Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos galerijoje – paroda Kristijonui Donelaičiui atminti

Ketvirtadienį, 17.30 val. „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 4/Daržų g. 10) atidaroma paroda Tarptautinio projekto „Kristijonas Donelaitis. 300 metų jubiliejų pasitinkant“ .
Linos Rekašienės kūrinys Kristijonui Donelaičiui atminti.
Linos Rekašienės kūrinys Kristijonui Donelaičiui atminti. / Klaipėdos galerijos nuotr.

K. Donelaitis – vienas originaliausių Švietimo epochos Europos rašytojų, pasaulietinės lietuvių literatūros pradininkas, gyvenęs ir kūręs  XVIII a. viduryje, Mažojoje Lietuvoje. Jo kūryboje išsaugotos lietuvininkų tradicijos, papročiai, kalbinės ypatybės, gyvenimo būdas. Nuo 1743 metų iki pat mirties Kristijonas Donelaitis buvo Tolminkiemio parapijos pastorius. 

2014 m. bus minimos K. Donelaičio 300 metų gimimo metinės. Tai – asmenybės idealai, žmogaus vertybės, pirmasis lietuvių literatūros buvimo paliudijimas, tautos istorija, tinkamiausia proga prisiminti ypač nusipelniusio Lietuvos kultūrai žmogaus kūrybą ir gyvenimą, atrasti naujų, šiuolaikinių jo kūrinių interpretacijų, mene, priminti K. Donelaičio tekstų unikalumą, istorinę reikšmę, Klaipėdos krašto vizualiojo meno meistrams. 

Mažosios Lietuvos lietuvių grožinės literatūros pradininko K. Donelaičio jubiliejų paminėti – mūsų krašto dailininkams garbės reikalas, nes jis savo kūryboje įamžino lietuvininkų gyvenimo būdą, mentalitetą, pasaulėžiūrą.

Tai jau trečiasis projekto etapas:  pirmasis tarptautinio projekto „Kristijonas Donelaitis. 300 metų jubiliejų pasitinkant“ projektas, tapybos pleneras, įvyko 2011 m. Tolminkiemyje (dabar Čistyje Prudy), antrasis projekto etapas vyko 2012 m., grafikos paroda, kuriuose dalyvavo Lietuvos ir Rusijos dailininkai. Šiame projekte dalyvauja skulptoriai ir  taikomojo meno  dailininkai.

Gausybėje projektinių parodų   susijusiu su K.Donelaičio jubiliejinių metų paminėjimu, mažosios plastikos, taikomojo meno  projektas išskirtinis tuo, kad kompozicijos pagrindas – gintaras. Pagarba gintarui, organinės kilmės mineralui – projekte  suteiktas išskirtinis dėmesys. Ši medžiagą panaudota kompozicijoje su kitoms medžiagomis: emaliu, metalu, keramika, medžiu.  Gintaras menininkui teikia daug galimybių:. tai iškalbingas pašnekovas, o santykyje su kitomis medžiagomis atskleidžia  kompozicijos esmę.

K. Donelaičio kūryba – iššūkis ir plačių galimybių šaltinis ne tik mūsų šalies, bet Kaliningrado dailininkams, kurių dalyvavimas projekte – galimybė iš arčiau pažinti ir savitai interpretuoti didžiojo Mažosios Lietuvos dainiaus kūrybą ir asmenybę. 

Gintarą, kaip sustabdytą gyvos gamtos akimirką – galima gretinti  su K.Donelaičio epochos sustabdytu istoriniu laikmečiu. 

Paroda veiks iki 2014 m. sausio mėn.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius