Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje rengiamas ambicingas teatrų festivalis: nuo „Nowy Teatr“ iki „The Tiger Lillies“

Birželį teatralų ir teatro gerbėjų akys kryps į Klaipėdą, kur dramos teatras rengia pirmąjį tarptautinį itin turtingą programa festivalį „TheATRIUM“. Į uostamiestį bus atvežami didžiulio ažiotažo susilaukę teatrų „Nowy Teatr“, „No 99“ spektakliai, koncertuos grupė „The Tiger Lillies“.
„The Tiger Lillies“ koncerto Vilniuje akimirka
„The Tiger Lillies“ birželį koncertuos Klaipėdoje / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Klaipėdos dramos teatro rengiamas festivalis „TheATRIUM“ vyks birželio 1-25 dienomis. Nors festivalis iš Kultūros tarybos negavo laukiamo finansavimo, teatrui pavyko jį surengti ir be paramos.

„Tikriausiai tik Klaipėdoje įmanomas toks dalykas: po spaudos konferencijos, kurioje paskelbėme apie negautą finansavimą ir tai, jog festivalio likimas – neaiškus, atsirado verslininkų, kurie sutiko paremti. Per trumpą laiką mus parėmė 60 tūkst. eurų, todėl festivalio programa nė kiek nenukraujavo“, – teigė Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

Festivalyje žiūrovai išvys 12 spektaklių bei teatralizuotų koncertų, į Klaipėdą suvažiuos 11 trupių iš visos Europos. Žiūrovai pasirodymus galės išvysti už tokią kainą, kaip ir repertuarinius Klaipėdos dramos teatro spektaklius: 5-15 eurų.

Į Klaipėdą atveža „Apokalipsę“

„Spektaklius rinkome norėdami pateikti žiūrovams pačius geriausius, reikšmingiausius šių dienų pastatymus. Tikimės, jog šis festivalis bus tęstinis, plės geografiją“, – teigė Klaipėdos dramos teatro Literatūrinės dalies vedėjas Gintaras Grajauskas. Anot jo, pasididžiavimą kelia tai, jog festivalio repertuare – lenkų teatro „Nowy Teatr“ spektaklis „Apokalipsė“. Jauno lenkų režisieriaus Michailo Borczucho „Apokalipsė“ prestižiniame teatrų festivalyje „Dieviškoji komedija“ buvo pripažintas geriausiu.

„Mums pasisekė, jog dėl šio spektaklio atvežimo į Klaipėdą tarėmės dar prieš pusantrų metų. Per tą laiką spektaklis dar labiau išpopuliarėjo, dažnai rodomas užsienyje, jo kaina išaugo dvigubai“, – teigė T.Juočys. Anot jo, spektaklio kūrėjai netgi sutiko kiek „apkarpyti“ spektaklio dekoracijas, kad jos tilptų į Klaipėdos dramos teatro sceną.

„Spektaklis labai aktualus, sukrečiantis. Jį turi pamatyti kiekvienas“, – teigė teatro vadovas.

Estų trupei „No 99“ ieškojo tinkamos salės

Į Klaipėdą pakviestas ir teatras „No 99“ iš Talino. Šio teatro pavadinimas – simboliškas. Kiekviena premjera yra sunumeruota ir spektakliai nuo 99 žymimi vis mažesniu skaičiumi.

No99 nuotr./Estų trupės „No 99“ spektaklis „Purvas“
No99 nuotr./Estų trupės „No 99“ spektaklis „Purvas“

Į Klaipėdą trupė atveš spektaklį Nr. 43 „Purvas“. Teatro įkūrėjas ir meno vadovas Tiitas Ojasoo sakė: „Nusprendėme, kad kursime teatrą, kuris kiekvieną pastatymą rodys lyg paskutinį kartą“. Teigiama, jog pasiekus numerį 1 teatras baigs savo darbą.

Trupės pastatymai – labai netradiciniai, todėl festivalio Klaipėdoje rengėjams teko ieškoti kitos erdvės. Nuspręsta, kad tinkamesnė – Žvejų rūmų salė, kuri bus kiek modifikuota, o žiūrovai sėdės scenoje.

Klaipėdiečiams bus atvežtas ir vos už 100 kilometrų esančio, bet lietuviams mažai žinomo Liepojos teatro pasirodymas. Konstantino Bogomolovo „Stavangeris“ jau gavo ne vieną įvertinimą festivaliuose.

Festivalio organizatoriai ramina – užsienio trupių spektakliai bus rodomi su titrais.

„TheATRIUM“ programoje ir – Lietuvos nacionalinis dramos teatras bei Mariaus Ivaškevičiaus pjesė „Didis blogis“, Oskaro Koršunovo teatras ir „Apvalytieji“.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Akimirka iš Oskaro Koršunovo spektaklio „Apvalytieji“
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Akimirka iš Oskaro Koršunovo spektaklio „Apvalytieji“

Klaipėdos dramos teatras pristatys įvertinimų sulaukusį „Tėvą“ pagal Augusto Strindbergo pjesę bei „Pašaliniams draudžiama“ pagal G.Grajauską.

Scenoje – „Sutari“ ir „The Tiger Lillies“

Festivalio rengėjai pasirūpino, jog lietuviai išgirstų lenkes „Sutari“. Visame pasaulyje aktyviai koncertuojančios merginos neslepia, jog grupės pavadinimą inspiravo lietuviškos sutartinės. Tačiau – paradoksas – jos niekada nėra koncertavusios mūsų šalyje.

Grupė "Sutari"

Festivalį užbaigs britai „The Tiger Lillies“. Lietuvoje jau koncertavusi „juodojo kabareto“ grupė – analogų pasaulyje neturinti grupė. Kaip sako festivalio rengėjai, tai atskiras pasaulis, kuris žavi ir stebina, pritrenkia ir šokiruoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius