-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos etnokultūros centre – vėtrungių gamybos dirbtuvėlės

Klaipėdos etnokultūros centras kviečia į edukacinius užsiėmimus „Nuspalvink savo vėtrungę“.
Etnokultūros centre bus mokoma, kaip pasigaminti vėtrunges.
Etnokultūros centre bus mokoma, kaip pasigaminti vėtrunges. / Etnokultūros centro nuotr.

Vėtrungė – Pamario žvejų valčių puošmena bei atpažinimo ženklas, dar vadintas „karūna“, „vėluku“. Seniausios vėtrungės buvo daromos iš skardos, o jų gale pritvirtinamos atitinkamos spalvos vėliavėlės. Stiebo viršūnėje įtaisyta vėtrungė 1844 m. tapo privalomu žvejybinės valties atributu. Tuometinis vyriausiasis Kuršių marių žūklės prievaizdas Ernstas Vilhelmas Berbomas, siekdamas efektyviau kontroliuoti žvejus, kiekvienam Pamario kaimui paskyrė skirtingų spalvų medines lenteles su nesudėtingos geometrinės formos piešiniais. Šie ženklai  rodė priklausomybę konkrečiam kaimui ir marių regionui.

Išpjaustinėta vėtrungė tapo tarsi žvejo vizitinė kortelė – ji informavo ir apie laivo savininką, jo kūrybinius sugebėjimus bei turtinę padėtį. Paprastai vėtrungėse  buvo vaizduojami gerai pažįstami objektai: pastatai, medžiai, gyvuliai, kai kurie religiniai simboliai – viskas, kas supo žmogų bei atrodė gražu.

Vėtrungė gali atsirasti kiekvienuose namuose. Spalio bei lapkričio mėnesiais Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks edukaciniai užsiėmimai, kurių lankytojai nusispalvins savo vėtrungę bei  daugiau sužinos apie šį unikalų žvejiškos kultūros reliktą: išgirs atsiradimo ir raidos  istoriją, susipažins su tradicinėmis formomis, spalvomis, autentiškais pavyzdžiais. 

Užsiėmimai vyks ketvirtadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais. Kaina – 30 Lt. Būtina registracija telefonu 8(46)310022.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius