Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos centre – paroda apie Nyderlandų ir Lietuvos panašumus bei išskirtinumus

Nyderlandų Karalystės ambasada Lietuvos Respublikoje, ruošdamasi šios šalies karinių laivų vizitui Lietuvos uostamiestyje, klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia iš arčiau pažinti Nyderlandus. Nuo šiandienos iki spalio 11-osios Klaipėdos centre, prie paminklo „Arka“, eksponuojama fotografijų paroda „Dvi jūros, viena istorija“.
Klaipėdoje po atviru dangumi eksponuojama paroda apie Nyderlandus ir jų laivyną.
Klaipėdoje po atviru dangumi eksponuojama paroda apie Nyderlandus ir jų laivyną. / Dalios Grikšaitės nuotr.

Nyderlandų Karalystė – gilias jūrines tradicijas turinti valstybė prie Šiaurės jūros. Šios šalies jūrininkai ir tapo  pirmaisiais olandų pasiuntiniais Baltijos jūroje bei jos uostuose. Istoriniai šaltiniai liudija, jog keletą šimtmečių Nyderlandų Karalystę ir Lietuvą siejo intensyvūs prekybos ryšiai, jie tebepuoselėjami ir šiais laikais. 

Prie parodos stendų stabtelėję smalsuoliai sužinos, jog Nyderlandų Karalystę ir Lietuvą bei jos pajūrį sieja ne tik istoriškai susiklostę  verslo ryšiai. Dvi jūrinės valstybės ir šiandien puoselėja savo uostus, pajūrio miestus bei jūrinį paveldą. Fotolakštuose gretinami Nyderlandų ir Klaipėdos kraštovaizdžiai, kuriuose galima įžvelgti ir šalių išskirtinumų, ir panašumų. Lietuvą ir pajūrį pristatančių nuotraukų autorius – garsus fotomenininkas-marinistas Vytas Karaciejus, Olando kepurės vaizdai surinkti iš skirtingų fotografų kolekcijų, fotomedžiaga apie Nyderlandus gauta iš šios šalies archyvų. 

Nyderlandų Karalystės trijų karinių laivų junginys – fregatos „De Ruyter“ ir „Evertsen“ bei patrulinis laivas „Friesland” – į Klaipėdą atplauks penktadienį.

Parodos iniciatorius – Nyderlandų  Karalystės ambasada Lietuvos Respublikoje – itin džiaugiasi dviem ryškiais olandiškais pėdsakais, garsinančiais jų šalį Lietuvos pajūryje. Tai – unikalus pajūrio ruožas, vadinamas Olando kepure, bei tikru Nyderlandų Karalystės ambasadoriumi Lietuvoje tapęs Klaipėdos universiteto burlaivis „Brabander“. Dabar jau su lietuviška vėliava pasaulio jūras raižantis mokomasis burinis laivas buvo pastatytas Nyderlanduose, o jo pavadinime – šios šalies miesto Brabanderio  vardas. 

Nyderlandų Karalystės trijų karinių laivų junginys – fregatos „De Ruyter“ ir „Evertsen“ bei patrulinis laivas „Friesland” – į Klaipėdą atplauks penktadienį, spalio 4-ąją, ir viešės iki spalio 7-osios. Kartu su Nyderlandų Karalystės kariniais laivais uostamiestyje laukiamas ir vienas Belgijos Karalystės laivas – fregata „Lousie Marie”. Taikaus karinių laivų vizito tikslas – skatinti valstybių draugiškus ryšius, politinį, ekonominį, socialinį bei karinį bendradarbiavimą.  

Nyderlandų Karalystės karo jūrininkų vizito programoje – ne viena socialinė akcija. Spalio 5-ąją į ekskursiją Nyderlandų kariniuose laivuose pakviesti penkių Klaipėdos regiono mokyklų moksleiviai, nugalėję piešinių konkurse „Nyderlandai: mano svajonių karalystė“ ir taip sau bei klasės draugams pelnę išvyką į Lietuvos pajūrį.

Apžiūrėti karinius laivus turės galimybę ir uostamiesčio gyventojai bei miesto svečiai: lankytojams jie bus atviri spalio 5-6 dienomis, šeštadienį ir sekmadienį, nuo 13 iki 16 val. Laivai bus prišvartuoti Klaipėdos kruizinių ir karo laivų krantinėje.

Socialinę Nyderlandų Karalystės karinių laivų vizito programą Klaipėdoje, Nyderlandų Karalystės ambasados Lietuvos Respublikoje užsakymu, įgyvendina VšĮ „Klaipėdos šventės“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius