų metų „Purpurinio vakaro“ vaizdo įrašų peržiūra. Atėję pasižiūrėti galės ne tik prisiminti, bet ir susipažinti su festivaliu, dainuojamosios poezijos tradicija Lietuvoje. Beje, bus dar vieno filmo peržiūra, pakviesianti pasivaikščioti istorijos puslapiais, tik šįkart – senesnės ir artimos visiems: paskutiniąją festivalio dieną bus galima pamatyti ir filmą „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, susitikti su jo režisiere Giedre Žičkyte bei sudalyvauti diskusijoje.

Penktadienį, rugpjūčio 16-ąją, festivalio lankytojai yra kviečiami apsilankyti Anykščių Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešojoje biliotekoje, kurioje bus pristatoma dailininko Viktoro Šato tapybos darbų paroda „Žali paveikslai“. Dailininkui savo darbus pristatyti padės menotyrininkė Gražina Gurnevičiūtė. Vėliau festivalio lankytojų tradiciškai lauks koncertas Dainų slėnyje. Į koncertus penktadienį ir šeštadienį veš autobusas, kuris kursuos ir naktimis. Penktadienį scenoje pasirodys jaunieji bardai, kuriems būtent „Purpurinio vakaro“ metu yra proga būti išgirstiems. Kartu – tai proga jiems prisidėti prie Vytauto Kernagio muzikinio palikimo išsaugojimo ir sklaidos, nes į savo programą jie įtraukia bent po vieną maestro dainą. Tą vakarą be jaunųjų muzikantų bus galima išgirsti teatro ir kino aktorių Vidą Petkevičių, žinomą muzikantą Virgį Stkėną, Ainį Storpirštį su grupe „Vandenynas“ bei Domantą Razauską ir draugus. Tą vakarą scenoje pasirodys ir užsienio svečias iš Bulgarijos – Viktor Makarov, kuriam, kaip pats sako, didelę įtaką muzikinei karjerai padarė nuo pat mažens girdėta džiazo ir klasikinė muzika.

„Purpurinio vakaro“ metu bus paminėti ir tarmių metai. Ta proga Ankščių koplyčioje įvyks tarmiški vidurnakčio skaitymai. A. Strazdo ir P. Širvio kūryba dalinsis aktorius Algirdas Latėnas. Vėliau visi nemiegantys ir mylintys poeziją bus kviečiami į jaunųjų poetų naktinius skaitymus „O už lango Šventoji“, vyksiančius L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje. Sulaukusieji ryto bus kviečiami kartu su fakelais nuo bibliotekos keliauti į Dainuvos slėnį ir ten prie laužo pasitikti saulę. Sulaukusieji saulėtekio bus vaišinami arbata ir kareiviška koše.

Rugpjūčio 17-ąją, pusvalandį po vidurdienio Anykščių kultūros centre įvyks aktoriaus Andriaus Kaniavos monospektaklio „Tūla ir kiti“ premjera. Festivalio lankytojai turės išskirtinę progą pabūti pirmaisiais žiūrovais ir įvertinti A. Kaniavos interpretaciją J. Kunčino kūryba. Pats aktorius sakė, kad „Tūla ir kiti“ yra senas sumanymas, o laikas pasirinktas spektaklio premjerai irgi yra neatsitiktinis, nes „Purpuriniame vakare“ renkasi būtent ta publika, su kuria norisi pasidalinti.

Paskutinį festivalio vakarą, 18 valandą, Dainų slėnis prisipildys tikros bardiškos muzikos garsų, nes jame įvyks didysis festivalio pabaigos koncertas. Jo metu koncertuos bei savo jausmais, išgyvenimais ir tekstais dalinsis Vytautas V. Landsbergis kartu su žmona Ramune, Ieva Narkutė, Kostas Smoriginas, Andrius Kaniava ir Sigitas Mickis, Andrius Kulikauskas kartu su gitaristu Gintaru Šulinsku, Gediminas Storpirštis su sūnumi Ainiu, Aidas Giniotis bei kiti. Klausytojus džiugins ne tik gražūs balsai ir muzika, bet ir pritariantis Anykščių šilelio ošimas, gamtos apsuptis ir ramybė, kurios taip stinga didmiesčiuose.

Ne tik festivalio koncertai vyks Dainų slėnyje – jame nemokamai bus galima įsikurti palapines pasiėmusiems festivalio lankytojams. Dienos metu slėnyje veiks pramogų zona, kurioje tiek vaikai, tiek vyresni ras ką veikti. Taip pat, penktadienį ir šeštadienį bus galima atsigaivinti ledais, pasimėgauti žolelių arbata arba kava ar įsigijus paragauti „Anykščių vyno“ produkcijos. Ką veikti ras net ir besidomintys rytų kultūromis, mat šeštadienį 10 valandą įvyks praktinė tai či paskaita. Ją ves Wee Kee Jin – mokytojas iš Naujosios Zelandijos, kuris yra gerbiamas dėl savo laimėjimų kovos menų srityje, talento, žinių ir aiškaus bei atviro mokymo būdo.

Festivalio „Purpurinis vakaras“ meno vadovas, aktorius ir bardas Gediminas Stropirštis Anykščius drąsiai pavadino literatūrine meka. Tačiau festivalio programa liudija, kad poezija dera kartu su muzika, teatru ir, netgi, daile. Todėl Anykščiai – ne tik literatūrinė meka, bet tikra oazė visiems menams. Norintieji atvykti, bet dar neįsigiję bilieto – nepergyvenkite. Bilietus vis dar platina Bilietai.lt, o nespėjusiems jį galima bus įsigyti 2 valandas prieš renginį prie įėjimo į Dainų slėnį. Be to, norintieji klausytis abiejų, penktadienio ir šeštadienio koncertų, taikoma nuolaida. Tad visi kviečiami atitrūkti nuo darbų ir pabūti sau, su savimi ir kitais, besidalijančiais gražia mintimi, gražia bardiška muzika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius